Folkehelsa fraråder reisende fra zikaområder å bli gravide

En kvinne bak et banner som er hengt opp for å advare mot zikaviruset i Honduras.
En kvinne bak et banner som er hengt opp for å advare mot zikaviruset i Honduras. Foto: Jorge Cabrera / Reuters

Kvinner som har vært i områder med zikavirus, bør vente med å bli gravide, og menn bør bruke kondom i fire uker etter hjemkomst, tilrår Folkehelseinstituttet.

For å redusere risiko for at zikavirus overføres seksuelt, legger Folkehelseinstituttet (FHI) ut råd om bruk av kondom og graviditet. Anbefalingene gjelder personer som har vært i zika-berørte områder.

Endringene ligger under siden for spørsmål og svar knyttet til zika. De inkluderer at kvinner som har oppholdt seg i berørte områder, bør vente minst 4 uker etter hjemkomst før hun blir gravid og at menn bør bruke kondomer minst 4 uker etter å ha vært i berørt område. Ved mistanke om smitte forlenges perioden opp til minst 6 måneder.

Les også: SAS refunderer gravides billetter til zikaområder

– Vi kjenner fremdeles bare til to tilfeller der zika har smittet ved seksuell kontakt, et fra flere år tilbake og så et til fra dette utbruddet, sier overlege Tone Bruun ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Avdelingen har hatt møter om zika-utbruddet etter at Det europeiske smittevernsenteret ECDC kom med ny risikovurdering denne uka.

– Vi synes det er greit at våre råd er i tråd med deres, og de gjør regelmessige trussel- og regelvurderinger. Vi har endret litt på rådene om seksuell smitte. Ellers er reiserådene de samme: Beskytte seg mot myggstikk, og gravide bør vurdere å utsette reise til berørte områder, sier Bruun.

FHI vil snart komme en samlet side for alle råd og fakta knyttet til zikaviruset.

Les også: USA har påvist Zika-smitte etter seksuell omgang i Dallas

Personvernpolicy