Fra Cape Town til Lake Malawi:

Dave syklet 4000 kilometer gjennom sørlige Afrika

Se video fra den spennende reisen i vinduet over.

På en utfordrende reise gjennom fem land, opplevde Dave Cook og ni andre briter ville dyr, gjestfrie mennesker, nye kulturer, fantastisk mat og mange punkterte sykkeldekk.

Dave Cook fra England har i januar og februar syklet 4000 kilometer, fra Cape Town i Sør-Afrika til Lake Malawi i Malawi, sammen med et team på ti personer. I tillegg til Sør-Afrika og Malawi, besøkte teamet Botswana, Zimbabwe og Zambia.

– Normalt sett syklet vi rundt 120 kilometer om dagen, og satte opp telt for natten i en landsby eller ute i det fri. Vi hadde en hviledag etter 4-6 dager med sykling. Da trengte vi å dusje og vaske klærne våre. Du begynner å lukte litt etter 4-6 dager med sykling, sier Dave Cook til ABC Nyheter.

Les også: Google lar deg reise på safari fra din egen stue

Lokal mat – et høydepunkt

Den tøffe sykkelturen bød på både oppturer og nedturer. Blant oppturene var de kulinariske opplevelsene på reisen.

– Å få spise lokal mat var til tider et høydepunkt på turen. Vi fikk prøve mat som hirse, yam, bambarajordnøtt, durra, maniok, pap og mopane orm. Mat jeg ikke hadde hørt om før vi syklet gjennom de rurale områdene på turen vår. Det var en fantastisk opplevelse å prøve disse forskjellige typene mat og oppleve nye kulturer, forteller Cook.

Et annet høydepunkt var turen til Botswana. Et land med lav befolkningstetthet, mye åpent landskap og mange ville dyr.

– Botswana var et fantastisk land! Alle menneskene var utrolig gjestfrie og vennlige, og landet hadde en overflod av dyreliv. Mens vi syklet gjennom landet så vi elefanter, sjiraffer, villsvin, sebraer, krokodiller og til og med en flodhest her og der, sier Afrika-syklisten til ABC Nyheter.

Les også: Nå blir det billigere å dra på safari til Kenya

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her er teamet på tur gjennom sørlige Afrika. Dave Cook står helt til høyre i rød sykkeltrøye. Foto: The Long Well Walk
Her er teamet på tur gjennom sørlige Afrika. Dave Cook står helt til høyre i rød sykkeltrøye. Foto: The Long Well Walk

Fryktet for livet i møte med elefant

Dyrelivet brakte også med seg enkelte utfordringer. Det hendte at apekatter og villsvin tok seg inn i campen til syklistene for å stjele mat. Dave kan også fortelle om et svært skremmende møte med en gjeng elefanter.

– En gang vi syklet om natten i bushen kom vi over en gruppe elefanter ved et uhell. Vi så dem ikke før vi var fem meter unna, de tok oss helt på sengen. Elefantene begynte å blåse i snablene sine, og spredte ørene, noe de gjør før de angriper. Jeg har aldri vært så redd i mitt liv. Heldigvis gikk det bra. Vi syklet aldri om natten etter det, forteller Cook.

Les også: Her forsøker 250 menn og 33 elefanter å øke neshornbestanden i Nepal

Syklet for veldedighet

Den spesielle sykkelturen ble arrangert av den veldedige organisasjonen The Long Well Walk og Liam Garcia, med et mål om skape bevissthet om vannmangel i Afrika sør for Sahara, og samle inn midler til å bygge bærekraftige vann- og hygieneprosjekter.

­– Jeg valgte å bli med på ekspedisjonen både for personlige og altruistiske grunner. Det var en god mulighet til å reise rundt Afrika, og til å hjelpe til med en god sak, forteller Cook til ABC Nyheter.

Cook har vært ekspedisjonsleder fordi han har en lang og sykkelerfaring. Tidligere har han syklet 16.000 kilometer rundt i Europa, 14.000 kilometer fra Singapore til Mumbai og 4000 kilometer gjennom Australia.

Les også: Dette er Afrikas beste strand

Flere sykkel-utfordringer

Det var erfaringer som kom svært godt med på sykkelturen gjennom sørlige Afrika.

– I starten var det svært utfordrende å sykle lange distanser, og vi ble ganske såre i stumpen, men det gikk bedre etter hvert. Det var også en veldig slitsom årstid å sykle på, da det var sommer og opp til 45 grader enkelte dager. Så hadde vi mye problemer med syklene. Punkteringer, små krasj og deler som manglet. Å finne reservedeler var veldig vanskelig.

Så langt har sykkel-ekspedisjonen samlet inn cirka 170.000 norske kroner til vann- og hygieneprosjekter i områdene de har besøkt. Målet er å samle inn 360.000 kroner.

Dave reparerer en sykkel på turen. Foto: The Long Well Walk
Dave reparerer en sykkel på turen. Foto: The Long Well Walk

Les også: Kenya skal bygge enorme jernbanebroer over nasjonalpark

Personvernpolicy