Her synger veien for deg mens du kjører

Utviklet en melodiøs løsning for å oppmuntre bilister til å følge fartsgrensen.

Tidligere denne uken fortalte UP-sjef Runar Karlsen at over hundre bilister måtte gi fra seglappen etter trafikkforseelser i påsken og det ble gitt rundt 1.000 fartsbøter til sjåfører med litt for stødig fot på gasspedalen. Ifølge UP-sjefen er det ikke langt unna en normaluke.

En god løsning på å få norske bilister til å følge fartsgrensene kunne kanskje være å følge eksempelet til transportinstituttet i New Mexico. Der er nemlig deler av legendariske Route 66 forvandlet til en syngende vei som fremfører den patriotiske sangen «America the Beautiful».

Les også: Reisebyråer dropper elefantridning

Håper å endre kjøreatferd

En matematiker har utarbeidet denne noe spesielle attraksjonen som er blitt bygget på den gamle delen av Route 66, vest for Tijeras og øst for Albuquerque. Det benyttes såkalte «rumlefelt» for å fremføre musikk som skal hindre bilister i å kjøre raskt eller sovne bak rattet.

Men du kan bare høre sangen dersom du holder fartsgrensen på 45 kilometer i timen og kjører langs en rett stripe.

(Saken fortsetter under)

I dag er det ikke lenger mulig å kjøre Route 66 i hele sin utstrekning, som den opprinnelig hadde, men mer enn 80 prosent av veien eksisterer fortsatt, eller er blitt gjenoppbygget. Foto: Colourbox
I dag er det ikke lenger mulig å kjøre Route 66 i hele sin utstrekning, som den opprinnelig hadde, men mer enn 80 prosent av veien eksisterer fortsatt, eller er blitt gjenoppbygget. Foto: Colourbox


Tom Church i New Mexico Department of Transportation forteller til ABC News at sikkerhet er deres første prioritet.

– Fartsoverskridelse spiller en sentral rolle i altfor mange bilulykker i New Mexico. Målet med dette eksperimentet er å endre kjøreatferd på en morsom måte ved å gi bilistene en belønning hvis de adlyder fartsgrensen.

Les også: Et av verdens største dykkerparadis er i fare

Trafikksikkerhet og turistattraksjon

Den syngende veien i New Mexico er et resultat av National Geographic Channels kommende serie «Crowd Control». Serien skal teste og undersøke vår sosial atferd, og avslører hvordan og hvorfor vi handler som vi gjør gjennom ulike eksperimenter.

Monique Jacobsen i New Mexico Department of Tourism håper den syngende veien skal utvikle seg til en ny turistattraksjon.

– Dette er en morsom og kreativ måte å oppmuntre bilistene til å bremse ned og se mer av vår vakre stat, og det er flott at National Geographic vil være med på å markere prosessen, forteller Jacobsen til ABC News.

Les også:

Åpner cruiselinje fra USA til Cuba i mai

En menneskeskapt oase i ørkensanden

Klarer du ikke rive nazibygget? Fyll det med hai!

Personvernpolicy