«Virkelighetens Indiana Jones» hedret med pris

Flere arkeologiske funnsteder i Midtøsten, også i Egypt, har vært utsatt for plyndring de siste årene. Her er de tre store pyramidene på Gizaplatået, flombelyst i forbindelse med feiringen av FNs 70-årsdag i oktober.
Flere arkeologiske funnsteder i Midtøsten, også i Egypt, har vært utsatt for plyndring de siste årene. Her er de tre store pyramidene på Gizaplatået, flombelyst i forbindelse med feiringen av FNs 70-årsdag i oktober. Foto: Khaled Desouki / Afp

Arkeologen Sarah Parcak mottok mandag den høythengende TED-prisen for sitt arbeid med å spore opp arkeologiske skatter og stanse smuglere.

Prisen er på en million dollar (8,7 millioner kroner), som skal gå til å finansiere et prosjekt vinneren velger.

Parcak har blitt kalt «virkelighetens Indiana Jones» på grunn av sitt arbeid.

Hun skal avsløre sitt ønske for bruken av prispengene ved den årlige TED-konferansen i Vancouver i februar.

— Jeg er beæret over å motta TED-prisen, men dette handler ikke om meg. Det handler om vårt fagfelt, og de tusener av menn og kvinner verden rundt, særlig i Midtøsten, som forsvarer og beskytter kulturminner, sier Parcak.

— De siste fire og et halvt årene har vært forferdelige for arkeologien.

Parcak nevner utstrakt plyndring og ødeleggelser ved arkeologiske minnesmerker. Hun har kartlagt noen av disse ved en metode hun har skapt basert på bruk av satellittbilder.

Den amerikanske «romarkeologen» Sarah Parcak ble mandag hedret med TED-prisen for sitt arbeid med å kartlegge og bevare kulturminner ved hjelp av satellittfoto. Foto: Wikimedia Commons/Carniolus/CC BY 2.0
Den amerikanske «romarkeologen» Sarah Parcak ble mandag hedret med TED-prisen for sitt arbeid med å kartlegge og bevare kulturminner ved hjelp av satellittfoto. Foto: Wikimedia Commons/Carniolus/CC BY 2.0

Arkeologene har lovet å bruke TED-prisen til å mobilisere verden for å finne og bevare slike kulturminner.

— I en tid der så mange arkeologiske steder er truet, og blir ødelagt, føles det særlig betydningsfullt at vi deler ut TED-prisen til en skarp forsker som har viet seg til å finne, dele og beskytte disse, sier direktøren for TED-prisen, Anna Verghese.

Les også: Turgåer fant 1.200 år gammelt vikingsverd på Haukeli

Skjulte gravkammer

Parcak ble først kjent med flyfotografier gjennom sin bestefars arbeid med slike i skogsindustrien.

Hun studerte egyptologi ved Yale-universitetet da hun begynte å vurdere muligheten for å bruke mer moderne verktøy til å overføre bestefarens metoder til arkeologi.

Parcak studerte til en høyere grad ved Cambridge-universitetet da hun utviklet en teknikk som brukte infrarøde bilder fra satellitter til å påvise uoppdagede steder av arkeologisk interesse i Egypt. Siden har hun brukt samme metode til å kartlegge plyndring.

Arbeidet har gjort at enkelte omtaler Parcak som en moderne, virkelighetens versjon av Indiana Jones-karakteren Harrison Ford spilte i filmserien.

— TED forholder seg til den urgamle fortellingstradisjonen, og gjør den relevant for et moderne, globalt publikum, sier Verghese.

— Sarahs arbeid viser også til dette. Hun bruker teknologi fra vårt århundre til å gjøre verdens antikke, usynlige historie synlig igjen.

Les også: Leter etter skjulte kamre i pyramidene

TED-talks

Parcak er professor ved Universitetet i Alabama ved Birmingham, der hun grunnla Laboratoriet for global observasjon.

Hun var vakt oppsikt med sitt arbeid med satellittkartlegging av Egypt og påvisningen av skjulte pyramider, graver og bosetninger.

Parcak og hennes kolleger har også oppdaget viktige arkeologiske steder i Europa, omkring Middelhavet og i Nord-Amerika, samt at de har gjort omfattende kartlegginger av plyndring av slike steder i Egypt.

Den årlige TED-prisen har vokst fra 100.000 til en million dollar siden den først ble delt ut i 2005. Da gikk den til frontmannen i bandet U2, Bono, for hans innsats for bekjempelse av fattigdom og sykdom.

Listen over tidligere vinnere inkluderer miljøforkjemperen Sylvia Earle, og grunnleggeren av StoryCrops Dave Isay. Han ga prispengene til et prosjekt for å bruke smartphone-apper til å arkivere menneskehetens «muntlig overleverte visdom.»

TED-miljøet inkluderer forskere, kjendiser, politikere, artister og gründere.

Siden det oppsto i California i 1984 har forsamlingen vokst til et globalt forum for «ideer det er verdt å dele.»

TED har fått mye oppmerksomhet og popularitet på grunn av en serie med «foredrag», der forskjellige eksperter holder tankevekkende fremlegg. Videoer fra disse er gratis tilgjengelig på ted.com.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus