Slik får du sove på flyet

På lengre flyreiser kan det være greit å bruke noe av tiden på en blund. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
På lengre flyreiser kan det være greit å bruke noe av tiden på en blund. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen tips om å få sove når du er på lengre reiser (og ellers).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reisesøkesiden Skyscanner har satt sammen en liste med syv tips for flypassasjerer som vil få seg en blund på lengre reiser:

1. Unngå koffein.
2. Sitt ved vinduet, så slipper du å vekkes av medpassasjerer som vil på toalettet.
3. Bruk ørepropper.
4. Informer personalet om at du helst vil sove, så de ikke vekker deg når de kommer for å selge mat og drikke.
5. Ta med en egen liten pute eller nakkestøtte.
6. Du kan også vurdere en sovemedisin i samråd med lege.
7. Med litt flaks kan du finne en seterad uten naboer ved innsjekk. Da kan du breie deg litt eller til og med legge deg.

Senterkoordinator ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer i Bergen, Siri Waage, synes det er fornuftige og greie tips.

— Jeg har ingen egne tall på hvor mange som sliter med å sove på fly, men vil anta at de som sliter med søvnproblemer til vanlig, også vil slite med søvn under en flyreise, i tillegg til ytterligere noen som normalt sover godt i egen seng, skriver hun i en e-post til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Senterkoordinator ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer Siri Waage. Foto: SOVno
Senterkoordinator ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer Siri Waage. Foto: SOVno

Omkring en tredjedel av befolkningen opplever dårlig søvn i perioder, mens 10-15 prosent lider av alvorlige eller langvarige søvnproblemer, opplyser Waage.

— Andre faktorer som kan spille en rolle er selvsagt komfort som ligge/sittestilling (det er trangt på fly), støy (fra medpassasjerer, motor, beskjeder over høyttaler og så videre), luftkvalitet, turbulens og annet, skriver Waage.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har noen flere tips til de som sliter med å få sove:

  • Begrens alkoholinntaket. Alkohol kan hjelpe på innsovingen, men gir ofte urolig søvn og dårligere søvnkvalitet. Pass på å drikke nok vann.
  • I tillegg til ørepropper vil mange også ha nytte av en sovemaske slik at de ikke forstyrres av lys i kabinen. Det finnes også støydempende hodetelefoner, men disse koster en del.
  • Gode myke klær som ikke strammer, sko som er lette å ta av og eventuelt støttestrømper som øker blodsirkulasjonen og hindrer hovne ben.
  • I tillegg til nakkepute/egen pute kan det være lurt å ha med et sjal til å ha over seg, eventuelt be om et pledd. Man sover dårlig hvis man fryser.

Generelle råd om søvn

Kompetansetjenesten har også laget en egen side med generelle råd om god «søvnhygiene»: Gode råd ved søvnproblemer.

— Det er ikke alle disse som er mulig å følge når man er på reise, men det gjelder ting som å være tilstrekkelig trøtt, at man har spist og drukket før man legger seg til å sove slik at man ikke er sulten, forsøke å sikre noe fysisk aktivitet i løpet av dagen, ikke sove på dagtid, og så videre, skriver Waage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Dersom man ikke får sove er det bedre at man er våken, leser eller ser film en stund, inntil man føler seg trøtt nok til å prøve å sove igjen.

Les også: Så høy er risikoen for å bli smittet på fly

Problemer med sovemedisiner

Waage utdyper Skyscanners punkt om sovemedisiner:

«Sovemedisin anbefales ikke mot langvarige søvnproblemer, da de er vanedannende og har bivirkninger. Det største problemet er at etter noen uker med behandling vil effekten tape seg, og at de ikke kurerer søvnproblemene. Ved akutte søvnproblemer kan sovemedisin i en kort periode (1-2 uker) være effektivt. På samme måte vil det antagelig være uproblematisk å ta en sovetablett i forbindelse med en flyreise i ny og ne. Det man skal være forsiktig med er at flyreiser med varighet på 3-4 timer eller lengre innebærer en risiko for blodpropp, først og fremst i beina, og at bruk av sovemedisin kan bidra til økt risiko fordi man blir sittende lengre i samme stilling under flyturen.»

Sjekk også hvordan én ekstra tomme bredere flysete utgjorde hele forskjellen for disse passasjerene:

Les også:

Får du nok søvn?

Søvnekspert går bort fra myten om åtte timers søvn

– Kvinner trenger mer søvn enn menn