Flott på slott:

– Det var ikke så ille å våkne som Jeppe i baronens seng

STASELIG Sparreholms Slott ligger ved innsjøen Båven, og billedledgjør alle forestillinger om en prakteiendom i landlige omgivelser.
STASELIG Sparreholms Slott ligger ved innsjøen Båven, og billedledgjør alle forestillinger om en prakteiendom i landlige omgivelser.

Landskapet rundt Stockholm byr på en rekke flotte slott, og mange av dem drives som hoteller og restauranter i luksusklassen. Vi tok en tur til Sparreholms Slott for å teste hvordan Jeppe hadde det i baronens seng.

STOCKHOLM, SVERIGE (ABC Nyheter): Den etter datidens målestokk temmelig revolusjonære forsamlingen på Eidsvold forkastet norsk adel i 1814. Svenskene på sin side så ingen grunn til å kvitte seg med sine grever, baroner og andre nobiliteter med ulik grad av blått i blodet, verken dengang eller nå.

I dag er adelens privileger på det nærmeste borte, i alle fall på papiret: Det er fullt mulig å være adelig, og likevel lutfattig i dagens Sverige. Det som derimot står igjen som monumenter og kulturskatter etter tidligere tiders svensk ekstravaganse, er de mange slottene og herregårdene spredt rundt om i landet. Kun et fåtall er igjen i adelsfamilienes eie; noen er overtatt av staten, mens mange er på private hender der blodårene inneholder knallrødt, kommersielt blod: De er omgjort til hoteller, restauranter og spa-resorter i luksusklassen.

Til glede for oss nordmenn, som skal lete med lys og lykte etter et slott å sjekke inn på for helgen i Furet Værbitt. Derfor tok vi turen til Stockholm, leide bil på Arlanda og ga oss slottslivet i vold. Og tro oss på vårt ord: Det er slett ikke så ille å våkne opp som Jeppe i baronens seng...

(Saken fortsetter under bildet)

SLOTTSFRUEN Anna Karinen og hennes familie kjøpte Sparreholms Slott i 1996, og har deretter stått for omfattende utbedringer og renoveringer.
SLOTTSFRUEN Anna Karinen og hennes familie kjøpte Sparreholms Slott i 1996, og har deretter stått for omfattende utbedringer og renoveringer.

Les også: Kåring: Verdens beste cruiseskiprederier

Foto: Sparreholm slott
Foto: Sparreholm slott

Ridende slottsfrue

Vi kjører en halv kilometer gjennom en av de flotteste alléer vi har sett, og blir møtt av markeds- og kundeansvarlig Åsa Wallin idet vi endelig svinger inn på grusen foran Sparreholms Slott.

– Fruen på slottet hilser, men hun er dessverre ute og rir i dag, forteller Åsa.

Vi inhalerer de maleriske, landlige omgivelsene, og har ingen problemer med å plassere den ridende slottsfruen Anna Karinen i disse. Ei heller i de praktfulle salene i slottets første etasje, eller i hotellrommene i etasjen over. Opp til disse fører en gedigen vindeltrapp, som sikkert har fungert som catwalk for utallige debutanter i tidligere tider.

Foto: Sparreholm slott
Foto: Sparreholm slott

Alle hotellrommene og suitene er selvsagt forskjellige, og bærer navn som seg hør og bør etter svenske kongelige og adelsmenn og -kvinner. Kanskje det var nettopp her, i en av himmelsengene, at Jeppe våknet opp etter tidenes rangel?

Les også: Køer som det utrolig nok er verdt å stå i

Bilsamlingen

Slottet er i seg selv mer enn grunn god nok til å besøke Sparreholm. Men for den bilinteresserte må den fantastiske samlingen av biler fra den første motoriserte hestekjerren via Ronnie Petterssons racing-bil til Kong Oscar den Annens bil – den som kjørte ut, og skapte avisoverskrifter over hele Sverige (og halve Norge) – virke som et uimotståelig fluepapir.

Samlingen av biler på Sparreholms Slott skal visstnok være en av de største og flotteste i Europa. Bak samlingen står slottsfruens far, Helge Karinen, som i dag er 85 år og fremdeles tilbringer flere timer daglig blant sine elskede biler. Datteren Anna er på sin side mer involvert i ridesenteret, som etter hvert er blitt meget velrennomert og hyppig besøkes av kjente rideinstruktører som Manuel de Oliveira, Pedro Torres, Anja Beran, Andrew McLean, Anders Eriksson, Christopher Dahlgren og Hanna Engström.

Les også:

De beste stedene å være pensjonist i utlandet

Disse byene gir deg mest for pengene i 2016

Personvernpolicy