Meny

Kina åpner passasjerflyrute til omstridt øygruppe

Kinesiske soldater på Woody-øya i Paracel-øygruppa i slutten av januar. På steinen står det «Xisha gamle drage». Xishas er det kinesiske ordet på Paracel-øyene, og «gamle drage» er et lokalt navn på en steinhaug som ligger nær Woody-øya. Foto: China Stringer Network / Reuters
Kina starter innen ett år passasjerflyginger mellom fastlandet og den omstridte øygruppa Paracel i Sør-Kinahavet, melder statlige medier.

Flygningene skal gå mellom fastlandet og bosettingen Sansha på Woody-øya i Paracel-øygruppa, skriver The Guardian.

Paracel-øyene ligger sør for Hongkong, halvveis mellom fastlandet og en annen omstridt øygruppe – Spratly-øyene. Kinesiske myndigheter har tidligere utvidet flystripen på Woody-øya.

– Oppstart av flygninger vil være i strid med regionens forpliktelser om å vise tilbakeholdenhet fra handlinger som kan komplisere eller eskalere kravene i området. Kina burde i stedet holde fast ved dets tidligere uttalte forpliktelser og stanse oppdemming og militarisering av sine utposter i Sør-Kinahavet, og i stedet fokusere på å oppnå enighet om det som bør være akseptabel oppførsel i omstridte områder, sier det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Anna Richey-Allen.

Ifølge diplomatkilder har Kina siden november i fjor forsterket sitt militære nærvær på Woody-øya, noe satellittbilder viser at kinesiske myndigheter også nylig har gjort på de omstridte Spratly-øyene lenger sør.

Spratly-øyene består av rundt 250 ubebodde småøyer, rev og grunner helt sør i Sør-Kinahavet, og myndighetene har demmet opp og utvidet noen av øyene på kunstig vis. Paracel-øyene lenger nord består av over 30 øyer, sandbanker og rev. Kina, Taiwan og Vietnam gjør krav på Paracel-øyene.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus