Åpen for alle - alltid

Tapetserte t-banen i New York med nazi-symboler


Sjekk hvordan newyorkere reagerte på den kontroversielle reklamekampanjen i videoen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå trekker Amazon kampanjen etter massiv kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv hardbarka newyorkere gjorde store øyne da de så Amazons siste stunt på S-linjen i byens t-banesystem.

For hele innsiden av t-banevognene var dekket av den tyske ørnen, jernkorset og den japanske solen. Alle symboler fra Nazi-Tyskland og Det japanske imperiet under krigen. Den tyske ørnen med jernkorset var i tillegg inkorporert i det amerikanske flagget.

Les også: Polske myndigheter bekrefter funn av nazi-tog

TV-serie

Det var nett-TV-leverandøren Amazon som sto bak kampanjen, for å promotere deres sin TV-serie «The Man in the High Castle». TV-serien tar utgangspunkt i en fiktiv virkelighet der USA og de allierte tapte andre verdenskrig og Nazi-Tyskland og Japan deler USA seg i mellom i to stater.

Det tok ikke lang tid før kampanjen vekket reaksjoner på sosiale medier og mange har kalt den usmakelig og respektløs, inkluderte New Yorks ordfører, Bill de Blasio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bataljonssjefen kriget først mot nazistene, så tjente han millioner på okkupasjonen

Godkjent av medietilsyn

Reklamekampanjen ble godkjent av det amerikanske medietilsynet, MTA, og en talsmann har uttalt at den ikke bryter med deres retningslinjer.

«Med mindre du tror Amazon ønsker at nazistene skal ta over USA, så bryter den ingen regler. De reklamerer for en TV-serie», opplyser Adam Lisberg ved MTA ifølge Reuters.

Uten å gi ytterligere kommentarer bekreftet Amazon at de nå trekker tilbake kampanjen. I tillegg til t-banevognene på S-banen har Amazon betalt for plakater på 260 t-banestasjoner frem til 6. desember. De blir også nå trukket tilbake.

Les også: Ga barna skylden for nazi-medlemskapet

Les også ABC Nyheters artikkelserie om De ukjente lands­svi­kerne og se de unike bildene fra frigjøringen av Norge i 1945 . Få også med deg vår store serie med dagboknotater fra Krigssommeren 1944.