Meny

Avinor vil ha ny rullebane på Oslo lufthavn

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) og Rasmus Hansson (MDG) ønsker seg raskere jernbane i stedet for en ny rullebane på Oslo lufthavn. Her er de sammen under en miljødemonstrasjon utenfor Stortinget. Arkivfoto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Avinor mener det vil være behov for en ny rullebane på Oslo lufthavn innen 2030.

– En tredje rullebane vil gi store ringvirkninger og er samfunnsøkonomisk lønnsom, skriver Avinor sammen med de andre transportetatene i sitt forslag til ny Nasjonal transportplan (NTP).

I planen går etatene inn for halvering av klimautslippene fra transportsektoren innen 2030. Ifølge forslaget er imidlertid ikke det til hinder for å bygge ut landets største flyplass.

Les også:  Avinor vil flytte Bodø lufthavn

– Klimagassutslippene som følge av en tredje rullebane må sees i forhold til alternativene til utbygging, og opp mot forventninger om teknologisk utvikling og innfasing av biodrivstoff, heter det i forslaget.

Den forklaringen er ikke god nok for Miljøpartiet De Grønne, som ber samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) om å skrote forslaget.

– Tross løfter om miljøfremskritt er flynæringens grønnhet foreløpig bare som noen gresstuster på rullebanen. Selv biodrivstoff vil ikke kunne dekke mer enn en brøkdel av flynæringens energibehov, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Les også:  Trafikketatene vil halvere transportutslipp innen 2030

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus