Åtte av ti mener mat er viktig for valg av reisemål

Gresk salat med lekre grønnsaker og fetaost er en viktig grunn for at nordmenn velger å reise til Hellas om sommeren.
Gresk salat med lekre grønnsaker og fetaost er en viktig grunn for at nordmenn velger å reise til Hellas om sommeren. Foto: Colourbox

Nordmenn er opptatt av mat når de skal velge ut hvor reisen skal gå. Italiensk og gresk mat er de norske favorittene.

Mest populært er italiensk mat, etterfulgt av gresk, spansk, thailandsk og fransk mat. Minst populært er egyptisk, sørafrikansk, karibisk og søramerikansk mat.

Italia og Hellas er favoritter Tapas, italiensk pasta, gresk souvlaki eller pad thai? Å spise godt er en viktig ingrediens i nordmenns ferieopplevelser. Så viktig at 82 prosent oppgir at maten påvirker valg av reisemål. 24 prosent mener maten er veldig viktig og 58 prosent mener at maten er ganske viktig når de velger hvor de skal reise.

God mat på utenlandsreisen er viktig for ferieopplevelsen. Favoritten blant nordmenn er italiensk mat, og vi ser at mange reiser til Italia i sommer. Det er en økning i antall reisende både til storbyer, og til sol-og bad reisemål som for eksempel Sardinia og Sicilia, sier Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket.

På topp ligger Italia og Hellas som er de mest populære matlandene. Disse har derfor en konkurransefordel sammenlignet med mange andre land når det gjelder å lokke til seg reisende.

Les også: Flyselskap med rekordinnkjøp av vin

Minst populær

Om du ønsker å reise på safari spiller det knapt noen rolle om italiensk mat er din favoritt, men om du vil reise til sol og bad ved Middelhavet er det stor sannsynlighet for at maten gjør at du velger Italia fremfor Hellas eller Spania, sier Wolff Andresen. Minst populært i matsammenheng er Egypt. Ingen i undersøkelsen oppgir egyptisk mat som sin favoritt. Det behøver ikke å bety at nordmenn ikke liker egyptisk mat, bare at de har andre favoritter.

Egypt har mange andre fordeler som turistland at maten ikke spiller en så stor rolle. Et varmt klima på vinteren i kombinasjon med relativt kort flytid og strender med fantastiske snorklingsmuligheter er andre ting som lokker. At det nå er færre som reiser til Egypt har så klart ikke å gjøre med maten, men heller med urolighetene i regionen, sier Wolff Andresen.

Les også: Alternativ ferie for katteelskere

Hvilket land har best mat?

 1. Italia (19 prosent)
 2. Hellas (10 prosent)
 3. Spania (8 prosent)
 4. Thailand (8 prosent)
 5. Frankrike (8 prosent)
 6. USA (5 prosent)
 7. Tyrkia (4 prosent)
 8. Tyskland (4 prosent)
 9. India (2 prosent)
 10. Kina (1 prosent)
 11. Japan (1 prosent)
 12. Sør-Amerika (1 prosent)
 13. Karibien (1 prosent)
 14. Sør-Afrika (1 prosent)
 15. Egypt (0 prosent)

Hvor viktig eller uviktig er maten på reisemålet du velger?

 • Veldig viktig - 24 prosent
 • Ganske viktig - 58 prosent
 • Ganske uviktig - 12 prosent
 • Veldig uviktig - 3 prosent
 • Vet ikke - 2 prosent

Kilde: Reisebyrået Tickets Respons Analyse- undersøkelse, som er riksrepresentativ og har 1038 respondenter.

Personvernpolicy