Kina åpner passasjerflyrute til omstridt øygruppe

Kinesiske soldater på Woody-øya i Paracel-øygruppa i slutten av januar. På steinen står det «Xisha gamle drage». Xishas er det kinesiske ordet på Paracel-øyene, og «gamle drage» er et lokalt navn på en steinhaug som ligger nær Woody-øya.
Kinesiske soldater på Woody-øya i Paracel-øygruppa i slutten av januar. På steinen står det «Xisha gamle drage». Xishas er det kinesiske ordet på Paracel-øyene, og «gamle drage» er et lokalt navn på en steinhaug som ligger nær Woody-øya. Foto: China Stringer Network / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina starter innen ett år passasjerflyginger mellom fastlandet og den omstridte øygruppa Paracel i Sør-Kinahavet, melder statlige medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flygningene skal gå mellom fastlandet og bosettingen Sansha på Woody-øya i Paracel-øygruppa, skriver The Guardian.

Paracel-øyene ligger sør for Hongkong, halvveis mellom fastlandet og en annen omstridt øygruppe – Spratly-øyene. Kinesiske myndigheter har tidligere utvidet flystripen på Woody-øya.

– Oppstart av flygninger vil være i strid med regionens forpliktelser om å vise tilbakeholdenhet fra handlinger som kan komplisere eller eskalere kravene i området. Kina burde i stedet holde fast ved dets tidligere uttalte forpliktelser og stanse oppdemming og militarisering av sine utposter i Sør-Kinahavet, og i stedet fokusere på å oppnå enighet om det som bør være akseptabel oppførsel i omstridte områder, sier det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Anna Richey-Allen.

Ifølge diplomatkilder har Kina siden november i fjor forsterket sitt militære nærvær på Woody-øya, noe satellittbilder viser at kinesiske myndigheter også nylig har gjort på de omstridte Spratly-øyene lenger sør.

Spratly-øyene består av rundt 250 ubebodde småøyer, rev og grunner helt sør i Sør-Kinahavet, og myndighetene har demmet opp og utvidet noen av øyene på kunstig vis. Paracel-øyene lenger nord består av over 30 øyer, sandbanker og rev. Kina, Taiwan og Vietnam gjør krav på Paracel-øyene.