Maaemo fikk tre Michelin-stjerner som den første i Norge

Kontrast i Oslo og Re-Naa i Stavanger fikk begge en stjerne hver.

Michelin-guiden

Guiden gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

  • Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til»
  • To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for»
  • Én Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «veldig god i sin kategori»
  • I tillegg deles utmerkelsen «Bib Gourmand» ut til restauranter som regnes for å gi svært god valuta for pengene.

Hvert år gir dekkselskapet Michelin ut sin velkjente hotell- og restaurantguide der de beste restaurantene kan få én, to eller tre stjerner.

Maaemo i Oslo er første norske som får tre stjerner og mottok æren med stor glede og jubel på Hotel d'Angleterre i København onsdag formiddag. Tidligere har de hatt to stjerner, og er nå altså de første i Norge som har fått tildelt tre.

Det er den danske kokken Esben Holmboe Bang som står bak Maaemo.
– Jeg har lagd mat i 17 år nå. Jeg begynte i Danmark, flyttet rundt og så dro jeg til Oslo, fortalte han stolt under utdelingsseremonien.

Les også: Spis deg gjennom Norge

Maaemo i eksklusivt selskap

Årets Michelin-stjerner ble presentert av internasjonal direktør i Michelin, Michael Ellis. Han forteller at det er registrert 20.000 restauranter og spisesteder i Michelin-guiden.

Rundt 2.600 restauranter verden over har stjerner og bare 116 av disse har tre. Maaemo er med andre ord i et meget eksklusivt selskap som i år også omfatter Geranium i København. Begge to er de første restaurantene i Norden som får tre stjerner.

Les også: Liten restaurant - stor romantikk

(Saken fortsetter under)

For et kjøkken med ambisjoner, er det ingen ting som kommer høyere enn en plass i den prestisjefulle Michelin-guiden. Her ser vi et smakfult og fargerikt skreimåltid med gulrot, bacon og ertepuré. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix
For et kjøkken med ambisjoner, er det ingen ting som kommer høyere enn en plass i den prestisjefulle Michelin-guiden. Her ser vi et smakfult og fargerikt skreimåltid med gulrot, bacon og ertepuré. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix


Første restaurant utenfor Oslo med stjerne

Det var to norske spisesteder som fikk æren av å starte tildelingen; både Kontrast i Oslo og Re-Naa i Stavanger sentrum fikk en stjerne hver. De er begge debutanter i Michelin-sammenheng, og Re-Naa markerer første gang en restaurant utenfor Oslo har fått en Michelin-stjerne.

Det var i forkant knyttet spenning til om spisesteder utenfor Oslo ville bli hedret for smaken og kvaliteten på maten samt personalets kunnskaper og opptreden.

Amazon.com forelå den nye guiden med Bergen på forsiden. Mange spekulerte derfor i om byen ville få sin første Michelin-stjerne, men det ble med speskulasjonene.

Les også: Verdensmestermat i havgapet

På stedet hvil for Statholdergaarden

Blant de som tidligere er blitt løftet frem av Michelin, beholder Statholdergaarden sin ene stjerne for attende år på rad. Fauna beholder også sin stjerne, men forrige uke annonserte kjøkkensjef Bjørn Svensson at han vil stenge i juli i år.

Utmerkelsen Bib Gourmand gikk til Smalhans i Oslo. Restaurant Eik beholder sin Bib Gourmand, mens Oro Bar & Grill ble fratatt sin.

– Bib Gourmand-utmerkelsen viser våre lesere hvor man kan finne restauranter som tilbyr vellagd mat til en rimelig pris. Vi er veldig glade for at det nå finnes totalt 30 «Bibs» i den nordiske guiden, sier Rebecca Burr, sjefredaktør for Michelin Nordic Guide i en pressemelding.

Les også: Dette er verdens beste restauranter

Danmark og Sverige dominerte

Den første Michelin-guiden for Norden kom i 2015. Danmark og Sverige dominerte årets utdeling.

Sverige fikk fem nye enstjernesrestauranter: Sushi Sho i Stockholm, Borgholm på Ӧland, Upper House i Gøteborg, Daniel Berlin i Tranås og PM & Vänner i Växjö.

Danmark utvider med fire nye enstjernesrestauranter i tillegg til at Geranium nå får sin tredje stjerne. Kadeau på Bornholm, Frederiksminde på hotellet med samme navn i Praesto, Henne Kirkeby Kro’s og Kong Hans Kælder i København.

Finland uteble fullstendig fra tildelingen.

Les også: Dette er maten på verdens beste restaurant

Håndplukket de aller beste

Å ha en eller flere stjerner gir høy status innen restaurantbransjen. I tillegg innebærer det en markant økonomisk opptur for de fleste spisesteder ettersom det aktuelle stedet blir reisemål for matglade gjester fra hele verden.

– Årets nordiske guide er ekstra spennende ettersom vi både har fått to nye trestjernersrestauranter og utvider rekkevidden for vår guide, som nå ikke bare dekker storbyene men også hele landet.

– Vi har håndplukket de aller beste restaurantene og hotellene fra hele Danmark, Finland, Sverige og Norge til våre lesere – hvilket har resultert i rekord i antall nye stjerner for 2016, forklarer sjefredaktør Rebecca Burr.

Les også:

Bangkok for smaksløkene

Dette er verdens nye vegetarhovedstadMer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus