Meny

Bjørn Kjos: – Legg flyseteavgiften til de tomme setene

Kjos mener at flyseteavgiften ikke vil ha klimaeffekt. Foto: Jessica Gow / NTB scanpix

Om hensikten er å redusere klimautslippene, vil det være mer effektivt å straffe flyene som flyr med tomme seter, mener Norwegian-sjefen.

I desember i fjor vedtok Stortinget å innføre en avgift på alle flyreiser fra norske lufthavner med 80 kroner pluss moms per passasjer.

Nå foreslår Norwegian-sjef Bjørn Kjos en ny variant av den omstridte flyseteavgiften, som er planlagt innført fra 1. april 2016, skriver E24.

Les også: Stortinget vedtok flyseteavgiften

– Straff dem som kjører med tomme seter

– Det du burde gjøre, er å legge avgiftene på de tomme setene, sier Kjos.

Han mener at om hensikten er å redusere klimautslippene, så vil det være langt mer kraftfullt å straffe flyene som flyr med tomme seter.

– Det er akkurat som å kjøre én mann i en bil mot det å kjøre fem mann i en bil, det. Det er klart at det blir jo mye lavere utslipp per passasjer når du skal inn til sentrum med fem passasjer enn en passasjer. Så hvis du skattlegger alle som kjører med de fire tomme setene, da gjør du virkelig noe for miljøet. Da tvinger du folk til å kjøre flere i bilene, sier han til nettstedet.

Null klimaeffekt

Kjos legger til at flyseteavgiften, slik den står nå, vil ha null klimaeffekt. Han begrunner dette med at flyene ikke vil parkeres på grunn av tiltaket, og at utslippene derfor vil bli det samme som før.

– Det vi kommer til å gjøre, er å flytte rundt på flyene våre, akkurat som Ryanair. Vi vil jo ikke slutte å fly for det. Det det rammer er Utkant-Norge, sier han og understreker at rutene som har lave marginer bare vil bli flyttet.

Les også: Drivstoff og svak krone gir minus for Norwegian

– De har ikke tenkt på miljøet

Norwegian-sjefen tror ikke tiltaket han nå legger på bordet har blitt vurdert tidligere. Dette mener han skyldes at politikerne ikke har tenkt på klimaet i det hele tatt da de vedtok avgiften.

– Jeg tror rett og slett at de bare har tenkt «vi legger på hundre kroner», utdyper han.

Les også: NHO mener flyseteavgiften er i strid med EØS-avtalen

USA ber Norge stanse flyseteavgift

Sundtoft (H): – Flyseteavgiften er bare starten

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus