Dette kan du også oppleve i Budapest:Ta en jødisk rundtur i Budapest

GUIDET RUNDTUR: Minnesmerket for den sveitsiske ambassadøren som berget nesten 100.000 ungarske jøder fra holocaust, er noe av det du får se på en omvisning i det jødiske kvarteret i Budapest. Foto: Alle fotos: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her bodde sionismens far. Her har en amerikanske filmstjerne sponset en sørgepil i metall. Og her er Europas største synagoge. Her er noe ekstra du kan gjøre på storbyferie i Budapest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BUDAPEST (ABC NYHETER): Den store synagogen i Budapest sentrum, etter eget sigende Europas største, ruver der den står i Dohány Utca - Tobakksgata.

Ved siden av alt Budapest har å by på for en langhelg eller lenger ferie, er en kikk på byens pulserende jødiske bydel, verdt å få med seg. Området utgjorde fra 1944 gettoen den jødiske befolkningen ble sperret inne i.

Akkurat her vasser du i historie:

Plassen foran synagogen bærer navn etter en mann som er elsket og hatet i vår konfliktfylte tid: Theodor Herzl. Herzl grunnla ideologien sionisme, som er grunnlaget for opprettelsen av staten Israel, at jødene må ha en egen stat.

Denne verdenshistoriske mannens fødested var i bygningen rett bak synagogen, der et jødisk museum nå lokker vitebegjærlige publikummere.

Se filmstjernens sørgelige sølvtre

Blir du med på en guidet rundvisning fra hovedinngangen til den praktfulle synagogen, vil du få høre historien som knytter Herzl og den amerikanske superstjernen Tony Curtis sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, la oss starte med Tony Curtis, den nå avdøde amerikanske filmstjernen kjent fra «Some like it hot» og over 100 andre filmer. Han het egentlig Bernhard Schwartz og var sønn av jødiske emigranter fra Ungarn.

I Raoul Wallenberg-parken bak synagogen står et gripende metallmonument. En sørgepil med tusenvis av blader. På hvert blad er det risset inn et navn - navn på jøder som ble drept under holocaust.

FRA TONY CURTIS: Den stiliserte sørgepilen av metall bærer navnene til jøder myrdet av nazistene under holocaust på bladene sine. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FRA TONY CURTIS: Den stiliserte sørgepilen av metall bærer navnene til jøder myrdet av nazistene under holocaust på bladene sine. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Det var Tony Curtis som hedret sin far Emanuels minne ved å sponse dette kunstverket, Emanuel-treet, laget av Imre Varga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det står i parken til minne om heltedådene den svenske diplomaten Raoul Wallenberg utførte i Budapest, der han berget tusener av ungarske jøder fra å bli sendt til nazistenes utryddingsleire. Wallenbergs egen skjebne er uavklart. Han ble arrestert av sovjetiske soldater etter deres innmarsj, og forsvant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Relativt rimelige hoteller i Budapest

Jødisk, men kirkeaktig og islamsk preg

Selve synagogen ser innvendig svært så lik ut en kristen kirke, men har - for en utenforstående noe overraskende - utsmykning som minner om det man ser i moskéer.

Det var da heller ikke en jødisk, men en kristen, østerrisk arkitekt, Friedrich Ludwig Förster, som tegnet bygget. Det ble oppført mellom 1854 og 1859. Den innvendige dekoren av det ungareren Frigyes Feszl som tok seg av. Og han lot seg inspirere av maurisk kunst.

Budapest skal nå ha rundt 100.000 jøder og mange av dem sokner til denne synagogen, som kan romme opptil 3000 mennesker.

Les også: Disse storbyene vil overraske deg

Et sjeldent gravsted

Utenfor synagogen hviler nesten 3000 jøder i fellesgraver, noe som er uvanlig ifølge jødisk tradisjon. På synagogens hjemmeside heter det at man ikke gravlegger jøder nær inntil synagoger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men da jødene i Budapest i 1944 ble sperret inne i gettoen her, døde tusenvis - dels ble de drept av nazister, dels sultet eller frøs de i hjel. Dermed så de ingen annen utvei enn å benytte synagogens hageanlegg.

Historien står utførlig berettet på flere språk i buegangen inntil gravplassene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fire hoteller - ett spesielt i Budapest

Party i gettoen

Bydelen rundt synagogen bærer preg av fordums skjønnhet, men er ganske nedslitt. Den guidede spaserturen viser fram butikker og restauranter der mat som er godkjent etter jødiske kosher-regler (tilsvarende muslimenes halal-retningslinjer), bys fram.

Her er flere fremragende restauranter. Spesielt hyggelig er Spinoza Café i Dob utca (Dob-gata) nr. 15. Om kveldene nytes måltidene til pianospill. Hver fredag kveld byr kafeen også på heidundrende klezmer-konsert, som er en del av den jødiske tradisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kafeen ligger like ved ett av de pulserende restaurant- og partysentrene, Gozsdu-bakgården, som i sin tid var innenfor den jødiske gettoen og nå står på Unescos verdensarvliste.

Les også: Urban topptur i Budapest

En hjelpende hånd på veggen

Et spesielt monument du også får se på rundturen, er iøyenfallende lenger opp i gata for Spinoza. Ved det som var inngangen til den daværende gettoen, ligger en menneskeskikkelse hjelpeløs på brosteinen. En annen svever høyt oppe på en vegg og strekker ut en hjelpende hånd.

Dette minnesmerket hedrer den sveitsiske konsulen Carl Lutz. Han klarte først å få emigrert 10.000 jødiske barn ut av Ungarn.

Etter Tysklands okkupasjon av Ungarn i 1944 fikk han deretter forhandlet fram en avtale med nazistene om å utstede beskyttelsesbrev til 8000 jøder.

Han «misforsto» avtalen og omtolket den til å gjelde 8000 familier, og skal ha greid å redde bortimot 100.000 jøder fra å bli deportert til nazistenes dødsleire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og så - like før oppblomstring:

Beveger du deg videre oppover i gatene utenfor det jødiske kvarteret, kommer du inn i et forfallent strøk der det nå begynner å blomstre opp kule partysteder og eksklusive designbutikker.

Bydelen Jozsefváros er i rask forvandling - så skynd deg å rusle rundt før alt blir strømlinjeformet også her.

Vær oppmerksom på at hvor du enn går på Pest-siden av Budapest, som deles av elva Donau, kan du gå inn i mange av bakgårdene i de gamle bygningene der.

Der finner du ofte småbutikker under svalgangene som fører inn til vanlige innbyggeres leiligheter. Vel verdt å ta en titt på!