Århus - bak danskepølsen

Installasjonen "Your Rainbow Panorama" øverst på ARoS av den dansk/islandske kunstneren Olafur Eliasson.
Installasjonen "Your Rainbow Panorama" øverst på ARoS av den dansk/islandske kunstneren Olafur Eliasson.

I mange år har Århus vært selve kvintessensen av det deilige danske for oss nordmenn, med billig håndbajer, lune smørrebrød og koselige bindingsverkshus. Men Århus har også en annen side, som du ikke må gå glipp av!

ÅRHUS, DANMARK (ABC Nyheter): Midt i Århus ligger en firkantet kasse med en merkelig, regnbuefarget smultring på toppen. Hadde det ikke vært for smultringen, ville du gått forbi bygget med et likegyldig skuldertrekk. For bygget er som H. C. Andersens grimme elling; kun den regnbuefargede smultringen på toppen bærer bud om at dette i høyeste grad dreier seg om en svane.

Joda, vi har spist lune smørrebrød i Latinerkvartalet. Vi har fått vår håndbajer på en livlig utecafé langs elven, og vi har kost oss med det gamle danske i Den Gamle By. Det er deilig dansk, og vi nordmenn elsker det.

Og kanskje er det nettopp derfor vi kanskje ikke oppdager hva som skjuler seg bak den kubeformede andungen.

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

ARoS

– Bygget lever, sier Bjarne Bækgård. Han er kommunikasjonssjef på ARoS, som med sine 17.000 kvadratmeter fordelt på ni etasjer et av Nord-Europas største kunstmuseer.

Vi ser at han har rett. For om selve bygget ser ut som en bikube, truer innsiden med å sprenge alle grenser for fysiske lover. En hovedgate snor seg gjennom første etasje, og danner fundamentet i et bølgeformet atrium som strekker seg 43 meter opp mot himmelen. Det strenge, kvadratiske skallet skjuler et indre som er så slående vakkert at interiøret danner et kunstverk i seg selv.

– Hovedgaten er bygget slik at folk skal kunne passere gjennom her, selv om de ikke har tenkt å besøke galleriet. På den måten blir bygningen en organisk del av byen, forklarer Bækgård.

Les også: Madeira - den grønne øya

Arkitekter er de lokale Schmidt Hammer Lassen, som vant oppdraget i skarp konkurranse med over 100 arkitektkontorer – mange av dem internasjonalt kjente. Men det er sterke nordiske krefter bak galleriets dundrende suksess.

– Vi har verdens beste museumsdirektør i Erlend Høyersten. Ikke bare er han helt fantastisk dyktig – han er også norsk, og vi simpelthen elsker ham, jubler Bækgård.

Regnbue

ARoS godt synlige hovedattraksjon ligger på toppen av bygget: Installasjonen "Your Rainbow Panorama". Dette er den dansk/islandske kunstneren Olafur Eliassons permanente kunstverk – en 150 meter lang og tre meter bred sirkelformet rundgang utført i glass i alle spekterets farger. Det fargerike mesterverket har en diameter på 52 meter og er montert på slanke søyler 3,5 meter over museets takflate.

Les også: 12 tips til ferie på sparket

I installasjonen har du ikke bare en spektakulær utsikt over hele Århus, men også en sansevandring gjennom regnbuen. Effekten er fantastisk.

ARoS rommer ni etasjer med kunst, alt iscenesatt med eleganse og kreativitet. Over en halv million besøkende i året mens man forventet 150.000 forteller alt om et kunstmuseum som virkelig treffer sitt publikum.
www.aros.dk

Copyright Tom Andersson. Publisert med tillatelse via Medialounge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus