Afrikas ni flotteste strandparadis

ZANZIBAR: De usedvanlig hvite strendene strekker seg kilometervis av gårde langs nord og østsiden av øya.
ZANZIBAR: De usedvanlig hvite strendene strekker seg kilometervis av gårde langs nord og østsiden av øya.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I møtet med Afrikas dyr, ørkener og mange kulturer er det lett å overse at kontinentet i tillegg har noen av verdene vakreste strandparadis. Her er ni av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afrikas strender strekker seg langsetter hele kontinentets enorme kystlinje, i tillegg til alle øyene som hører til. Mange har opplevd sandstrendene i Egypt eller Marokko, kanskje også på Kenyas vakre kyst. Zanzibar er heller ikke ukjent, og Mozambique har begynt å havne på manges ønskeliste.

Men det stopper ikke der: Gambia, Sør-Afrika og Tunisia er tre kjente reisemål med fantastiske strender, og om ikke lenge vil tidligere urolige nasjoner som Sierra Leone og Libya melde seg på. Særlig kan sistnevnte bli en sterk utfordrer til de omkringliggende landene, som nevnte Tunisia og Egypt, både på grunn av sandstrendene, men også på bakgrunn av de enestående kulturseverdighetene landet har å tilby.

Kulturopplevelsene er nettopp en av de store attraksjonene for dem som velger Afrika som strandreisemål. Å ikke undersøke dem nærmere vil være en ren unnlatelsessynd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Turks- og Caicosøyene har verdens beste strand

1. Paradise Island, Mosambik

For 30 år siden reiste det flere mennesker til Mosambik enn til Sør-Afrika og Zimbabwe samlet. Siden holdt borgerkrigen på å rive landet i filler. De populære viltreservatene ble sterkt redusert, og strandresortene forfalt. Idag arbeides det iherdig med å restaurere alt som ble ødelagt. Det gjør at du nå kan oppleve noen av Afrikas flotteste strender nærmest uforstyrret av masseturismen.

Blant de absolutt vakreste finner du i Bazaruta-arkipelet nord i landet. Ikke bare er strendende på de fem øyene i dette beskyttede naturreservatet spektakulære. Korallrevene gjør at øyene er perfekte for dykking og havfiske, og vindene inn fra Det indiske hav gjør Paradise Island og resten av Bazaruta til et paradis for vindsurfere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

www.visit-mozambique.com

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mosambik har noen av Afrikas vakreste strender. Foto: Richard Stupard / Flickr
Mosambik har noen av Afrikas vakreste strender. Foto: Richard Stupard / Flickr

Les også: Kåring: Verdens beste strender

2. Freetown-halvøya, Sierra Leone

Det er endelig blitt ro i et av verdens fattigste land, etter flere år med krig. Sierra Leone er ikke førstevalget for dem som vil ha det ukomplisert og luksuriøst, men for den eventyrlystne er dette et spennende reisemål. Folk er imøtekommende og vennlige, og i hovedstaden Freetown er engelsk relativt vanlig.

De beste strendene er hovedsakelig konsentrert rundt Freetown-halvøya. Ikke alle er like lett tilgjengelige. I noen tilfeller anbefales det å bruke firehjulsdrevne biler. Mange velger å dra ut til strendene med båt. Da kan du få noen av strendene omtrent for deg selv.

www.visitsierraleone.org

Les også: Paradisstrendene «ingen» besøker

3. Port St. Johns, Sør-Afrika

Sør-Afrikas endeløse kystlinje på mer enn 3000 km har utallige strender, men på grunn av sine noe utsatte beliggenhet egner ikke alle seg for ivrige badenymfer. Jo lengre nord langs østkysten jo bedre. Port St. Johns i Transkei-provinsen er en liten kystby kjent som juvelen på The Wild Coast. Dette navnet henspeiler til at en rekke skip har gått på grunn her som følge av uregjerlige værforhold. Innimellom den forrevne kysten ligger det nydelige strandperler, som Port St. Johns, som i tillegg til strender omtrent uberørt av turismen også kan tilby mange kulturopplevelser. Den rike xhosa-kulturen er sterkt tilstedeværende, og i bushen rundt er det mange muligheter for spennende utflukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

www.portstjohns.org.za

Les også: Middelhavets heteste strender

4. Djerba, Tunisia

De hvite sandstrendene, det krystallklare, blå vannet og den tilbakelente atmosfæren er det store trekkplasteret på Djerba. Her lever flere trossamfunn fredelig side om side. I tillegg er øya som et destillat av maurisk kultur (det er et av svært områder der berberspråket fortsatt snakkes), med markeder, kafeer og noen av Nord-Afrikas bestesjømatrestauranter. Men det er til syvende og sist strendene de fleste kommer for å oppleve.

www.cometotunisia.co.uk

Djerba i Tunisia. Foto: COLOURBOX
Djerba i Tunisia. Foto: COLOURBOX

5. Oualidia, Marokko

Denne stranda ligger i en beskyttende lagune på Marokkos atlanterhavskyst. Oualidia (uttales validia) er en trivelig kystlandsby spredt utover den sørlige enden av den 11 kilometer lange lagunen. Kasbahen som flankerer den ble bygget i 1634 av sultan El Oualid.

I tillegg til strendene er surfing en av de store aktivitetene i området. Oalidia er også Marokkos ”østershovedstad”, noe som er lett å se på mange av landsbyens gode sjømatrestauranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

www.visitmorocco.com

Les også: Bahamas har rosa strender

6. Bijilo, Gambia

Selv om den øvrige kystlinjen i Gambia ikke er av de flotteste på det afrikanske kontinentet ligger det innimellom noen ordentlige perler. De fleste ligger vest og sør for hovedstaden Banjul. Her, i Kombo-distriktet, strekker strendene seg utover som perler på en snor. Tommelfingerregelen er at jo lengre sør og vekk fra byen du kommer jo bedre blir strendene. Bijilo ligger helt i utkanten av turistområdet, stranden er flott, og det er god plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

www.visitthegambia.gm

En av de mange vakre strendene på Zanzibar. Foto: COLOURBOX
En av de mange vakre strendene på Zanzibar. Foto: COLOURBOX

7. Jambiani, Zanzibar

Øyas beste strender ligger hovedsakelig i nord og øst på øya. Med årene har populariteten ført til et stort innrykk av mennesker. Særlig i nord er det påfallende mange mennesker. Jambiani er øyas flotteste strand, men den strekker seg flere kilometer langs Det indiske hav, så det er som regel godt med plass likevel. I og med at dette også er hjemsted for mange øyboere er utbyggingen relativt beskjeden, og landsbyene er trivelige steder å besøke når du går lei av stranda. Du bør også komme deg ut på havet i en av de tradisjonelle, arabiske dhowene. Særlig i solnedgangen er dette en magisk opplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

www.zanzibar.net

Les også: Hellas' synkende spøkelsesby

8. Bom Bom Island, São Tome & Príncipe

Rett vest for Gabon ligger et nesten ukjent ferieparadis. Den demokratiske republikken São Tome og Príncipe er en liten, portugisisk-talende nasjon i Guineagulfen, bestående av to øyer. De ble oppdaget på midten av 1400-tallet, og var ubebodd, men har i dag en spesiell miks av portugisisk og afrikansk kultur.

Landet er fattig, men har en gryende turisme. På Bom Bom-øya er det bygget et par flotte ferieanlegg knyttet til de vakre strendene som omkranser den. Et sted helt utenom det vanlige.

www.saotomeislands.com

Les også: London ble Europas mest populære by i 2015

9. Malindi, Kenya

De langsgående korallrevene utenfor Kenyas kystlinje gjør dette området ideelt for dykkere av alle slag. Lamu-arkipelet har med årene blitt veldig populært, men fordelen med strendene på fastlandet er at du også har muligheten til å bli bedre kjent med landet – og kulturen - innenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malindi er populært, og det skyldes flere faktorer: Landsbyen er kåret til Kenyas reneste (!). Den er trivelig, med mange gode hoteller og restauranter, og har i tillegg en solid historie blant annet som en viktig Swahili-bosetting på 1300-tallet. Senere kom portugiserne hit.

Men den største attraksjonen er strendene, og de er det mange av.

www.malindikenya.com