Kritisert kontroll på svenskegrensen i gang uten køer

Se pressekonferanse med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges grensekontroll mot Danmark førte mandag morgen verken til køer eller andre større problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et 325 meter langt gjerde skal hindre ID-løse togpassasjer å ta seg over grensen.

Den første dagen med grensekontroll kunne man se langt etter pendlere som skulle krysse Øresund for å komme på arbeid. På togstasjonen Københavns lufthavn Kastrup var det stort sett journalister og kommunikasjonsfolk fra det danske togselskapet DSB som fylte perrongen, der det er satt opp en lang rekke med ID-sluser. DSB har leid inn vakter fra Securitas for å ivareta oppgaven. De registrerer passasjerene ved å fotografere ID-kortene med smarttelefoner.

– Vi kontrollerer folks ID, og det har vi gjort siden midnatt. Det går stille og rolig, og vi har ikke opplevd store køer eller utfordringer. Men det er selvfølgelig nytt for oss alle, sier DSBs kommunikasjonssjef Tony Bispeskov.

Les også: Mye fortsatt uklart rundt svensk grensekontroll

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen tall

Han har ingen oversikt over hvor mange som er blitt kontrollert, heller ikke hvor mange som er blitt avvist. Det er ikke DSBs oppgave.

– Vår oppgave er kun å sikre at dem vi bringer inn til Sverige, lever opp til svenske krav. Det er ikke vår oppgave å notere hvor mange som ikke gjør det, sier han.

Han regner med at systemet for alvor vil bli satt på prøve i rushtrafikken.

Med den nye, skjerpede grensekontrollen er det transportselskapenes ansvar å sjekke passasjerenes ID.

Kastrup togstasjon har bygget 34 kontrollstasjoner som passasjerene sluses gjennom når de bytter perrong for å dra videre til Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dansk politi forbereder seg på svensk grensekontroll

Pendlerfrykt

Enkelte pendlere frykter at de vil måtte si opp jobben hvis grensekontrollen fører til at turen fram og tilbake til arbeidsplassen tar lengre tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt enkelt. Man kan jo ikke ha et hverdagsliv der hjemme. Jeg har ingen barn, men jeg har hest, hus og hage, så jeg kan ikke passe min familie og mine dyr hvis jeg ikke kan komme hjem, sier Eva Jonensuu, som bor i Malmö og arbeider på et reisebyrå i København.

Les også: Utviser tusenvis av flyktninger til EU-land

Alexander og Monika Klein fra Malmö, som har vært på juleferie i Nord-Norge, var blant de første som fikk sin identifikasjon kontrollert på Kastrup togstasjon etter å ha reist fra Norge med fly.

– Det var ikke noe problem. Jeg visste jo at det kom til å bli kontroll, så da var det bare å plukke fram førerkortet, sier Alexander Klein.

På Hyllie stasjon i Sverige, første stopp etter Øresundbroen, kontrolleres passasjerene igjen. Heller ikke her var det køer mandag morgen, ifølge Expressen. Politiets leder på stedet, Åke Rimborn, sier at de mange politifolkene ikke helt vet hva de skal gjøre om en reisende fra Danmark dukker opp uten gyldig ID-kort.

Les også: – Syriske flyktninger kan få problemer med å få jobb