NHO mener flyseteavgiften er i strid med EØS-avtalen

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forslaget om en norsk flyseteavgift er i strid med EØS-avtalen, viser en gjennomgang Næringslivet hovedorganisasjon (NHO) har fått laget.

NHO jobber i disse dager med å sluttføre sitt høringssvar i forbindelse med den planlagte flyseteavgiften. I den forbindelse har de hentet inn en betraktning fra advokatfirmaet Kluge, som konkluderer med at forslaget fra regjeringen er i strid med EØS-avtalens regler om statsstøtte, skriver Dagens Næringsliv. Avgiftsforslaget har nemlig en rekke unntak hvor det ikke skal betales avgift, som i praksis kan bety ulovlig statsstøtte.

Bakgrunn: Stortinget vedtok flyseteavgiften

– Rapporten vi har fått bekrefter at avgiftsvedtaket er et feilskjær fra regjeringen, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Sist gang Norge hadde flyseteavgift ble den også kritisert for å være i strid med EØS-reglene. Avgiften ble innført på midten av 90-tallet og fjernet i 2001.

Det er fortsatt to uker igjen før høringsfristen for forslaget. Av de svarene som er kommet inn så langt, er ingen positive, ifølge avisen.

Les også: USA ber Norge stanse flyseteavgift

Les også: Ryanair har sagt opp på Rygge lufthavn

Personvernpolicy