NHO Luftfart venter skrinlagt flyavgift etter ESA-refs

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flypassasjeravgiftens unntak for reisende som bytter fly, kan være ulovlig statsstøtte, mener ESA. NHO Luftfart ber finansminister Siv Jensen (Frp) ta en real pustepause.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brevet fra ESA vil sette en stopper for forslaget til flypassasjeravgift som regjeringen vil innføre fra 1. april. Nå må regjeringen sørge for å utrede denne saken grundig, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB.

– Han mener brevet som EFTAs overvåkingsorgan ESA onsdag sendte Nærings- og fiskeridepartementet, er strengt.

– Regjeringen har ikke varslet ESA om forslaget til flypassasjeravgift. Nå kan det gå lang tid før alle sider ved denne saken er vurdert, sier han.

– Ulovlig

I brevet fastslår ESA at det foreslåtte unntaket som gjøres for passasjerer som skal videre, med samme eller med et annet fly, ikke er forskriftsmessig varslet.

– Hvis det gjennomføres i sin nåværende form, og i en utstrekning som omfatter statsstøtte, vil ESA behandle det som «ulovlig støtte», heter det i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ESA ber norske myndigheter om å komme med et forhåndsvarsel om flypassasjeravgiften med henblikk på bekymringene overvåkingsorganet har.

– Den eneste måten regjeringen kan komme seg unna dette på, er å dobbeltbeskatte alle transferpassasjerer (passasjerer som skal videre med et annet fly. Red anm.). Det er i så fall dårlig nytt for alle som bor i distriktet og er avhengige av flybytte for å komme seg hjem, sier Lothe.

Les også: LO sier nei til flypassasjeravgift

– Trekk avgiften

Senterpartiets Geir Pollestad tolker brevet på samme måte som Lothe i NHO Luftfart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– ESA har gjort det Siv Jensen burde ha gjort for lenge siden – nemlig dratt i nødbremsen for flyseteavgiften. Dette må bety at avgiften ikke innføres 1. april, sier Pollestad.

Han ber regjeringen trekke hele avgiften, som kom i stand som et resultat av de borgerlige budsjettforhandlingene på Stortinget i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avgiften har dårlig miljøprofil og rammer distriktene. I tillegg er den konkurransevridende, og det er det som har fått ESA til å reagere, sier Pollestad, som leder Stortingets næringskomité.

Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen mener ESAs anførsler viser at regjeringen har hasteinnført en avgift uten nødvendig utredning.

– Det viser at det politiske flertallets forutsetninger i denne saken, ikke holder. Det er dårlig politisk håndverk fra regjeringen, sier han.

Ingen i Finansdepartementet har til nå hatt anledning til å kommentere brevet fra ESA overfor NTB.

Les også: Venstre sier Frp-motstand førte til flypassasjeravgift