Mumbais smuldrende hjem fra kolonitiden

Indiske studenter samlet på terrassen utenfor Kiplings Bungalow i Mumbai. © AFP PHOTO / INDRANIL MUKHERJEE
Indiske studenter samlet på terrassen utenfor Kiplings Bungalow i Mumbai. © AFP PHOTO / INDRANIL MUKHERJEE

Skjult under et teppe av trær bak et universitet i Mumbai ligger det falleferdige tidligere hjemmet til forfatteren Rudyard Kipling.

Indiske studenter samlet foran Kipling Bungalow. Foto: Indranil Mukherjee / Afp
Indiske studenter samlet foran Kipling Bungalow. Foto: Indranil Mukherjee / Afp

Falne greiner, forlatte stoler og tomme whiskeyflasker omgir bygget fra 1800-tallet. Fugleskitt preger en byste av Kipling, forfatteren av «Jungelboka» og «Kim».

– Bungalowen er i svært dårlig stand, og har øyeblikkelig behov for restaurering, sier rektor ved universitetet, Rajiv Mishra, til AFP.

– Vi føler oss snytt på grunn av at dette vakre monumentet har blitt forsømt, legger han til, og peker på en råtnende trepåle som støtter opp deler av den historiske eiendommen sør i Mumbai.

«Kiplings Bungalow», som lokalbefolkningen kaller bygget, er en av flere villaer i den travle indiske byen, som en gang var assosiert med kjente beboere, men nå ligger i ruiner.

I nærheten ligger hjemmet til Lord Harris, en tidligere guvernør i det daværende Bombay. Han har av mange fått æren for å gjøre cricket til den mest populære sporten i India.

En byste av forfatteren Rudyard Kipling utenfor Kipling Bungalow. Foto: Indranil Mukherjee / Afp
En byste av forfatteren Rudyard Kipling utenfor Kipling Bungalow. Foto: Indranil Mukherjee / Afp

Den gotiske bygningen inneholdt klasserom inntil for fire år siden, da elevene flyttet ut fordi den falleferdige bygningen hadde blitt for farlig å oppholde seg i.

Se bildene: Vakkert nordlys over hele Norge

Pakistans grunnlegger

Få kilometer unna, i rikmannsstrøket Malabar Hill, ligger den tidligere imponerende residensen til Mohammad Ali Jinnah, grunnleggeren av Pakistan og landets første generalguvernør.

Det staselige hjemmet var vert for avgjørende samtaler mellom Jinnah og Indias første statsminister Jawaharlal Nehru om delingen av subkontinentet, men dagens triste utseende vitner lite om byggets historiske betydning.

Aktivister beklager seg over bygningenes forfall, og skylder på byråkrati. De hevder politikere og entreprenører er mer opptatt av å bygge prangende nye luksushøybygg enn å bevare Mumbais arkitektoniske arv.

– «Kiplings Bungalow» er bare en trist gjenspeiling av de byråkratiske hindrene som er en dødsdom for disse historiske byggene, sier den anerkjente arkitekten Abha Narain Lambah, som spesialiserer seg på konservering, til AFP.

Tre og steinstrukturen, med flassende grønn maling, ligger på området til en kunstskole. Skolens første rektor var John Lockwood Kipling, Rudyards far.

Bygget ble oppført i 1882, 17 år etter at Rudyard ble født, og var hjem til Lockwood Kipling og andre rektorer frem til tidlig 2000-tall. Da var det så falleferdig at man mente det ikke gikk an å bo der.

– Vi følte at Lockwood må ha latt Rudyard bo her da han skrev, så vi kalte det «Kiplings Bungalow», forklarer Mishra, som ønsker at delstatsregjeringen i Maharashtra skal restaurere bygget uten videre forsinkelser.

Han sier myndighetene planlegger å gjøre bygningen om til et galleri for studentarbeider og kjente kunstnere.

Bygningen har havnet i midten av en konflikt mellom universitetet og myndighetene i en årrekke. De er uenige om hvordan restaureringen skal arte seg. Mishra håper arbeidet kan starte i løpet av et halvår.

Kultur- og utdanningsministeren Vinod Tawde besvarte ikke AFPs henvendelser om saken.

Les også: Ut og fly: Slik forbereder du deg til sikkerhetskontrollen

Cricket-guvernøren

Restaurasjonsarbeid i sving ved Lord Harris Higher Secondary Marathi School i Mumbai. Foto: Indranil Mukherjee / Afp
Restaurasjonsarbeid i sving ved Lord Harris Higher Secondary Marathi School i Mumbai. Foto: Indranil Mukherjee / Afp

Ikke langt unna har restaurasjonsarbeidet allerede begynt ved den tidligere Mumbai-residensen til cricketspilleren og –administratoren George Harris, som var guvernør i byen fra 1890-1895.

Harris var kaptein for det engelske landslaget i cricket, og under hans tjenestetid på kontinentet «gjorde han mye for å legge grunnlaget for sportens popularitet i India», ifølge nettstedet Cricinfo.

En cricketturnering mellom skoler i Mumbai kalt Harris Shield peker mot arven fra den tidligere guvernøren, men hans hjem hadde nærmest kollapset før restaurasjonsarbeidet startet.

Den tre etasjer høye villaen, del av en offentlig skole, var ikke i bruk de tre årene før restaurasjonsprosessen begynte i juni.

– Den holdt rett og slett på å falle fra hverandre, og ble for farlig å oppholde seg i, sier skolens rektor, Mohan Bhogade, til AFP.

Les også: Nå laver snøen ned på Kanariøyene

Luksushotell ble rønne

I kunstområdet Kala Ghoda ligger en 147 år gammel villa, tidligere Watsons Hotel, frekventert og omtalt av Mark Twain. Bygget er i dag også kun en skygge av tidligere prakt.

Det tidligere hotellet kalles i dag Esplanade Mansion, og det er lite som tyder på at det skal restaureres med det første, tross at det har gått ti år siden det ble satt på en global liste over truede monumenter, av New York-baserte World Monuments Fund.

Esplanade Mansion, tidligere Watsons Hotel, i Mumbai. Foto: Indranil Mukherjee / Afp
Esplanade Mansion, tidligere Watsons Hotel, i Mumbai. Foto: Indranil Mukherjee / Afp

Watsons ble ferdigstilt i 1869, og antas å være Indias eldste bygg i sitt slag. Det var vert for en rekke kolonialister og besøkende under britiske styre.

Ifølge legenden startet forfallet etter at den indiske forretningsmannen Jamsetji Tata bygde Mumbais kjente hotell Taj Mahal Palace fordi han ble nektet adgang til Watsons, som kun lot europeere bo der.

I dag er strukturen hjem til en rekke dunkle kontorer. Mangel på midler og uenighet mellom leietakerne og byens myndigheter har ofte blitt pekt på som grunnen til forfallet.

– Ideen om arv har bare fordampet, sier Naresh Fernandes, forfatter av en historiebok om Mumbai.

AFP kontaktet en rekke tjenestemenn ved Brihanmumbai Municipal Corporation om Watsons Hotel og Harris-bygningen, men ingen var tilgjengelige for kommentar.

Jinnah’s House har vært i sentrum for en langvarig juridisk konflikt om eierskapet mellom hans datter, India og Pakistan. Det ligger tomt i en tykk skog bak en port med hengelås.

Lambah tror ikke bygningenes forfall skyldes antipati mot koloniveldet, og peker på at britiske relikvier som høyesterettsbygningen i Mumbai og den tidligere togstasjonen Victoria Terminus er godt bevart.

– Det er bare forsømmelse og byråkrati, sier hun.

Les også: Nordmenn dropper Tyrkia etter terror

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus