Slik blir Oslo Lufthavns nye sikkerhetskontroll

Slik blir den nye sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn.
Slik blir den nye sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn. Foto: Pressefoto / Oslo Lufthavn
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med utvidelsen av Oslo Lufthavn skal det også bygges nye sikkerhetssluser. Målet med slusene er å gjøre kontrollen mer effektiv og mindre stressende for passasjerene. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når den nye avgangshallen åpner i april neste år, vil den få elleve sikkerhetssluser og totalt 30 sluser som de reisende benytte seg av.

De nye slusene er sitt første av sitt slag i verden og er konstruert for å gjøre opplevelsen i sikkerhetskontrollen enda bedre for de reisene, melder Oslo Lufthavn i en pressemelding.

Større og mer tid til å ordne bagasjen

De nye slusene skal være betraktelig større enn dagens, og vil være tilrettelagt for at hver passasjer får større plass til å legge opp håndbagasjen i forkant av sikkerhetskontrollen, og større plass når håndbagasjen har passert.

– Vi vet at god plass til for eksempel å kunne ta ut elektroniske gjenstander og flytende ting er noe passasjerene ønsker. Det samme gjelder når bagasjen skal legges tilbake. Derfor er de nye slusene mye større slik at det blir plass til flere mennesker og mer plass til å organisere bagasjen sin, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Alle gatene på Gardermoen får nye navn

Målet er mindre kø

Dinside.no har testet den nye kontrollen og ifølge nettstedet blir den slik at det vil bli plass til fire personer ved båndet samtidig. Dermed kan du i fred og ro kle av deg jakken og legge sakene i boksen uten press bakfra.

I tillegg skal et lengre bagasjebånd etter sikkerhetskontrollen gjør det lettere og mindre stressende å få plukket opp sakene dine.

Ifølge Dinside.no vil de nye slusene klare 300 passasjer i timen, mens dagens sluser håndterer 220.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Steg for steg skal kontrollen fungere slik:

1. Ser du et ledig fotavtrykk ved båndet kan du gå frem og starte å legge sakene dine i boksen. Her skal du få bedre tid og mer plass enn ved dagens kontroll.

2. Kassene kommer under benken og du kan laste i to kasser samtidig.

3. Alt skal i kasser, også kofferter, bager og liknende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Du må fortsatt ta ut datamaskinen og andre elektroniske apparater. Samt væskebeholdere ut av håndbagasjen. Verdisaker som klokker og penger kan bli liggende i veska eller lommer.

Les også: Kjapp sikkerhetskontroll på Gardermoen

Nå kan du teste

Allerede i dag er en prototype av slusene montert i dagens avgangshall, og passasjerer som ønsker å teste slusene er velkommen til flyplassen.

- Den er montert opp lengst vest i dagens avgangshall, det vil si til venstre for rulletrappen som leder opp fra togstasjonen. Der ønsker vi passasjerene som ønsker å teste slusene velkommen. Da får man anledning til å gi direkte tilbakemelding til personell som er på stedet. Disse tilbakemeldingene vil bli brukt når vi i samarbeid med leverandørene skal gjør de siste tilpasningene før de settes i full drift, sier Andersen videre i pressemeldingen.

Les også: Dette er verdens skumleste flyplasser

SE VIDEO: Slik blir nye Oslo Lufthavn