Opplev krigshistoriens store seire og nederlag

Et Heinkel He 111 fotografert mens det flyr over London 7. september 1940. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan du reise med militærhistorisk tidsmaskin til slagmarkene som endret verdenshistorien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærhistoriske reiser

Aktuelle temareiser i 2016:

  • Militærhistorisk elvecruise på Seinen (3. juni – 9. juni)
  • Waterloo 1815 (17. juni – 20. juni)
  • Militærhistorisk elvecruise på Seinen (31. august – 6. september)
  • Battle of Britain – I heltenes fotspor (9. september – 12. september)
  • Kampen om Roma og de alliertes inntog i Italia (5. oktober – 9. oktober)

Informasjon om hver enkelt tematur finner du på www.vistatravel.no

Et nytt temakonsept introduseres i år på det norske reisemarkedet. Vista Travel arrangerer militærhistoriske reiser der du tas med til slagmarker hvor viktige scener i verdenshistorien utspilte seg:

Napoleons bitre nederlag ved Waterloo i Belgia anno 1815, slaget om luftherredømmet over Storbritannia i 1940, landgangsoperasjonen i Normandie og kampen om Roma under andre verdenskrig.

Tove Voss er administrerende direktør i Vista Travel og har jobbet i reiselivsbransjen i femti år. Det er hun som står bak det nye konseptet som hun beskriver som sitt hjertebarn.

­ – Tidligere har lignende militærhistoriske turer rettet seg mot veteraner eller vært spesielt tilrettelagt for militære. Vi er de første som går ut til et vanlig publikum som synes dette er interessante tema, forteller Voss til ABC Nyheter når vi møter henne under Reiselivsmessen 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse byene gir deg mest for pengene i 2016

Fant inspirasjon på Pol Pots dødsmarker

Ideen til militærhistoriske reiser fikk hun da hun for noen år siden besøkte Phnom Penh i Kambodsja for første gang. Der ligger det en tidligere skole som Pol Pot omgjorde til et grufullt fengsel hvor mennesker ble avhørt og torturert før de ble fraktet ut til dødsmarkene. Der ble de drept og lagt i massegraver.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eiffeltårnet og Seinen er Paris i et nøtteskall. Og her starter et militærhistorisk elvecruise i krigens fotspor. Foto: IstockPhoto/Scanpix

– Det gjorde et voldsomt inntrykk på meg å besøke Toul Sleng, eller S-21 som den tidligere skolen blir kalt. I dag er det et museum og det henger blant annet portrettbilder av fanger som visste de skulle dø. Du kan se skrekken i øynene deres, minnes Voss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pol Pot og Røde Khmer drepte to millioner mennesker av sitt eget folk. Mens vi var ute på dødsmarkene, stilte jeg meg selv spørsmålet om hvorfor jeg ikke visste mer om dette. Det fikk meg til å tenke. Senere snakket jeg med en som hadde vært på en liknende tur i England og da fikk jeg idéen om militærhistoriske reiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så lang tid tok det å reise for 100 år siden

Tove Voss er administrerende direktør for Vista Travel. Hun beksriver de militærhistoriske reisene som sitt hjertebarn. Foto: Vista Travel
Tove Voss er administrerende direktør for Vista Travel. Hun beksriver de militærhistoriske reisene som sitt hjertebarn. Foto: Vista Travel

Historie og attraksjoner

Noe av det som skiller Vista Travels militærhistoriske reiser fra liknende konsepter, er hvordan de blir arrangert. Samtlige reiseledere på turene de til nå opererer med, er enten militærhistorikere eller militære offiserer med det enkelte slag eller krigshendelse som spesialfelt.

– Når vi legger opp en slik tur så er det i samarbeid med vedkommende som skal være reiseleder og foredragsholder. Det starter med at vi finner den rette reiselederen og deretter laget vi turen sammen, fordi innholdet må formes rundt det han eller hun kan, forklarer Voss overfor ABC Nyheter.

– Disse reisene er spesiallaget og vi beveger oss en del utenfor allfarvei. Samtidig kan du jo ikke dra et sted uten å besøke attraksjoner så vi forsøker også å tilpasse det inn i programmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Madeira - den grønne øya

Følger i bestefars fotspor

Den første turen, «Battle of Britain», finner sted i april og er allerede utsolgt. For de som vil bli med på en reise der du møter menneskene, flyene og minnene fra luftkampen mellom England og Tyskland i og rundt London, er det allerede satt opp en ny tur med samme tema i september. Tove Voss kan fortelle at de militærhistoriske reisene tiltrekker seg ulike generasjoner av interesserte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I forbindelse med «Battle of Britain» har vi for eksempel to som ønsker å reise fordi deres bestefar var involvert, de ønsker å oppleve de samme stedene der bestefaren hadde vært. Det er også flere kvinner og mange par som melder seg på.

De enkelte turene foregår på norsk med norsktalende historikere og offiserer. Noen steder benyttes det riktignok lokale engelsktalende guider, men reiselederen vil da supplere for de i reiefølget som ikke er drevne i engelsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenn er raskere på bestillingsavtrekkeren

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Porta San Paolo i Roma. Her forsøkte mange av Romas innbyggere, med det de hadde for hånden, å stanse den tyske innmarsjen. Foto: Scanpix

Flere slagmarker under planlegging

For tiden jobbes det med liknende reiser til Vietnam, Kambodsja og Laos. Berlin er et naturlig punkt på listen i tillegg til flere andre tyske turer, og det jobbes med tilrettelegging i forbindelse med første verdenskrig i Belgia og Frankrike.

– Jeg har også den amerikanske borgerkrigen, Stalingrad og Vinterkrigen i Finland på planleggingsblokka mi. Men det viktige her er å finne de rette offiserene og historikerne som kan være med som reiseledere, understreker Tove Voss.

– Når du betaler mye for en tur, så forventer du å få masse lærdom. Dette er reiser med innhold, du skal kunne komme hjem og vite mye som du ikke visste før du reiste hjemmefra.

Les også: – Vi skal jo styre disse store dyrene på egenhånd!

I 2015 feiret man 200-årsjubileet med en dramatisering av slaget ved Waterloo. I år kan det være at vi får servert en kortversjon. Foto: Vista Travel