– Gravide må være nøye med myggbeskyttelse ved reise til området

REISERÅD: Gravide som planlegger å reise til områder med pågående utbrudd av zikafeber, som overføres fra smittebærende mygg, bør rådføre seg med legen sin før avreise og etter hjemkomst, råder Folkehelseinstituttet.
REISERÅD: Gravide som planlegger å reise til områder med pågående utbrudd av zikafeber, som overføres fra smittebærende mygg, bør rådføre seg med legen sin før avreise og etter hjemkomst, råder Folkehelseinstituttet. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet maner til forsiktighet på reise til land i Sør- og Mellom-Amerika der det er utbrudd av zikafeber, som forskere har knyttet til alvorlig skade på fostres hjerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasil er et av landene der det er utbrudd av zikafeber, en virussykdom som overføres av smittebærende mygg. Samtidig er det observert en stor økning av fosterskaden mikrocefali i flere delstater i landet.

Frem til 2014 var det registrert totalt 200 tilfeller av den nevrologiske tilstanden som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

I 2015 er det nesten 3000 bekreftede tilfeller, melder nettstedet Quartz.

Forskere har knyttet denne utviklingen til at gravide har blitt smittet av viruset, altså tror de zikafeber kan forårsake den alvorlige hjerneskaden.

Selv om det ikke er endelig fastslått at zikafeber er årsaken, anbefaler Folkehelseinstituttet at gravide tar forholdsregler før reise til utbruddsområder.

Les mer: Virussmitte fra mygg knyttes til alvorlig hjerneskade hos nyfødte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er det utbrudd av zikafeber

Det er kun rapportert ett tilfelle av zikafeber i Norge hos en norsk turist som hadde oppholdt seg på Tahiti under utbruddet på øya i 2014.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det per januar 2016 utbrudd av zikafeber følgende steder:

  • Brasil
  • Colombia
  • El Salvador
  • Surinam
  • Samoa (Oseania)
  • Kapp Verde (Vest-Afrika)

I tillegg er det meldt enkelte, spredte tilfeller av zikafeber i Fransk Guyana, Guatemala, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Surinam, og Venezuela, men foreløpig anses ikke disse landene for utbruddsområder.

Folkehelsinstituttet anbefaler at:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • gravide som planlegger reise til områder med pågående utbrudd, rådfører seg med legen sin før reisen
  • gravide er spesielt nøye med myggbeskyttelse ved eventuell reise til utbruddsområdet
  • etter hjemkomst fra et område med zikafeberutbrudd bør den gravide informere sin lege eller jordmor om oppholdet

Les også: – Her er det farligst å bli syk på reise

Finnes ingen vaksine

Det finnes ingen vaksine mot zikafeber, så beskyttelse mot myggstikk er det eneste forebyggende tiltaket. I motsetning til malariamyggen, stikker myggen som sprer zikaviruset, også om dagen, opplyser Folkehelseinstituttet.

Gravide som oppholder seg i områder der det er utbrudd av zikafeber bør være svært nøye med å beskytte seg mot myggstikk, understreker instituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan man gjøre ved å bruke klær som dekker kroppen (langermet skjorte, lange bukser og sokker), bruke myggmidler, eventuelt sove under myggnett og sprøyte boligen med insektmiddel. Myggmidler bør benyttes også på dagtid og innsmøringen bør gjentas ved svetting.

Ifølge Folkehelseinstituttet er myggbeskyttelse spesielt viktig for gravide i første og andre trimester, det vil si graviditet under 26 uker.

Også andre enn gravide bør beskytte seg mot myggstikk når de oppholder seg i områder med zikafeber.

Les også:

Disse sykdommene tar vi med hjem fra ferie

Husk vaksine før ferieturen