Uttørket foss «våknet til live»

Kjent landemerke ble plutselig Storbritannias lengste fossefall.

Storbritannia ble i helgen like hardt rammet av stormen «Synne», som her i Norge, bare der het den «Desmond».

Parkvokterne i nasjonalparken Yorkshire Dales våknet opp til et syn ingen hadde sett før. For de enorme vannmassene hadde «vekket til live» en foss som hadde vært uttørket i manns minne.

Landemerke

Kløften Malham Cove er allerede et kjent landemerke i nasjonalparken og ble i fordums tid skapt som følge av et fossefall.

Les også: Så lang tid tok det å reise for 100 år siden

– Det er virkelig utrolig! Kløften ble skapt under istiden og smeltet isbre-vann skapte dette naturlige «amfiteateret» 300 meter bredt og 80 meter høyt. Vi sliter med å finne ut sist det var et fossefall her, forteller hovedparkvokter Alan Humle til Eastern Daily Press.

Rekord

De to dagene vannet fosset ned klippeveggen, var Malham Cove hjem for Storbritannias lengste ubrutte fossefall. Hele 80 meter. Over dobbelt så lang som rekordholderen, som også holder til i nasjonalparken

Nå har vannmassene trukket seg tilbake og fossen har igjen tørket ut.

– De som fikk se fossen var veldig heldige. Det var bare en helt fantastisk opplevelse, sier parkvokteren til avisen.

Det er fortsatt usikkert sist det falt vann ned klippeveggen. Enkelte hevder det er minst 200 år siden, mens andre hevder det sist skjedde i år 1720.

Har du sett denne? Johans ferievideo av kjæresten går verden rundt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus