Nordmenn på kjøret i Thailand skaper problemer

Thailand kan være en farlig idyll for nordmenn med rusproblemer og dårlig psykisk helse. Foto: Berit Keilen / NTB SCANPIX
Thailand kan være en farlig idyll for nordmenn med rusproblemer og dårlig psykisk helse. Foto: Berit Keilen / NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Akterutseilte turister på fylla og nordmenn i utlandet med rusproblemer er et stadig større problem for utenrikstjenesten. Bare i løpet av februar 2016 bidro Sjømannskirken i Pattaya med hjelp til nordmenn 64 ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av dem som ber om hjelp, er ruspasienter, forteller diakonal medarbeider Hans Konrad Nyvoll ved sjømannskirken i Pattaya til tidsskriftet Rus & Samfunn.

– Vi brukte ca. 100 timer på hjelp til nordmenn i februar. Det dreide seg om både fastboende og tilreisende. Nordmenn som havner på kjøret og strander her, er et stort og voksende problem. Vi har sett en tydelig økning i slike tilfeller etter at Norwegian startet med billigreiser hit.

Les også: Air France snur i hijab-strid

Mange gjengangere

– Mange er gjengangere, og de utgjør en betydelig belastning for lokalsamfunnet her, spesielt for helsevesenet, sier Nyvoll.

De fleste kommer hit med returbillett. Så havner de på kjøret, og billetten går ut. Så går reiseforsikringen ut, om de har en, forteller han.

– For gjengangerne blir muligheten for at familien vil eller kan hjelpe, brukt opp. Ambassaden kan oftest ikke hjelpe dem, for de tilfredsstiller ikke kravene for å få nødlidenhetslån.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenn går på damesmell på sydenferie

Kan ikke ta vare på seg selv

– Ruspasienter som blir psykotiske mens de er her, kan havne i alvorlige problemer, for politiet vil helst ikke ta i dem i det hele tatt. Mange av dem havner også i gjeld til bareiere, hoteller, og da blir passet beslaglagt som en garanti for pengene.

Les også: Nordmenn strammer inn på feriebudsjettet

Nyvoll sier passnekt kan være et tiltak som kan redusere problemet, men det vil kreve en lovendring

– Det kommer stadig mennesker hit som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, og som ikke skulle fått lov til å reise utenlands, når de setter både seg selv og andre i livsfare. Det må også være legens eller behandlerens ansvar å nekte slike personer å reise til for eksempel Asia, sier diakon Nyvoll.

Les også: Studie: – Unge nordmenn er for travle til å ta seg ferie