Tidsreise i Tallinn

Tilbake til gamle Øst-Europa

<p>KULTURBY: På torvet i gamlebyen er det ofte aktiviteter av ulike slag.</p>
KULTURBY: På torvet i gamlebyen er det ofte aktiviteter av ulike slag. Foto: Bjørn Moholdt

Du skal ikke langt ut av Tallinns festningsby før tiden skrus tilbake.

Ni gode tips:

KGB-hotellet

I et hemmelig rom på Sokos Hotel Viru, bygd av finske arbeidere på 1970-tallet, satt sovjeternes hemmelige politi KGB og overvåket mistenkelige gjester. Rommet lå i 23. etasje, og objektene ble styrt mot de rommene som var rigget for avlytting. En uhyggelig, men også fascinerende historie, som blir ekstra nærværende ved et besøk i det aktuelle hotellrommet.

www.sokoshotels.fi/en/hotels/tallinn

Sjarmerende marked

På Jaama Turg ved sentralbanestasjonen kan du handle gamle sovjeteffekter. Her er mengder av andre typer antikviteter, særlig militære effekter fra Andre verdenskrig.

Jaama Turg

Tradisjonelt og stilig

Leib er en ny restaurant like utenfor bymuren, som lager estisk tradisjonsmat på moderne vis. En gastronomisk opplevelse, i meget trivelige omgivelser, og med en særdeles serviceinnstilt stab.

www.leibresto.ee


Nyrenovert i Kalamaja

Economy Hotel ligger ved inngangen til bydelen Kalamaja, i et av de tradisjonelle trehusene som stadig flere nå pusser opp. De 38 rommene er i mintfarger, og i

www.economyhotel.ee


Gå på spa

Siden tidlig på 1800-tallet har folk kommet langveis fra for å gå på spa i Estland. Etter hvert er det også etablert flere dagspa i Tallinn, gjerne knyttet til byens hoteller. Dr. Fisch Health and Beauty Spa er det eneste i sitt slag i Nord-Europa som tilbyr «ichthyotherapi». Med denne metoden senkes du ned i et bad med små fisk, som napper av gammel hud, renser og skrubber.

Totalpakke ichthyotherapi 1200 kr

www.kalateraapia.ee


Vakkert i rav

De baltiske landene er særlig kjent for sine store forekomster av rav. Faktisk er den forstenete harpiksen lett å finne om du vandrer på de lange strendene i alle de tre landene. Ravsmykker finnes i ulike varianter, med utsalg flere steder i gamlebyen, og de siste årene er designen også blitt dristigere, blant annet for å tiltrekke seg et yngre publikum.

www.balticshop.com


Gourmet med sjel

Egoist er søsterrestauranten til velkjente Gloria. Den er fylt opp med antikviteter, vakre lysekroner, og har klassisk musikk summende i bakgrunnen. Er du i det romantiske hjørnet med din kjære kan det være en idé å bestille en privat alkove.

www.egoist.ee


Luksus i høyden

Tre år gamle Swissôtel ligger i Tallinns nest høyeste bygning. Sats på et av de øverste rommene som vender ut mot havna. Derfra er utsikten strålende. Swissôtel har ellers det meste man kan forlange av et topphotell, som en gourmetrestaurant på toppen og et luksuriøst og populært spa.

www.tallinn.swissotel.com

ESTLAND, TALLINN (ABC Nyheter): − Drook!

Mannen som kaller meg venn og vinker meg til seg har en ubestemmelig alder. Han kan være 70, eller 50 for den del. Dressjakken i blått, steinvasket denimstoff over en pent strøket tømmerhoggerskjorte har det ubestemmelige, «østeuropeiske» snittet over seg. Fedoraen i ullstoff sitter løst, litt for stor for det magre ansiktet.

Blikket er mildt nysgjerrig når han påkaller min oppmerksomhet. Foran ham står et dusin honningkrukker i ulik størrelser og fasonger, som han håper å selge unna før dagen er over. Solen skinner fra en skyfri sensommerhimmel, men selv står han i skyggen under en baldakin i bølgeblikk sammen med et knippe andre torvselgere.

− Drook, prøver han igjen, og jeg peker på kameraet i håp om å få et bilde av ham.

Han smiler nesten litt beskjemmet, strammer seg opp og holder frem en honningkrukke. «Quid quo pro» tenker jeg i mitt stille sinn, men mannen insisterer ikke på at jeg må kjøpe noe. I stedet smiler han enda bredere, legger hodet litt på skakke og sender meg av gårde med det ene ordet han håper jeg nå har forstått:

− Drook!

Les også: Makeløs herregård – et innblikk i overklassens liv

Det andre Estland

Markedsplassen Jaama Turg er knapt ti minutter til fots nordvest for gamlebyen, ved inngangen til bydelen Kalamaja, vis a vis sentralbanestasjonen Balti Jaam. Hele det inngjerdete torget ligner en skranglete sigøynerleir, men det det mangler i moderne salgsboder og glattskurte butikkgulv tar Jaama Turg igjen i en vindskjev, russisk sjarm.

Over natten ble Estlands over 300 000 russerne (i et land på vel 1,3 millioner innbyggere), som i mange av de andre satelittstatene i det veldige sovjetimperiet, redusert til annenrangs innbyggere. De var statsløse, uten de rettigheter statsborgere normalt tar for gitt. Veien inn i det nye, moderne estiske samfunnet var og er fortsatt krevende. Det har vært en viss oppmykning i løpet av de 20 årene som er gått siden «Den syngende revolusjonen» i 1991 (korsang har siden 1869 vært en måte å uttrykke nasjonalisme på), men fortsatt er det en rift mellom de to folkeslagene som kommer til uttrykk på forskjellig vis på overflaten.

Russere har et visst talent for forretninger, noe som har gitt mange av dem en plass i estisk samfunnsliv. Om Jaama Turg er et noe forkommet eksempel på akkurat det, har markedet mer sjel enn mange av de hypermoderne kjøpesentrene inne i sentrum. I de enkle, ofte provisoriske salgsbodene omsettes alt fra gamle nazi- og kommunistemblemer til marmelade, kjøttvarer, lampeskjermer og babyklær. For den som liker den slags kan det være mye å finne, for andre som meg er det opplevelsen av «det andre» Estland som fascinerer.

Les også: Estland - en eksotisk overraskelse i Nord-Europa

Ut av mylderet

Tallinn er en by i rivende utvikling. Etter en periode med tøffe tak har samfunnshjulene begynt å gå raskere igjen. Innføringen av Euroen, og med det en sterkere tilknytning til det vesteuropeiske fellesskapet har vært en viktig driver.

Tidligere nedslitte bydeler som Kalamaja har begynt å blomstre opp, og sentrum sørvest for gamlebyen er en stadig voksende jungel i glass og betong. Ikke alt er like vakkert, eller virker like planlagt. Den usedvanlige vakre middelalderbyen innenfor festningsmurene står i sterk kontrast til byfornyingen like utenfor, men i noen områder er det utvist en mer nennsom hånd. I Rotermanni-kvartalet har man for eksempel med hell dristet seg til å krysse moderne arkitektur med de gamle lagerbygninger i murstein. Foreløpig virker området litt uferdig og folketomt, men håpet er at det tidligere industriområdet skal bli et nytt og viktig tyngdepunkt i Tallinns forretnings- og uteliv.

Les også: Lett som en fjær i vindtunnel

Det ville vært en fordel om gamlebyen fikk en viss avlastning. Dit strømmer de aller fleste besøkende i en jevn strøm, opp Virugaten fra Narvabulevarden, forbi den kjente Olde Hansa-restauranten til Rekojaplats – bytorvet der alle på et eller annet tidspunkt ender opp. Ikke så rart, egentlig, for gamlebyen er et usedvanlig trivelig sted å oppholde seg i.

Tallinn sett fra bytårnet. Foto: COLOURBOX
Tallinn sett fra bytårnet. Foto: COLOURBOX

Lange kvelder

Bortgjemt i Uus-gaten rett utenfor bymuren ligger Leib, en nystartet restaurant med en liten hage i forkant hvor det er satt ut bord og stoler. I skumringstimen denne kvelden kaster stearinlysene på bordene et flakkende, melodramatisk lys av gull opp på festningsmuren som Leib ligger inntil. Rammen av gammel stein peker kanskje bakover i tid, men maten og opplevelsen ellers sier noe helt annet..

− Vi hadde ikke råd til å markedsføre oss på tradisjonelt vis, men håpet at folk begynte å snakke om oss, sier vinkelner og medeier Kristjan Peäske (30).

Det har de tydeligvis gjort, for på kveldene er det fullt opp med gjester. Leib (som betyr brød – den viktigste ingrediensen i esternes kosthold) er et kompis- og familieprosjekt. Kristjans far har snekret mye av interiøret, bestevenn og medeier Janus Lepitz står bak grytene, og kona er med i kulissene. Som nybakt far til lille Täht (estisk for stjerne) på fem måneder er det hektiske dager, men alt det nye har gitt Kristjan ekstra energi.

− Det er jo en drøm som har gått i oppfyllelse, og etter bare to måneders drift renner lovordene – og kundene − inn, sier Kristjan entusiastisk så det runde, barnlige ansiktet lyser opp.

Den store pågangen skyldes nok både den høye kvaliteten på vin, mat og service, men like mye det faktum at opplevelsen er tilgjengelig for den jevne ester.

− Det er jo våre egne vi skal leve av mesteparten av året, og da må vi tilrettelegge for det, uten at det går ut over kvaliteten, konkluderer Kristjan.

For en nordmann på feriebudsjett er risikoen for at en kveld på Leib blir lang og fuktig overhengende. Opplevelsen er herved anbefalt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:11 Ny ansatt ved Ullevål sykehus virussmittet11:04 Krever Nato-forklaring: – Hva har Norge lovet bort?11:02 Erdogan: – Har åpnet dørene til Europa10:39 Kombinert: Norsk ledelse etter laghoppingen10:38 FIDE-sjefen: Carlsen forsvarer VM-tittelen i desember10:19 Trump-regjeringen og Taliban undertegner fredsavtale09:55 Kvinne døde i fallulykke i Oslo09:39 En tredje danske er smittet av viruset09:30 USA melder om flere virustilfeller uten kjent årsak09:14 Bjarne Rykkje forklarer den dårlige norske skøytesesongen09:00 Island vurderer å endre navneloven08:52 Tyrkisk kilde hevder anlegg for kjemiske våpen er ødelagt i Syria08:38 Kolonnekjøring i Sør-Norge på grunn av uvær08:34 Lei av å kaste mat? Her er løsningen!08:08 Togtrafikken i påsken rammes av vedlikeholdsarbeid06:29 1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:25 Bileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51 Mann knivdrept i Sverige04:29 Ny storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25 Hermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:40 USA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08 Koronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker
Siste nytt
11:11NorgeNy ansatt ved Ullevål sykehus virussmittet11:04VerdenKrever Nato-forklaring: – Hva har Norge lovet bort?11:02VerdenErdogan: – Har åpnet dørene til Europa10:39SportKombinert: Norsk ledelse etter laghoppingen10:38SportFIDE-sjefen: Carlsen forsvarer VM-tittelen i desember10:19VerdenTrump-regjeringen og Taliban undertegner fredsavtale09:55NorgeKvinne døde i fallulykke i Oslo09:39VerdenEn tredje danske er smittet av viruset09:30VerdenUSA melder om flere virustilfeller uten kjent årsak09:14SportBjarne Rykkje forklarer den dårlige norske skøytesesongen09:00VerdenIsland vurderer å endre navneloven08:52VerdenTyrkisk kilde hevder anlegg for kjemiske våpen er ødelagt i Syria08:38NorgeKolonnekjøring i Sør-Norge på grunn av uvær08:34Helse og livsstilLei av å kaste mat? Her er løsningen!08:08NorgeTogtrafikken i påsken rammes av vedlikeholdsarbeid06:29Verden1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeBileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51VerdenMann knivdrept i Sverige04:29SportNy storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25NorgeHermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:40VerdenUSA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08VerdenKoronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus