Fem kongelige hager du kan besøke i Europa

De kongelige drivhus ved Laeken, Belgia.
De kongelige drivhus ved Laeken, Belgia. Foto: © ACMPhoto/Istock.com

Her er fem av Europas vakreste destinasjoner for den som vil oppleve en «kongelig spasertur», fra botaniske hager til restaurerte kjøkkenhager.

De kongelige drivhus ved Laeken i Belgia er verdt et besøk ikke bare på grunn av plantene, men også de imponerende byggverkene. De oppvarmede drivhusene ble anlagt i løpet av 1800-tallet, og benyttet seg av datidens teknologiske fremskritt innen særlig metall- og glassarbeid.

Potager Royal, Venariapalasset, Italia. Foto: © AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Potager Royal, Venariapalasset, Italia. Foto: © AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Drivhusene ble tegnet for kong Leopold II i 1873, og ligger nær det kongelige slott i Laeken, nord for Brussel. Med sine imponerende kupler ligner drivhusene nærmest et glasslott. Visse planter sies å stamme fra den opprinnelige beplantningen Leopold II beordret. Drivhusene gir også ly til sjeldne planter. Bygningene er kun åpne for publikum noen få uker hvert år, i 2016 fra 15. april til 6. mai.

Les også: Åtte av ti mener mat er viktig ved valg av reisemål

Den kongelige kjøkkenhagen ved Venaria Reale

Venaria-palasset i Piemonte-regionen ble oppført mellom 16-1700 tallet. Det ligger nær byen Torino. Palasset er med på FNs verdensarvliste, og omgitt av haver, inkludert «den kongelige kjøkkenhage». Kjøkkenhagen er den største i sitt slag i Italia, og dekker et område på ti hektar. Hagen ble nylig restaurert for å kunne produsere fruktene og grønnsakene den opprinnelig ga beboerne på slottet. Hagen har blitt gjenskapt mest mulig som det opprinnelige prosjektet, med frukttrær, en grønnsakhage, dammer og fontener.

Potager du Roi, Versailles, Frankrike. Foto: © Sylvain Duffard (ESNP)
Potager du Roi, Versailles, Frankrike. Foto: © Sylvain Duffard (ESNP)

Les også: Fotoutstilling på dypt vann

Potager du Roi, Versailles

Ludvig XIV er en av Frankrikes mest kjente konger, og skal ha vært en ivrig gartner. «Solkongen» skal ha lært seg å trimme trærne sammen med gartneren, Le Quintinie.

Han hadde ansvar for å forsyne de kongelige kjøkken med ferske frukter og grønnsaker, og later til å ha fått til underverk i den kongelige kjøkkenhagen, et skrint jordsmonn til tross. Gartneren brukte gjødsel som passet jordsmonnet, utnyttet sola, samt glasshus og «glassklokker» (cloches) til høste frukt og grønnsaker utenom sesongen. Hagen ble splittet opp og leid ut etter den franske revolusjonen, men ble på ny del av eiendommen omkring Versailles ved slutten av den første republikk i 1804.

Kew Royal Botanic Gardens, London, Storbritannia. Foto: © kodachrome25/Istock.com
Kew Royal Botanic Gardens, London, Storbritannia. Foto: © kodachrome25/Istock.com

Les også: Tre attraksjoner du bør få med deg i vårbyen Barcelona

Kongelig botanisk hage i Kew, London

Den botaniske hagen i Kew er et kulturlandskap i utkanten av den britiske hovedstaden. Unesco mener Kews varierte bestanddeler gir eksempler på ulike typer landskapsarkitektur, fra det 18. til det 20. århundret.

Hagene ligger langs elva Themsen, og ble grunnlagt i 1759. De har bidratt til studiet av plantediversitet og økonomisk botanikk. I sommer, fra juni, presenterer institusjonen her «The Hive», en utforsking av honningbias verden med installasjonen Wolfgang Buttress tok i bruk ved den britiske paviljongen under Verdensutstillingen i Milano i 2015.

Les også: – Norge bør tilby flere pakkereiser

Den kongelige botaniske hage i Madrid

Madrids kongelige botaniske hage ble grunnlagt av kong Ferdinand VI i 1755. Hagen er oppført i nyklassisistisk stil, og ligger i hjertet av byen. Den er i dag viet konservering og å skape økt bevissthet om planter. Hagen er hjem til mer enn 5000 forskjellige sorter, og har to drivhus som simulerer både tropisk, temperert og ørkenklima.

Real Jardin Botanico, Madrid, Spania. Foto: AFP Relax/RJB
Real Jardin Botanico, Madrid, Spania. Foto: AFP Relax/RJB


Kilde: AFP Relaxnews. Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy