Planlegger du Norgesferie?

De mest populære tingene å gjøre i Norges storbyer

Skal du reise til Oslo, Bergen eller Trondheim snart? Vi gir deg en oversikt over folkets favorittaktiviteter i Norges tre største byer.

Oversikten er basert på hva brukerne av reisenettstedet TripAdvisor har stemt frem som de beste tingene å gjøre i Norges storbyer.

Les også: Reis Norge rundt for en billig penge

Topp ti i Oslo

1. Vigelandsparken. Sjekk ut Sinnataggen og Monolitten eller arranger en hyggelig piknik med venner og familie. Vigelandsparken er et av hovedstadens mest populære samlingssteder. Brukerne av TripAdvisor har rangert en tur i parken som det beste du kan gjøre i Oslo.
2. Den Norske Opera & Ballett. Her settes det opp klassiske og moderne verker. Enkelte lørdager arrangerer operaen også en lavterskel klassisk musikk konsert for rundt 200 kroner per person som inkluderer kaffe og kaker. Operahuset har også blitt et landemerke i hovedstaden, og er verdt et besøk bare for å kikke.
3. Frammuseet. Her kan du se polarskuten Fram. Museet er et populært besøksmål for både unge og gamle. Museet befinner seg på Bygdøy.

4. Bygdøy. Dra på stranda, gå tur langs vannet, spill litt fotball eller volleyball eller ha en piknik. Eventuelt kan du besøke et av halvøyas populære museer.
5. Holmenkollen skihopp. Utsikten fra toppen av tårnet er fantastisk. Kjøper du en billett til skimuseet kan du også ta heisen opp til toppen av tårnet. Her finnes også en skisimulator, og det er fint å gå tur i området.

Les også: Finansierte norgesbesøket med hundemøkk

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utsikten fra toppen av Holmenkollen varier stadig. Her fra toppen av hopptårnet en dag med blå himmel og utsikt over mot Holmenkollen og Tryvann. Foto: Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Utsikten fra toppen av Holmenkollen varier stadig. Her fra toppen av hopptårnet en dag med blå himmel og utsikt over mot Holmenkollen og Tryvann. Foto: Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

6. Norsk Folkemuseum. Folkemuseet på Bygdøy er Norges største kulturhistoriske museum, og det eneste som har landsdekkende samlinger fra 1500-tallet og til i dag. Museet har utstillinger innendørs og utendørs og arrangerer masse aktiviteter for barn, og ligger på Bygdøy.
7. Vikingskipshuset. Her finner du gravfunnene fra Tune, Gokstadhaugen, Oseberghaugen og Borrehaugene. Perfekt for deg som er interessert i vikingtiden og eldre norsk historie.

8. Oslofjorden. Fjordens mange idylliske øyer egner seg nok best til og utforskes om sommeren, men da er dette til gjengjeld veldig enkelt. Ruter transportselskap har flere rutebåter som frakter deg mellom øyene for en billig penge.

Les også: Så lang tid tok det å reise for 100 år siden

Artikkelen fortsetter under bildet.

En mann sitter på kanten av stupetårnet på Ingierstrand utenfor Oslo en vakker sommerdag. Foto: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
En mann sitter på kanten av stupetårnet på Ingierstrand utenfor Oslo en vakker sommerdag. Foto: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

9. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Norges nasjonalgalleri.
10. Sognsvann. Dette stedet er for Osloborgere flest forbundet med joggeturer og gåturer rundt vannet eller skiturer i retning Frognerseteren eller Ullevålsseteren. Det er et hyggelig sted å ta med ungene for å grille om høsten eller tidlig på våren.

Les også: Nordmenn er raskere på bestillingsavtrekkeren

Topp ti i Bergen

1. Fløibanen. Dette er en av Norges mest kjente turistattraksjoner. Turen fra Bergen sentrum til Fløyen tar cirka 5-6 minutter, med tre mellomstasjoner, og utsikten over byen er ganske så fantastisk.
2. Bryggen. Kanskje selve ikonet på Bergen by. Bryggen ligger i den historiske bykjernen i Bergen og omfatter den gamle trebebyggelsen som ble anlagt like etter år 1000. Det er flere hyggelige gallerier, butikker og restauranter å besøke i området.

3. Ulriken. Det høyeste av de syv fjellene som omkranser Bergen sentrum. Du kan ta Ulriksbanen opp til toppen, som er et svært populært turområde både for fastboende og turister.

Les også: Slik får du et annerledes opphold i Bergen

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ulriksbanen med utsikt mot Bergen og Brann stadion i bakgrunnen. Ulriken. Foto: Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Ulriksbanen med utsikt mot Bergen og Brann stadion i bakgrunnen. Ulriken. Foto: Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

4. Edward Grieg museet Troldhaugen. Villaen Troldhaugen var hjemmet til Edward og Nina Grieg og har vært museum siden 1928. Dette er et må se-sted for alle Grieg-elskere.
5. Stoltzekleiven. Bergen er full av opplevelser for naturelskere og turgåere. Stoltzekleiven er en bratt, men vakker, steinlagt tursti og trapp med 908 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet.
6. Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene. Befinner seg på den populære Bryggen i Bergen og gir deg et innblikk i hvordan livet var for de tyske kjøpmennene fra Hansaforbundet som drev kontor i Bergen mellom 1350 og 1750.

7. Fisketorget. Kanskje Norges mest kjente og berømte utendørsmarked. Selv om man skulle tro det utfra navnet, så selges det ikke utelukkende fisk på Fisketorget. Også annen sjømat, frukt og grønt, samt kunst og suvenirer er å finne.

Les også: Norsk by blant verdens vakreste

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fisketorget i Bergen er rustet opp for 120 millioner kroner. Fiskehandlerne og publikum kan nå handle tørt innendørs i Torghallen i all slags vær. Foto: Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Fisketorget i Bergen er rustet opp for 120 millioner kroner. Fiskehandlerne og publikum kan nå handle tørt innendørs i Torghallen i all slags vær. Foto: Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

8. VilVite Bergen Vitensenter. Dette er et morsomt sted for barn og unge å lære om naturfag, teknologi og realfag samtidig som man har det moro.
9. Bymuseet i Bergen. Dette omfattende museet forvalter 120 bygninger i Bergen, og fanger ulike aspekter av Bergens fascinerende byhistorie. Blant annet inkluderer museet kongelige festlokaler i Håkonshallen, leprahospitalet St. Jørgen, Bergen skolemuseum og utsillingene og friluftsmuseet på Hordamuseet for å nevne noe.
10. Fantoft Stavkirke. Det opprinnelige bygget sto ferdig i 1150, men brant ned i 1992. Dagens versjon er en rekonstruksjon av originalen, men stadig et populært turistmål. Fantoft Stavkirke befinner seg i Fana bydel i Bergen.

Les også: Turistforeningen: – Turer i fjellet har blitt like viktig som badeferien

Topp ti i Trondheim

1. Nidarosdomen. Sannsynligvis den bygningen nordmenn flest forbinder med Trondheim. Den er også Norges mest sentrale kirke, ettersom den er Olav den helliges gravkirke. Ved siden av å være det, er Nidarosdomen et utrolig vakkert byggverk. Besøker du Trondheim, er du nødt til å dra innom Nidarosdomen. Det arrangeres også konserter i kirken til stadighet.

Les også: Fant en halv milliard tyske mark i orgelet i Nidarosdomen

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nidarosdomen i Trondheim er byens mest populære turistmål, ifølge brukerne av nettstedet TripAdvisor. Foto: Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Nidarosdomen i Trondheim er byens mest populære turistmål, ifølge brukerne av nettstedet TripAdvisor. Foto: Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

2. Gamle Bybro. Eller bybroa er et av Trondheims karakteristiske kjennetegn, og ble opprinnelig anlagt i 1681, selv om dagens bro ble bygget i 1861. Den kalles også «Lykkens portal».
3. Rockheim. Norges nasjonalmuseum for populærmusikk. Her kan du bli med på en nasjonal reise gjennom nyere norsk musikkhistorie eller fordype deg i bøker og musikkmagasiner i Mediateket. I Rockheims Hall of Fame finner du blant andre storheter som A-Ha, Alf Prøysen, Wenche Myhre, Åge Alexandersen, Jahn Teigen og Inger Lise Rypdal.
4. Ringve Museum. Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter. Museet befinner seg i en av de gamle lystgårdene på Lade i Trondheim i nydelige omgivelser. Selve bygningen er omkranset av en vakker botanisk hage på 130 dekar.
5. Kristiansten Festning. Et hyggelig sted for en piknik. Festningen befinner seg i vakre omgivelser, og byr på en fantastisk utsikt. Et ypperlig sted å se på solnedgangen. Det finnes også muligheter for bespisning innendørs. Festningen ble bygget mellom 1682 og 1684.

6. Tyholttårnet. Enda et nydelig utsiktspunkt. Fra toppen av tårnet har du god utsikt over Trondheim by. Det finnes også en restaurant i toppen av tårnet, som fungerer som telekommunikasjons- og radiotårn.
7. Munkholmen. En liten øy som ligger to kilometer utenfor Trondheim sentrum. Her kan du bade, sole deg og ha piknik om sommeren. Her finnes også en café og en restaurant med uteservering. Øya har tidligere fungert som rettersted, fengsel, forvarsfestning og kloster, men brukes nå kun som friluftsområde.

Les også: Disse byene gir deg mest for pengene i 2016

Artikkelen fortsetter under bildet.

Munkholmen er et populært utfartssted med badeplasser og restaurant. I gammel tid var det Trondheims rettersted. Like etter år 1000 ble det bygget et benediktinerkloster på holmen som i 1658 ble omgjort til festning og fengsel, senere tollstasjon. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Munkholmen er et populært utfartssted med badeplasser og restaurant. I gammel tid var det Trondheims rettersted. Like etter år 1000 ble det bygget et benediktinerkloster på holmen som i 1658 ble omgjort til festning og fengsel, senere tollstasjon. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

8. Pirbadet. Trondheim kan by på Norges største innendørs badeanlegg stappfullt av moro for de minste.
9. Erkebispegården. Norges eldste eksisterende profane steinbygning er definitivt verdt et besøk, uavhengig av om du er interessert i historie eller ikke. De eldste delene av gården er fra rundt år 1200.
10. Vitensenteret i Trondheim. Et populærvitenskapelig opplevelsessenter som ønsker å inspirere til nysgjerrighet og skaperglede blant barn og unge.

Les også: Geniale triks når du skal ut og reise

Personvernpolicy