Kronerulling reddet strand på New Zealand

Awaroa-stranda i New Zealand, en 800 meter lang strekning med gylden strand som slutter seg til nasjonalparken Abel Tasman på toppen av South Island.
Awaroa-stranda i New Zealand, en 800 meter lang strekning med gylden strand som slutter seg til nasjonalparken Abel Tasman på toppen av South Island. Foto: Str / Afp

En mann fra New Zealand startet en innsamlingsaksjon for å gjøre en privat strand offentlig.

Mannen bak det ambisiøse «crowdfunding»-prosjektet som samlet inn millioner av dollar til å kjøpe den privateide stranda på South Island sier han er overrasket over at det lyktes.

Duane Majors innsats for å hente Awaroa-stranda fra privat eie og gjøre den til en offentlig nasjonalpark fikk mye oppmerksomhet på internett og i landet. 40.000 givere ga tilsammen 2,3 millioner New Zealand-dollar (13,21 millioner kroner).

Major, en prest som beskriver seg selv som en «helt vanlig fyr», sier responsen til siden givealittle.co.nz page var rørende.

– Jeg trodde alltid vi kunne klare det, men hadde ikke forutsett for en sprø, hjertevarmende reise det skulle bli, sier han til AFP.

– Det rørte virkelig ved fellesskapsfølelsen til folket her. Jeg har mottatt dikt fra skolebarn som skriver om stranda. Jeg fikk gåsehud.

Les også: Reisemålene som begrenser turisme

Utvider nasjonalpark

Awaroa-vika har en 800 meter lang gylden strand som føyes til nasjonalparken Abel Tasman på toppen av South Island.

Stranda har kun vært tilgjengelig med båt eller helikopter, og ble lagt ut for salg i fjor. Eiendomsmeglerne omtalte den som «verdens beste strand».

Etter å ha diskutert saken med slektninger i helgen bestemte Major seg for at en hjemmeside for en innsamlingsaksjon var verdt å satse på.

Titusener av newzealandere var enige, og Givealittle ble den største «crowdfunding»-aksjonen i sitt slag. Mer enn 1 million New Zealand-dollar ble samlet inn på en enkelt dag.

– Det er den største kampanjen vi har lagt til rette for noen gang, sier en talskvinne til AFP.

Major sier donasjonene var alt fra barn som ga én dollar, til bedrifter som lovet titusener.

Regjeringen bidro med 350.000 dollar tidligere i uken, for å hjelpe kampanjen over kneika. Budet ble formelt akseptert onsdag.

Les også: Starbucks sikter mot Italia

Vurderer nye aksjoner

Major sier han er overlykkelig over å ha bidratt til å bevare «en bit av paradiset» for fremtidige generasjoner, og allerede er i ferd med å vurdere andre naturvernsaksjoner.

– I går natt feiret vi, og jeg snakket med en fyr som het Mike og han spurte om det ikke ville «vært deilig å gjøre det igjen?»

– Jeg svarte at nå må jeg først få igjen pusten, men at jeg allerede kan kjenne energien komme tilbake, sier presten.

Personvernpolicy