Norwegian får foreløpig ja på USA-søknad

NORWEGIAN: Etter lang ventetid ser det ut til at Norwegian er nære å få drive flyvirksomhet i det amerikanske markedet.
NORWEGIAN: Etter lang ventetid ser det ut til at Norwegian er nære å få drive flyvirksomhet i det amerikanske markedet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyselskapet Norwegian har fått en foreløpig godkjennelse til å drive flytrafikk i USA fra det amerikanske samferdselsdepartementet, ifølge E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet Norwegian Air International har ventet i to år på å få denne godkjennelsen.

– Det er en tillatelse gitt av det amerikanske transportdepartementet. Det er en søknad som har ligget inne i altfor lang tid, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NTB.

– Det betyr at vi rykker nærmere å kunne åpne stadig flere ruter for vårt irske datterselskap. Vi har lenge planlagt ruter mellom Irland og USA, fortsetter hun.

Fredagens tillatelse er foreløpig. En siste høringsrunde gjenstår før det blir klart om Bjørn Kjos og selskapet kan lansere den lenge planlagte ruta fra Cork i Irland til Boston i USA.

Les også: Passasjerøkning for Norwegian

På tide

– Det er på høy tid at det amerikanske transportdepartementet omsider foreslår å innvilge søknaden om flytillatelse som vi hele tiden har sagt er i tråd med Open Skies-avtalen mellom Europa og USA, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norwegian-sjefen skrev i fjor sommer et brev til USAs transportminister Anthony Foxx og utenriksminister John Kerry der han lokket med mange arbeidsplasser og økt sysselsetting om selskapet fikk lisens.

– Det har tatt lengre tid for oss enn for andre selskaper. Konkurrentene våre har kontrollert markedet i tiår, og de har satt alle krefter i sving for å hindre en lavprisaktør med splitter nye fly å komme inn på markedet, sier kommunikasjonssjef Skånvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å fly med Dreamlinerne, så det blir en lik operasjon med den vi har i dag, fortsetter hun.

Les også: Norske kabinansatte i Norwegian er mest syke

Skuffede piloter

Da Norwegian først søkte om flylisens i USA, ba den amerikanske pilotforeningen transportdepartementet om å avslå søknaden. Tim Canoll, leder i fagforeningen ALPA som organiserer 52.000 piloter fra 30 ulike selskaper, er ikke fornøyd med fredagens nyhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ekstremt skuffet over avgjørelsen. Dette er en krenkelse av den frie konkurranse i luften, sier Canoll til Dagens Næringsliv.

– Norwegian har valgt forretningsadresse basert på om landet har gunstige skatteordninger og regulatorisk rammeverk. Det gir Norwegian enorme konkurransefordeler i forhold til amerikanske selskaper, som må forholde seg til amerikanske lover og regler. Dette er ikke et sunt marked, fortsetter Canoll.

Les også: Norwegian og Widerøe skrur opp prisene

Flere søknader

I desember i fjor la Norwegian inn en ny søknad til det amerikanske transportdepartementet, den gangen for et nytt datterselskap i Storbritannia. Ifølge E24 ønsker lavprisselskapet å opprette egne selskaper utenfor Norge for å ikke bare kunne fly mellom hjemlandet og utlandet. Det er en prosess som fortsetter selv ved et eventuelt «ja» til det irske datterselskapet.

– Vi bruker den norske lisensen, men den har begrensninger. Mange land krever at man er et EU-land for å operere ruter dit, og det er også land som krever at man har visse bilaterale avtaler, sier kommunikasjonsdirektøren til avisa.

Les også: Venstre sier Frp-motstand førte til flypassasjeravgift