Meny

Stjernesmell - på besøk hos Fredrikshøj:

– Det er to flere stjerner å hente

APPETITTVEKKERE Et utvalg av Wassims lekre appetittvekkere før seksretters Michelin-lunsj.
Danmark er det landet i Norden med flest Michelin-stjerner, og Århus fikk for første gang tre stjernerestauranter i 2015. Disse ble alle bekreftet i årets ferske Michelin-guide, og vi tok turen innom Fredrikshøj for å spise av lasset.
Her ser du hvorfor Wassim Hallal er regnet som en av Danmarks beste kokker. Foto: Jesper Rais, / www.raisfoto.dk

ÅRHUS, DANMARK (ABC Nyheter): Danmark fikk i 2015 sine tre første michelinstjerner utenfor København, og alle beholdt de sine stjerner da guiden for 2016 ble offentliggjort nylig. En av dem gikk til Restaurant Frederikshøj i Århus, som drives av kokken Wassim Hallal.

Wassim og hans restaurant var en av forhåndsfavorittene da Guide Michelin i fjor for første gang beveget seg ut av de skandinaviske hovedstedene. Han innrømmer at forhåndspresset var påtagelig, og at han ville "gått i svart" om stjernen ikke kom i hus. Lettelsen over å ha blitt tildelt en stjerne – og beholdt den året etter – er derfor stor, men ikke større enn den danske mesterkokkens ambisjoner:

– Det er to flere stjerner å hente, så her er det bare å komme seg opp på hesten igjen så raskt som mulig, mener Wassim Hallal.

Og hvordan skal han feire bekreftelsen av sin michelinstjerne?

– Med fulle hus i aften, smiler matkunstneren fra Århus.

Les også: Maaemo fikk tre Michelin-stjerner som den første i Norge

Restaurant Frederikshøj i Århus har én michelinstjerner. Foto: Jesper Rais, www.raisfoto.dk

Stor misnøye

Det var knyttet stor spenning til den aller første utgaven av Guide Michelin for nordiske land i 2015. Skuffelsen i det kulinariske miljøet var derfor stor da det viste seg at inspektørene kun hadde beveget seg til Malmø og Århus, utenfor de nordiske hovedstedene. Det betød at topprestauranter i norske byer utenfor Oslo ikke engang var vurdert, og at en restaurant som Fäviken utenfor Åre i Sverige – flere ganger kåret til en av verdens beste restauranter – heller ikke fikk sine fortjente michelinstjerner. I 2016 er dette imidlertid rettet opp, og restauranter som nettopp Fäviken og Stavanger-restauranten Re-Naa har fått sine første stjerner. Verd å merke seg er det selvsagt også at Oslo-restauranten Maeemo og Geranium i København som de første i Norden ble tildelt tre stjerner i 2016.

Wassim Hallal var altså en av de heldige som i det hele tatt ble vurdert av Michelins inspektører i 2015. Og vi er blant de heldige som får teste michelinkokkens meny, selvsagt ledsaget av nøye utvalgte viner.

Det blir et minneverdig måltid, og uansett hva man måtte mene om Guide Michelins bevegelser på Norden-kartet, hersker det for oss ingen tvil om at Wassims stjerne er lysende – og fullt fortjent.

Les også: Dette landet har nå 100 Michelin-restauranter

Wassim Hallal. Foto: Jesper Rais / raisfoto.dk

Wassim Hallals lunsjmeny

Rett 1: Luftig creme på pastinak, tatar med gresskar, fleskesvor med løvstikke, røkt vaktelegg, toast med kylling og sild med dill.

Vin: NV Pierre Péters, Blanc de Blanc ”Cuvée de Réserve”, Champagne – Frankrike.

***

Rett 2: Kamskjell, selleri og gull.

Vin: 2013 Godello “Louro”, Rafael Palacios, Valdeorras – Spania.

***

Rett 3: Piggvar, trøffel og musling.

Vin: 2012 Rully ”les Villeranges”, Faiveley, Bourgogne – Frankrike.

***

Rett 4: Okse, rødbeter og sprø fennikel.

Vin: 2009 Cabernet Sauvignon ”Reserve”, Snoqualmie, Columbia Valley – USA.

***

Rett 5: Ananas, kokos og vanilje.

Vin: 2013 Coteaux du Layon, Dom. Chupin, Vallée de la Loire – Frankrike.

***

Rett 6: Blodappelsin, krydderkake og karamell.

Vin: NV Rasteau ”Doré”, Cave de Rasteau, Vallée du Rhône – Frankrike.

Les også:

Seks Michelin-stjerner til Norge

Mistet Michelin-stjerne

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus