Meny

Her finner du rimelige hytter med god plass

Påskevær på Finse. Foto Sindre Thoresen Lønnes (Den Norske Turistforening)
Den Norske Turistforening melder om flere ledige hytteplasser i påskefjellet.

Om turistforeningshyttene

  • Som medlem i DNT får du rabatt på overnatting på alle DNT-hyttene. Medlemmer i DNT ung får halv pris på overnatting, mens medlemmer i Barnas Turlag overnatter gratis på de fleste selvbetjente og ubetjente hyttene, og får ekstra rabatt på betjente hytter.
  • På betjente hytter kan du få tilbud om Fast opphold-spesialpris hvis du vil bo fast i noen dager. Prisen dekker overnatting og mat, samt sengetøy og eget rom. Dermed kan du gå dagsturer med lett sekk og slippe å lure på hvor du skal sove.
  • Du trenger ikke bestille plass før du kommer til en hytte. Sjekk bare at hytta er åpen. Åpningstidene finner du på UT.no. Skal du imidlertid overnatte på en betjent hytte i to eller flere dager, er det lurt å bestille plass. Det gjør du ved å ringe eller sende e-post til hytta.
  • Et opphold på ei turistforeningshytte koster alt fra 100–200 kroner for overnatting på ubetjent hytte, til rundt 700 kroner for full pensjon på betjente hytter (medlemspris). Et opphold på en betjent hytte blir rimeligere hvis du overnatter på større rom eller sovesal.
  • Sjekk prislisten for DNT Oslo og Omegns hytter i de største fjellområdene i Sør-Norge. Vær oppmerksom på at turistforeningshytter andre steder i landet kan ha andre priser. Priser for de enkelte hyttene kan du finne på UT.no.

(Kilde: Den Norske Turistforening)

Om snaue to uker er påskeferien et faktum, og flere lar seg tiltrekke av sol og varme på Gran Canaria eller i Thailand. Samtidig er det mange som sikter seg inn mot skiturer i snøkledde norske fjell og skoger.

Stadig flere nordmenn har de siste årene oppdaget gleden ved å være ute og drive med friluftsliv, noe som har resultert i økende antall hytteeiere. Samtidig er det ikke alle forunt å ha tilgang til en familiehytte der man kan hvile ut etter en lang dags skitur. Heldigvis finnes det flere gode alternativer å velge mellom for deg som skal ut på ski i påskeferien.

Les også: Tradisjonell norsk påske på fremmarsj

Større etterspørsel etter komfort

Den Norske Turistforening (DNT) har 521 ubetjente, selvbetjente og betjente hytter over hele landet, så her er det gode sjanser for å finne en perfekt hytte for deg, vennegjengen eller familien. DNT opererer med tre ulike hyttetyper; ubetjent, betjent og selvbetjent.

– De betjente hyttene våre på fjellet er de mest populære. Her får du mat servert og kommer frem til en varm hytte etter en dag ute i frisk luft, forteller Ingvild Lundberg Bakke, fagsjef PR og kommunikasjon, til ABC Nyheter.

Hun trekker frem et eksempel fra DNT Oslo sine betjente hytter i fjellet, der det var over fire ganger så mange overnattinger sammenliknet med de selvbetjente fjellhyttene.

– Om man ser det i et lengre perspektiv ser vi at stadig flere ønsker å bo fast på en hytte, og da er det ofte en betjent hytte de velger. Som ellers i samfunnet ser vi en større etterspørsel etter komfort og da er det deilig å ha tilgang på dusj og bli servert et godt, hjemmelaget måltid etter en lang dag.

Les også: Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

(Saken fortsetter under)

Påske ved Fondsbu, Jotunheimen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Anbefaler å gå fra hytte til hytte

Til tross for at mange har egen hytte, er det ifølge Lundberg Bakke ingenting som tilsier at vi bruker DNTs tilbud mindre, snarere tvert imot.

– Våre overnattingstall fra 2015 som viser en økning på hele 11.000, eller 2,7 prosent fra året før. Medlemstallet vokste også til ny rekord, med over 270.000 medlemmer i 2015, en økning på 4,8 prosent, forteller Lundberg Bakke til ABC Nyheter.
Om du ønsker en skikkelig klassisk påskeferie anbefaler hun å gå fra hytte til hytte, med sola i ansiktet og sekken full av deilig nistemat.

– Ellers kan man bo fast på en hytte hele ferien og gå turer derfra. Og det finnes noe for alle nivåer, sjekk ut ut.no så finner du garantert en hytte som passer perfekt for dere.
Les også: Riksantikvaren vil frede Henningsvær

(Saken fortsetter under)

Magisk fullmåne over lungsdalshytta i Skarvheimen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/Den Norske Turistforening

Moro for barna

Turistforeningshyttene er kjent for en veldig uformelle og koselige stemning. På de betjente hyttene besørger vertskap for treretters middag og gode samtaler med andre fjellfolk rundt peisbålet.

På de selvbetjente og ubetjente hyttene samarbeider du med andre gjester om å hente vann, fyre i ovnen og lage mat. Eller du kan finne veien til hytter der ingen andre kommer innom.
– Det er spesielt populært for barnefamilier å bo fast på en hytte og bruke det som base, og gå turer derfra. Flere av hyttene til Turistforeningen er utstyrt med aktivitetsledere og veiledere i påskeferien. Aktivitetslederne tar dine og andres barn med på skiaktiviteter og moro både ute og inne, forteller Lundberg Bakke.

Les også: Test av ullundertøy for menn

Stor interesse fra utenlandske skiturister

Nordmenn valfarter til vinterfjellet som aldri før, men det er fremdeles mulig å finne hytter med god plass.

– På hyttene i Sylan, og på Gjendesheim, Gjendebu, Skogadalsbøen, Svukuriset, Sota Sæter, Nørdstedalseter og Grimsdalshytta er garantert god plass i påsken, beroliger Ingvild Lundberg Bakke i DNT.

Les også: Menn knapper inn på kvinner i levealder

(Saken fortsetter under)

En fellestur legger ut fra Rondvassbu. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/Den Norske Turistforening

Og ikke bli overrasket dersom du får mulighet til å bruke engelskkunnskapene dine i møte med skivandrere i påskefjellet.

– Utenlandske turister er svært fascinert over selvbetjeningshyttene våre. Der kan man forsyne seg med mat, for så å gjøre opp for seg siden. Selvbetjeningssystemet vårt er unikt da det er basert på tillit og redelighet. Dette er noe utenlandske fjellvandrere setter stor pris på og vi kan nærmest garantere at du vil treffe på utenlandske turister om du legger turen innom en av våre selvbetjente hytter.

Les også: Syv glass vann daglig kan kutte 200 kalorier

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus