Slik vil Kjos dumpe prisen til USA

Bjørn Kjos vil gjøre den svenske flyplassen Arlanda til en del av USAs innenriksnett, og tror prisene over Atlanteren kan synke voldsomt.
Bjørn Kjos vil gjøre den svenske flyplassen Arlanda til en del av USAs innenriksnett, og tror prisene over Atlanteren kan synke voldsomt. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Norwegian-sjefen tror det er mulig å selge billetter til tur-retur USA for 2000 kroner. Men da trenger han politisk hjelp.

Det har lenge vært kjent at Norwegians administrerende direktør Bjørn Kjos vil gjøre flyplassen Arlanda utenfor Stockholm, til sin europeiske base.

Til avisen Svenska Dagbladet utdyper han tirsdag sine planer for hvordan det skal skje, og hva som skal til for å realisere billetter til USA og tilbake for 1700-2000 kroner.

– Det tar bare en time mer å fly til USAs østkyst enn til Kanariøyene. Likevel er prisene dobbelt så høye. Det viser at det finnes marginer for lavere priser, sier Kjos til avisen.

Turister dominerer

Han regner også med at det er turisttrafikken som vil dominere luftfarten, og at denne gruppen i fremtiden vil utgjøre mer enn 90 prosent av trafikantene.

Norwegian ønsker å gjøre Arlanda til et knutepunkt for den trafikken mellom USA og Asia som ikke vil gå over Stillehavet.

Les også: Norwegian inngikk forlik med sparket pilot

Men for å få til det trengs det tillatelse til å fly over Russland og at nord-amerikanske myndigheter kan etablere en innreisekontroll på Arlanda, mener Kjos.

Politisk hjelp

Han ber nå om hjelp fra den svenske regjeringen til dialog med Russland og en avtale med USA om at passkontrollen kan skje i Sverige.

Les også: Norwegian kåret til Europas beste lavprisselskap

Det siste vil gjøre Arlanda til en innenriks flyplass i USA. Og det vil igjen gi Norwegian nye muligheter.

– Da kan vi fly til amerikanske flyplasser som ikke har immigrasjonskontroll og hvor det er betydelig billigere å lande, sier Kjos til Svenska dagbladet.