Syv storslagne severdigheter i Teheran

<p>TOBEINT TÅRN: Azadi-tårnet er noe av det man bør få med seg som turist i Iran.</p>
TOBEINT TÅRN: Azadi-tårnet er noe av det man bør få med seg som turist i Iran. Foto: Jeroen Peys / Istock.com

Hovedstaden i Iran byr på mange fantastiske attraksjoner.

Teheran har blitt et mer attraktivt reisemål som følge av Irans atomavtale med verdens stormakter. Flere store flyselskaper åpner, gjenopptar eller utvider rutene til Iran, og internasjonale hotellkjeder flytter inn i byen.

Her er noen av severdighetene og attraksjonene som skal lokke turister til Teheran.

Les også: Tror flere vil reise til Iran

Nasjonalmuseet i Iran

Tilhengere av kunst og historie har mye å se frem til når de besøker Teheran. Nasjonalmuseet, som består av to bygninger, tar de besøkende med på en reise til antikkens Persia. I den ene bygningen finner man arkeologiske gjenstander fra steinalderen og bronsealderen. I den andre kan man utforske gjenstander fra den etter-islamske tiden. Museet ble designet av den franske arkitekten André Godard og befinner seg i hjertet av Teheran.

Grand Bazaar

Irans berømte tepper finnes i alle former, størrelser og farger i hovedstadens store basar. Dette historiske markedet er noe ivrige fotografer absolutt bør få med seg. Ved siden av tradisjonelle tepper blir det solgt keramikk, emaljegjenstander, broderier og keramikk. Faktisk er Iran hjemstedet til over ni millioner håndverkere.

Les også: Ti severdigheter det snart er for sent å se

Azadi-tårnet (Frihetens tårn)

Dette berømte tårnet ble reist for å markere 2500-årsjubileet til det persiske imperiet. Tårnet ble bygget i 1971 og er et enestående monument. Som følge av revolusjonen i 1979 fikk tårnet navnet «Frihetens tårn».

Azadi-tårnet, også kalt Frihetens tårn. Foto: Jeroen Peys / Istock.com
Azadi-tårnet, også kalt Frihetens tårn. Foto: Jeroen Peys / Istock.com

Golestan-palasset

Denne bygningen, som har et navn som betyr «rosehagepalasset», er på UNESCOs verdensarvliste. Bygningen var tidligere hjemsted for Qajar-dynastiet, familien som hersket i landet fra sent på 1700-tallet til tidlig på 1900-tallet. Dette storslagne palasset er et mesterstykke fra tidsepoken, og er et praktfullt eksemplar av persisk kunst og arkitektur. Totalt består Golestan-palasset av åtte ulike strukturer inne i en fredelig hage. UNESCO ser på palasset som et bemerkelsesverdig eksempel på den vellykkede integreringen av europeiske påvirkelser i den persiske stilen.

Golestan-palasset. Foto: Jasmina Mihoc / Istock.com
Golestan-palasset. Foto: Jasmina Mihoc / Istock.com

Milads tårn

Milads tårn er 435 meter høyt og er et av de høyeste telekommunikasjonstårnene i verden. Tårnet tok 11 år å bygge og ble åpnet i 2008. Milads tårn har en roterende panoramarestaurant på toppen – en restaurant som er høyest oppe av sitt slag i verden.

Milads tårn, det høyeste tårnet i Iran. Foto: Niloo138 / Istock.com
Milads tårn, det høyeste tårnet i Iran. Foto: Niloo138 / Istock.com

Valiasr-gaten

Mange strømmer til denne gaten for å besøke de mange butikkene og restaurantene. Gaten er 18 kilometer lang, og deler byen inn i en østlig og vestlig del. Den er også populær blant turgåere, siden det finnes mange parker rundt omkring. Blant disse er Mellat Park, som er den største parken i Midtøsten. Valiasr-gaten er et flott sted å besøke for å oppleve det moderne Teheran.

Det nasjonale juvelmuseet

Hvis du liker ting som glitrer bør du få med deg de fantastiske samlingene med edelsteiner på juvelmuseet. Blant høydepunktene finner man en praktfull krone fra 1800-tallet og en 40 kilo tung globus med over 50.000 dyrebare steiner. Et av de aller mest imponerende synene er diamanten Daria-i-Noor på 182 karat, som er en av de største diamantene i verden.

Les også: Seks alternative storbyer som vil overraske deg

Personvernpolicy