USA skjerper kontrollen med besøkende

USA skjerper kontrollen med reisende fra land som i dag ikke trenger visum, blant dem Norge. Foto: Reuters / NTB scanpix
USA skjerper kontrollen med reisende fra land som i dag ikke trenger visum, blant dem Norge. Foto: Reuters / NTB scanpix

USA vil skjerpe kontrollen med reisende fra Norge og andre land som i dag slipper å søke ordinært visum til USA.

Hensikten er å hindre terrorister fra å komme til USA, og lovforslaget som nå er til behandling i Kongressen er i tråd med hva president Barack Obamas varslet etter terroraksjonene i Paris i forrige måned.

Republikanernes majoritetsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, begrunner lovforslaget med frykt for at noen av de 5.000 vestlige fremmedkrigerne som har sluttet seg til IS i Syria og Irak, med dagens regler lett vil kunne ta seg inn i USA.

Skjema

38 land er i dag med i USAs såkalte Visa Waiver-program, blant dem Norge, Sverige og Danmark.

Programmet innebærer at man ikke trenger visum for ordinære ferie- og jobbreiser, men kun trenger å fylle ut et elektronisk skjema senest 72 timer før man setter seg på flyet.

Med de nye reglene vil reisende fra disse landene måtte ha et e-pass og melde fra til Interpol om eventuelle stjålne eller mistede pass. Reisende som har vært i Irak eller Syria vil måtte gjennomgå full visum-prosedyre.

De fleste av de 38 landene som i dag er unntatt fra visum-reglene i USA, ligger i Europa.

Rundt 20 millioner reisende fra disse landene besøker hvert år USA, der de kan oppholde seg i opptil 90 dager dersom det er snakk om vanlige jobb- eller turistreiser.

Bakgrunnssjekk

Det hvite hus understreker at de som ikke trenger visum til USA også i dag er gjenstand for bakgrunnssjekk med tanke på eventuelle terrorist-sympatier.

Denne sjekken er det amerikansk etterretning som står for, mens det er Department of Homeland Security (DHS) som tar den endelige beslutningen om noen eventuelt skal nektes adgang.

De nye reglene innebærer en grundigere sjekk, blant annet av hvilke land de besøkende har vært i tidligere, først og fremst om de har vært i land som antas å være tilholdssted for terrorister.

Hvilke land som vil få varselklokkene til å kime, og som vil utløse grundigere bakgrunnssjekk og i verste fall avslag på innreisesøknad, er ikke kjent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus