Der elvene møtes i Amazonas

FERGESKYSS: Fergene som trafikkerer Amazonas og de mange sideelvene er populære utfluktsmål i seg selv.
FERGESKYSS: Fergene som trafikkerer Amazonas og de mange sideelvene er populære utfluktsmål i seg selv.

Dypt inne i regnskogen møtes sakral uskyld og det moderne menneskes sterkeste drivkraft: Pengebegjær. Det blir det mektige opplevelser av.

Visste du at…

…VM i fotball 2013 i Brasil går av stabelen 12. juni til 13. juli? En av 12 arenaer er Arena Amazonia i Manaus, som har kapasitet til 42 000 tilskuere.

Visste du at…

… Amazonas-elven er verdens nest lengste, etter Nilen? Den står samtidig for den største vannføringen, og rundt 1/5 av alt vannet fra alle verdens elver.

Visste du at…

…Amazonas fjerneste kilde er elven Ucayalis utløp i de peruanske Andesfjellene?

Turistinformasjon

www.embratur.gov.br , www.turismo.gov.br


VM-kamper i Manaus

Åpningskampen i Manaus 14. juni er England-Italia. Andre kamper er Kamerun-Kroatia (18/6), USA-Portugal (22/6) og Honduras-Sveits (25/6).

Slik kommer du dit

Flyselskapet TAP har gode forbindelser til Brasil via Lisboa. I tillegg har en rekke norske turoperatører reiser til de ulike områdene i Brasil. Blant norske turoperatører kan vi nevne Escape Travel, Orkidéekspressen, Wikstrøm Reiser, Espnes Reiser, Nordmanns-Reiser, Apollo og Ving. Sabra Tours arrangerer fotballturer til Brasil i perioden.

www.flytap.com , www.escape.no , www.orkide.no , www.wreiser.no , www.nordmann.no , www.apollo.no , www.ving.no , www.sabra.no/sportsreiser

Sov godt

Tropical Manaus i utkanten av Manaus er byens mest kjente – og blant de flotteste.

www.www.tropicalmanaus.com.br


Spis godt

Som ellers i Brasil mangler det ikke på såkalte churrascariaer i Manaus, men i stedet for klassisk brasilianske grillmat, sats heller på et måltid av fisk fra elven. Verdens største ferskvannsfisk – arapaimaen – kan veie over 200 kg, og er populær på brasilianske middagsbord. Skalldyrretter er også vanlig, gjerne sammen med manioc-pudding, laget av kassava.


Copyright (c) Bjørn Moholdt

AMAZONAS (ABC Nyheter): Luften er så stinn av fukt at jeg nesten kan skjære i den. Skjorta klistrer seg til kroppen straks jeg står utenfor hotellet mitt i utkanten av Amazonas’ ”hovedstad” Manaus.

NORSKE ANER: Georg Borten har tatt turen til Amazonas-floden fra storbyen Belo Horizonte i sør. Den fjerne slektningen av tidligere statsminister Per Borten har flere ganger besøkt Norge.
NORSKE ANER: Georg Borten har tatt turen til Amazonas-floden fra storbyen Belo Horizonte i sør. Den fjerne slektningen av tidligere statsminister Per Borten har flere ganger besøkt Norge.

I samme sekund braker regnværet løs, i et skybrudd jeg aldri tidligere har opplevd maken til. Det er som om en demning har brast i skyene over meg, og på sekunder er bakken gjort om til et midlertidig elveleie, der vannet snor seg gjennom sprekker i asfalten, nedover i jorden mot elvebredden og floden nedenfor – den mektige Rio Negro.

I noen minutter er skillet mellom vann og land som fullstendig opphevet, og det føles som å bli gradvis oppslukt av de enorme vannmengdene som angriper meg fra alle kanter.

Så opphører regnet, like plutselig som det kom, og sola bryter igjennom det skifergrå skydekket. På sekunder forvandles regnvannet på bakken til damp, og demonstrerer på forbløffende vis hvordan det evige, livgivende kretsløpet holdes i gang.

Les også: Antibes - Azurkystens matmekka

Møte med Borten

Slik blir jeg denne morgenen påminnet om vannet som grunnlaget for alt liv, og ingen andre steder er det så mye vann – og liv – som i Amazonas. Jeg er på vei ut på Rio Negro i en av de hundrevis av elvebåtene – de såkaltegaiolas – som trafikkerer denne delen av Amazonas, for å bivåne et av verdens naturlige underverk: Møtet mellom de to gedigne flodene Rio Negro og Solimões. Den ene er som navnet tilsier sort i fargen, den andre lys. Sammen blir de til verdens mektigste flod - Amazonas.

– Her har det jammen skjedd mye, overhører jeg plutselig på gebrokkent norsk. Jeg er på øverste dekk og skuer ut over elven mot bredden på andre siden, der en rekke store tankskip ligger som på geledd. Innenfor ligger flere petroleums- og gassraffinerier - en av regionens viktigste industriarbeidsplasser.

Georg Borten (66) er andre generasjon norskættet brasilianer, med røtter i Nord-Trøndelag og et fjernt slektskap til tidligere statsminister Per Borten. Med bosted i Belo Horizonte flere hundre kilometer mot sør er han for første gang i Amazonas, og hadde forventet en lang mindre utbygd jungel.

–Brasilianere flest vet minst like lite om Amazonas som dere nordmenn, mener Georg, som foreslår at vi drar lenger inn i jungelen for å oppleve den ekte regnskogen.

Senere på dagen tar vi ham på ordet, og styrer unna Manaus, som lokker med sine skattefrie varer, sitt imponerende operahus fra 1800-tallet og de mange og billige markedene, og drar inn i villmarken.

Les også: Hellas' synkende spøkelsesby

Som slaver

Det var en oppfinnelse i 1839 som forandret det indre av delstaten av Amazonas for alltid. Da gjorde nemlig den engelske oppfinneren Charles Goodyear den oppdagelsen at ved å blande svovel inn i kokende gummi fikk blandingen en helt annen og langt bredere anvendelighet. Ved såkalt vulkanisering tålte det både kulde og varme bedre, uten å miste sin elastisitet.

I sentrum av denne oppdagelsen sto gummitreet, og ingen andre steder var det flere av dem enn i Amazonas. Som følge av Goodyears revolusjonerende oppfinnelse ble det rene gullrushet inn i jungelen. Manaus ble den store gummihovedstaden. På begynnelsen av 1900-tallet produserte Brasil 97 prosent av verdens gummi, og fra rundt 1820 til 1910 vokste befolkningen i området fra knappe 100 000 til over 1,2 millioner mennesker.

Men gummi-bonanzaen i Amazonas tok slutt. Da engelskmannen Henry Wickham fikk smuglet gummitrefrø til Malaysia på begynnelsen av 1900-tallet var det bare et tidsspørsmål før en mer industriell gummiproduksjon overtok for det brasilianske hegemoniet.

Etter en kort rast forflytter vi oss over i små lettbåter, som tar oss videre inn på en av de mindre sideelvene til Rio Negro. På bredden ser jeg et og annet hus, enkle bygg i tre – ofte på stylter - som ifølge guiden vår Jorge som regel huser en familie eller to. Hva de lever av er ikke godt å si.

– Noen pendler inn til Manaus, andre fisker på elven, eller lever av strøjobber, forklarer Jorge idet et par av barna inne på bredden vifter til oss med noe levende mellom henda. Når vi ikke gjør tegn til å stoppe hopper de i hver sin lille kano – uthulte trestokker - og padler mot oss som om livet står på spill.

I neste nu er de ved ripa. Den ene viser frem et lite dovendyr, den andre en anakonda, som dovent slynger seg rundt armen hans. Suksessivt og mekanisk rekker de ut en hånd hver, begge tydelig preget av manuelt arbeid. Guttene er knapt i tenårene, og det lille opptrinnet er ikke mer enn en liten ekstrajobb.

– Hold den! sier den ene ved å rekke meg dovendyret, og litt fårete tar jeg imot. Det lodne dyret kikker uutgrunnelig på meg, tilsynelatende vant til slike intermezzoer i hverdagen, før jeg leverer det tilbake, sammen med noen slanter reals.

Amazonaselven er vakker - og kan by på en rekke farer. Foto: COLOURBOX
Amazonaselven er vakker - og kan by på en rekke farer. Foto: COLOURBOX

Jakten på kaiman

Senere mot kvelden, før solen forsvinner bak regnskogen i vest, ankrer vi opp ved bredden for å teste fiskelykken. Himmelen er skyfri, knotten har begynt å bite, men det gjør ikke fisken.

Elvevannet er grumsete, det er ikke mulig å få øye på noe levende der nede, men etter noen minutter hugger det plutselig i snøret. Jeg haler opp en liten malle, men får streng beskjed av Jorge om å kaste den uti igjen.

– Piranha! sier han myndig. – Det er den vi skal ha. Den biter snart…

Så lenge den ikke tar fingeren min. For et knippe historier renner meg ihu, om de små fiskenes spesielle biteteknikk og uhyggelige evner i stim. Til slutt lykkes det skipperen vår å hale et lite eksemplar av arten ombord. Piranhaen ser uskyldig nok ut, inntil den blotter tanngarden. Historiene om den er ifølge Jorge overdrevet, men det tror jeg likevel ikke nok på til ikke å holde alle lemmer på riktig side av ripa resten av turen.

Før vi er ferdige med piranhafisket er det mørkt, men dagen er slett ikke over. For Jorge har planer om annen fangst. Den lille, men senesterke brasilianeren av portugisisk-indiansk herkomst kaller seg ikke Jungle Jorge for ingenting. En av hans sysler er nemlig å spore opp kaimaner i kveldsmørket, og gjerne bryte litt med dem før han viser dem frem til gjestene.

Sakte sklir vi fremover på elven, mens skipperen sveiper lyset fra skipslampa over sivet inne ved elvebredden. Der er det bare ildfluer å se, inntil Jorge plutselig rykker til og ber skipperen om å styre inn mot bredden. Jorge hopper i land, går forsiktig gjennom sivet, stuper så plutselig fremover og blir borte i noen sekunder, inntil han dukker opp igjen med et langstrakt vesen i favnen.

– Kaiman, sier Jorge stolt om dyret på cirka én meter han drar ombord, med kalde, utstående øyne og små, skarpe tenner stikkende ut rundt den sammeknepne kjeven.

Mørket har fullstendig omsluttet oss når Jorge med stor kjærlighet til skogen senere forklarer hvordan det vi nå har sett bare er en begynnelse, en brøkdel av det enorme mangfoldet som befinner seg der inne et sted, i den grønne uendeligheten vi for enkelthetens skyld kaller for Amazonas.

Les også: Richard Løvehjerte til salgs

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris
Siste nytt
15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus