Verdensmestermat i havgapet

Tvillingene Ørjan og Arnt Johannessen sammen med mor Asta og datteren Leah Mirabelle. Foto: Rune Pedersen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en øyperle i Austvoll kommune ligger Bekkjarvik Gjestgiveri. Her tryller verdensmesteren i kokkekunst Ørjan Johannessen og hans tvillingbror Arnt fram de lekreste retter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BEKKJARVIK (ABC Nyheter): – Vi vokste opp på kjøkkenet. Begge foreldrene våre er kokker og vi har levd med denne livsstilen i hele vårt liv. Med mor og far som forbilder var yrkesvalget enkelt, bedyrer kokkebrødrene.

Med havet som nærmeste nabo, og en historie tilbake til 1600-tallet, har Bekkjarvik Gjestgiveri lange tradisjoner å ta vare på.

Den gang som nå var Bekkjarvik Gjestgiveri et naturlig midtpunkt på stedet. I den gamle tønnefabrikken er det innredet hyggelige gjesterom over butikker og kafeer.

Familiebedrift

Øystein og Asta Johannessen ble eiere og drivere av stedet i 1982. De har oppnådd hederlig omtale også før sønnen vant Bocuse dÒr i Lyon i januar 2015.

I 2009 ble gjestgiveriet håndplukket av Innovasjon Norge som et særegent og kvalitetssikret konferansested i Norge. I 2012 ble de en del av De Historiske Hotell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brødrene Johannessen var aldri i tvil om hva de skulle bli.

– Ørjan har alltid vært den mest konkurransedrevne av oss. Jeg har ikke noe ønske om å konkurrere, men det har vært spennende og lærerikt å følge Ørjan, forteller Arnt Johannessen og legger spøkefullt til:

– På kjøkkenet her på Bekkjarvik er det jeg som er sjefen!

Les også: TripAdvisor: Norges beste hoteller

Kvalitet i alle ledd

Med datteren Leah Mirabelle (1 ½) på armen er Ørjan Johannessen klar på hva som er det viktigste i livet.

– Dagliglivet er det viktigste. Vår visjon er å skape gode matopplevelser og sørge for kvalitet på det vi leverer. Da kan vi fortsette med dette også i fremtiden. I tillegg til gjestgiveriet har vi catering og kokkekurs. Jeg la opp mens jeg var på topp, og vil ikke delta i flere mesterskap. Bekkjarvik er mitt fokus fremover, forteller verdensmesteren, også kalt kokkekunstens svar på Petter Northug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva betyr verdensmestertittelen i kokkekunst?

– For å oppnå tittelen måtte jeg prestere på topp både fysisk og mentalt. Det er krevende og mye arbeid. Kokkekunst på øverste nivå kan sammenlignes med toppidrett. Jeg har lært mye av mesterkokk Odd Ivar Solvold, mens Johan Kaggestad har vært min mentaltrener, sier Johannesen og kommuniserer ivrig med kollegaene på kjøkkenet.

Les også: Turister i Nord-Norge mest fornøyde

Medieomtale

Det er bare et par timer til middagsgjestene kommer. På dette kjøkkenet overlates ingenting til tilfeldighetene. Bare det beste er godt nok. Uansett om gjestene kommer fra nabobygda eller om de er ivrige gourmetgjester fra utlandet som er kommet for å smake på restaurantens delikatesser.

– Vi har full kontroll, men det blir alltid hektisk, bedyrer Arnt.

I glass og ramme på veggene rundt i lokalet henger bevisene på familiens kokkeegenskaper. Ørjan Johannessen er likevel klar på at verdensmestertittelen ikke betyr så mye for Bekkjarvik Gjestgiveri i det daglige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tittelen medfører selvfølgelig mye oppmerksomhet og medieomtale. Det kommer godt med. Det viktigste er likevel nærområdet. Vi er helt avhengig av våre lokale gjester for å få hverdagen til å gå rundt. Vi føler at lokale bedrifter og folk er flinke til å bruke stedet. Da må vi levere hver dag, sier Ørjan.

Les også: Norwegian kåret til Europas beste lavprisselskap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søkte seg hjem

Med fisken svømmende rett utenfor stuedøra, med jorder, skog og utmark som nærmeste nabo på andre siden, er råvaretilgangen sikret.

Porsjonene på middagstallerken er rause og velkomponerte. Stemningen er hektisk og smilende. Lena Drivenes fra Bekkjarvik er både resepsjonist og servitør.

Hun serverer kortreiste kamskjell med stø hånd, smilet på lur og snakketøyet i orden.

31-åringen er ikke i tvil om at hun er kommet hjem.

– Jeg har jobbet flere steder, men ingenting er som dette gjestgiveriet. Stedet har både sjel og sjarm. Jeg har vært her i to år nå, og opplever at folk stiller opp for hverandre. Det er et morsomt sted å jobbe på. Kompetansen på kjøkkenet sørger tvillingene for, sier Lena Drivenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du teste oppskriften til en verdensmester, og kjenne på de gode kontrastene i smakene. Dette blir et eventyr av en tallerken:

Grillet kamskjell med mangosalsa

Tips: stek heller kamskjellene for lite enn for mye.

6 ferske kamskjell

2 ss solsikkeolje

salt

pepper

½ ts sitronskall

½ ts limeskall

Mangosalsa

½ renset mango kuttet i terninger på ca 1x1 cm

½ finkuttet chili uten frø

½ ts lys sirup

1ss hakket fersk koriander

3ss olivenolje

saft og skall av en halv lime

salt og pepper

Soyasirup

1 dl søt soya (ketjap manis)

1 ss revet ingefær

1 sitron

1. Legg skjellet i hånden og stikk en kniv inn på siden av skjellet. Skjær ut den hvite muskelen ved å føre kniven inntil den flate siden av skjellet. Fjern så rogn og annen innmat. Del den hvite muskelen i to loddrett og vend muskelen i olje. Krydre med salt og kvernet svart pepper. Grill kamskjellene på bare en side på høy varme til de får en gyldenbrun skorpe (cirka ett minutt). Bruk gjerne grillpanne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Legg dem på et brett og riv over sitron og limeskall. Drypp litt olivenolje over. Etterstek skjellene i ovnen på 180 grader i ett minutt.

3. Bland sammen ingrediensene til mangosalsaen og smak til med salt og pepper. Det kan være lurt å lage mangosalsaen i forveien.

4. Bland sammen ingrediensene til soyasirupen. Drypp soyasirupen over og topp gjerne med noen korianderblader.

Les også: Dette er verdens beste restauranter