Venezia:

Fra pest til fest

MARKUSPLASSEN: Den eneste plassen som er stor nok til å kalles en piazza. Alle foto: Tove Andersson

Venezia har ikke sunket i havet til tross for springfloen – acqua alta – som rammet byen vinterstid. Under det spektakulære karnevalet 23. januar – 9. februar drukner imidlertid byen av turister.

Venezia

By: Venezia. Grunnlagt på 5-600-tallet og består av 117 øyer.

Innbyggere: 270 660 / ca. 60 000 fastboende

Flytid: Direktefly tar knappe 3 timer

Boktips: Døden i Venedig

Filmtips: «Phantom of the Opera», «Eyes wide Shut», filmen der Stanley Kubrick anskaffet Tom Cruise og Nicole Kidmans masker.

Språktips: http://venezia.webby.no/?obj=303

Karnevalet var knyttet til en fasteperiode, da katolikker ikke skulle spise kjøtt og unngå sanselige utskeielser i 40 dager. Myndighetens autoritet ble satt ut av spill og det hellige kunne vanhellige.

Karneval kommer fra latin «carnem levare» og italiensk «carne vale», «avkall på kjøtt».

Masker og priser: http://www.visionsofvenice.com/shop.asp?cat=1&/Venetian+Masks

Karnevalprogram: http://www.carnevale.venezia.it/en/event/the-festa-veneziana-first-part/?date=2016-01-23_18:00:00

Venezia eksisterer på en måte utenfor tiden, bilfri, mystisk og magisk. Navnet alene skaper forventninger. Byen som står på Unescos verdensarvliste har en fortid som mektig handelsby, men også en fortid med pest og død, noe som rammet Europa på 1500–1600-tallet.

Byen var en av de mest moderne når det gjaldt hygiene, men likevel døde en tredjedel av innbyggerne under pesten. Kirken Santa Maria della Salute, som ble bygget av Baldassare Longhena og gjort ferdig i 1687, skulle holde sykdommen borte. Det hjalp lite.

Les også: Penger brukt på opplevelser og reiser gir mest lykke

Kjærlighetsfeber

Tross pest og død, karnevalstradisjonen er nevnt allerede i 1094 i et dokument hos Doge Vitale Falier. Med spektakulære show vekker karnevalet kjærlighetsfeber hos tilreisende. Åpningsshowet starter den 23. januar.

Åpningsopptrinnet under karnevalet skal illudere de dødes sjeler – i form av hvitkledde narrer.

Karnevalet er en slags teaterform eller løssluppen folkefest fra middelalderen – en siste sjanse til å tilfredsstille kjødets lyst før fasten tok til. Under karnevalsopptoget kler innbyggere og besøkende seg ut i 1600- og 1700-tallsdrakter som vitner om byens storhetstid. Her er det gull, glitter og romantikk som gjelder – og en fascinerende mulighet til å bevege seg inn i en annen tid, bli en annen, om enn for en kort stund.

På La Bottega Dei Mascareri kan man leie, eller kanskje eie, et av de mest spektakulære karnevalkostymene, det vil si om man ikke nøyer seg med en maske over øynene til 10 euro. Deretter kan man mingle blant gjøglere, divaer og Casanovaer.

Det var her den høknesete forføreren bodde.

Les også: Tjente 136 millioner bonuspoeng

Magi, masker og mystikk

Fargerike masker med og uten fjær og med og uten nesegrev, selges på campoer – åpne torg, på gatehjørner, i hoteller og spesialbutikker overalt. Kvaliteten gjenspeiles i pris.

Masketradisjonen kommer fra Commedia Dell'arte, italiensk skuespill fra midten av 1500-tallet basert på improvisasjon. Skuespillene var ofte grove, med rask replikkveksling, og det var her maskene oppstod som karakterer: Pantaleone (en fornem venezianer), Il Dottore (en lærd mann fra Bologna), Il Capitano Spaventa (en skrythals) og mange flere.

Commedia Dell'arte ble brakt til Frankrike på slutten av 1500-tallet og gjenkjennes hos Molière og hos Holberg. Mange minnes den fantastiske komedie «Den Stundesløse».

Maskene på La Bottega dei Mascareri har vært med i flere Hollywood-produksjoner, blant annet filmen Eyes Wide Shut. Karneval skal tradisjonelt utfordre myndighetene og de geistlige. De siste årene har transvestitter og utkledde hunder dukket opp i karnevalet, men skal karnevalet utfordre i dag, trengs nok sterkere lut.

Les også: Dette norske hotellet er på listen over verdens beste hoteller

Sukk på sukk

Langs Grand Canal flyter dekorerte gondoler majestetisk med sine stolte roere mens trappene over Rialtobroen fylles av romantiske par som foreviger øyeblikket.

– Oj, ojojoj, roper gondolieren rundt svingen. Det grønne vannet i kanalen pleier ikke å lukte spesielt godt, men på vinteren holder kulden «grøftelukten» i sjakk.

Andre rusler gjennom smug til Sukkenes Bro som ble bygget i 1597. Navnet antyder at fangene sukket da de ble ført inn i fengslet på den andre siden av elva. Det gjorde de sikkert også, ved synet av lagunen – og friheten. Gondolene beveger seg lydløst, i dagene før karnevalet gir byen inntrykk av å holde pusten.

Historier understreker det mystiske og hemmelighetsfulle: På øya Lazzaretto Nuovo ble det for få år siden funnet et kvinnelik begravet med en murstein i munnen. Mursteinen skulle hindre den avdøde i å spise av likene hun ble begravet sammen med i 1576. Det høres ut som den reneste CSI-serie, men funnet kan bevise at man den gang trodde det fantes menneskevampyrer og ble omtalt i både National Geographic og Daily Mail.

Og et siste sukk: Selv om prosjekt Moses, som slusesystemet blir kalt, holder vannet tilbake med et system som hindrer byen fra å synke, drukner altså byen i turister.

Personvernpolicy