Stadig flere svindler Nav på ferie

Mange Nav-brukere oppholder seg i utlandet uten å melde fra til NAV.
Mange Nav-brukere oppholder seg i utlandet uten å melde fra til NAV. Foto: Stefan Sauer / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann er dømt til tre måneders fengsel etter Thailand-turer han ikke oppga til Nav. Politiet mener flere og flere reiser ulovlig til utlandet. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste tiden har politiet merket en økning i antall anmeldelser fra Nav om trygdemisbruk. På ni måneder i år er flere anmeldt av Nav for reisesvindel enn i hele fjor.

– Vi har fått mange og påfallende mange er av typen der Nav-brukeren drar til Thailand eller andre steder, samtidig som de hever ytelser. I de fleste sakene dreier det seg om svindel på flere hundre tusen kroner, sier politiadvokat i Hedmark politidistrikt, Richard Røed, til NRK.

Les også: Nav-direktøren varsler hardere linje overfor ledige

Må være i Norge for å få penger

Hovedregelen er at man må være i Norge for å ha rett på Nav-penger. Dette gjelder også dagpengeordningen, hvor man får det som tilsvarer en årslønn på 62,64 prosent av årslønnen. Også Arbeidsavklaringspenger (AAP) er en del av regelverket. AAP skal sikre mottakeren inntekt mens han eller hun omskoleres eller får behandling slik at de kan gå tilbake til jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan gjøres unntak fra regelen.

– Det viktige, og det gjelder alle stønadstyper, er at mottakere som planlegger utenlandsturer tar det opp med Nav. Da vil man unngå eventuelle ubehagelige overraskelser som tilbakekreving av penger eller anmeldelser, sier direktør i Nav kontroll, Sverre Lindahl, til statskanalen.

Frem til september ble 111 personer anmeldt av Nav for å ha oppholdt seg i utlandet. Det er fem mer enn i hele fjor. Frem til nå har Nav blitt svindlet for 34 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har flere åpninger for å sjekke ut om man har vært i utlandet. De kan sjekke hvor meldekortene er sendt fra, bruk av bankkort, telefon og flybiletter.

Les også: – Ikke ring tilbake til Nav

Kan søke om rett til å reise

Du har mulighet til å søke om rett til å reise utenlands som sykemeldt.

For å kunne motta sykepenger må du delta aktivt for å komme tilbake i arbeid så raskt som mulig. Hvis utenlandsoppholdet hindrer deg i å ivareta pliktene du har i sykefraværsperioden, får du ikke innvilget søknad om sykepenger under utenlandsoppholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig at ferien ikke vil hindre oppfølging og aktivitet på arbeidsplassen din.

Ferie med arbeidsavklaringspenger

Når det gjelder arbeidsavklaringspenger kan du ikke reise til utlandet uten godkjennelse fra Nav. Du må søke om forhåndsgodkjenning, uavhengig av om Nav har aktiviteter for deg i perioden du ønsker å reise bort.

Så lenge de aktiviteten du har avtalt med Nav kan gjennomføres etter planen, kan du ta ferie uten trekk i utbetalingen.

Les også: Slik er reisereglene for de som mottar stønad