Tror flere vil reise til Iran

Den gamle byen Yazd i Iran er arkitektonisk unik, på grunn av flere generasjoners tilpasning til ørkenomgivelsene.
Den gamle byen Yazd i Iran er arkitektonisk unik, på grunn av flere generasjoners tilpasning til ørkenomgivelsene. Foto: Vladimir Melnik / AFP Relaxnews.

Iran har blitt blinket ut som et av verdens heteste reisemål i en ny rapport for turistindustrien.

Iran

  • Innbyggere: Ca. 78 millioner (2013)
  • Offisielt språk: persisk
  • Offisiell religion: Islam (sjia)
  • Styreform: «Islamsk republikk» siden revolusjonen i 1979
  • Hovedstad: Teheran

Endringen har skjedd etter tøvær i forholdet til USA og utsikter til at de økonomiske sanksjonene mot landet kan bli hevet.

WTM Global Trends Report 2015 ble offentliggjort av World Travel Market i London denne uken. I rapporten forutsies det at Iran vil bli stadig mer populært som reisemål, og har potensiale til å spille en nøkkelrolle for turismen i Midtøsten.

Les også: Angkor Wat - en opplevelse for livet

Rik historie

Blant de viktigste turistattraksjonene i Iran er landets persiske historie tilbake til antikken, inkludert 19 steder på Unescos verdensarvliste (flere enn noe annet land i Midtøsten).

Bønnerommet i Nasr ol Molk-moskeen i Shiraz, i den iranske provinsen Fars. Foto: dynamoquito/Flickr.com (CC BY-SA 2.0).
Bønnerommet i Nasr ol Molk-moskeen i Shiraz, i den iranske provinsen Fars. Foto: dynamoquito/Flickr.com (CC BY-SA 2.0).

På hjemmesidene til Unesco (FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon) kan du lese mer om hvert av Irans verdensarvsteder, og orientere deg med et interaktivt kart. Klikk her (ekstern lenke, på engelsk).

Så sent som i september ble ytterligere to historiske steder i Iran lagt til listen: Susa-haugene og landsbyen Meymand.

Iran håper også å fremme mindre kjente attraksjoner, som landets 19 skisentre og andre muligheter for å utfolde seg i naturen, blant annet med fjellklatring og muligheter for å se eksotiske fugler.

Iranske myndigheter håper at tiltakene innført nylig, som å gjøre det enklere å få visum og omfattende hotellutbygging, også vil kunne tiltrekke flere turister. Målet er en økning fra fem millioner utenlandske besøkende i 2014 til 20 millioner innen 2025.

De største kildene til turister per i dag er nabolandet Irak, som sender 1,65 millioner turister til Iran årlig, fulgt av Aserbajdsjan, Afghanistan, Tyrkia og Turkmenistan.

Les også: Her blomstrer ørkenen

Hotellutbygging

Azadi-tårnet, «Frihetstårnet», er et landemerke i Teheran. Oppført i 1971 på sjahens ordre, og i forbindelse med 2500-årsjubileumet til Det persiske riket. Foto: Christiaan Triebert/Flickr.com/ (CC BY 2.0)
Azadi-tårnet, «Frihetstårnet», er et landemerke i Teheran. Oppført i 1971 på sjahens ordre, og i forbindelse med 2500-årsjubileumet til Det persiske riket. Foto: Christiaan Triebert/Flickr.com/ (CC BY 2.0)

I et mulig frempek om utviklingen ble den franske gruppen AccorHotels den første vestlige hotellkjeden på det iranske markedet forrige måned, da de åpnet et Novotel og Ibis ved Teherans internasjonale flyplass.

Hotellkjeden Rotana fra De forente arabiske emirater har fire hoteller under bygging. Disse skal etter planen åpne i 2018.

I rapporten bemerkes det også at delingsøkonomien blomstrer i landet. Anslagsvis 50.000 iranere har registrert seg som verter på tjenesten Couchsurfing.com.

— Det er definitivt en oppdemmet etterspørsel etter å besøke Iran. Landet er sentralt beliggende med gode flyforbindelser til Afrika, Europa og Asia. Vi venter at turisttrafikken vil øke kraftig, sier Caroline Bremner fra Euromonitor, markedsanalyseselskapet som har laget rapporten.

Les også: «Beste feriemål i 2016»

Bank-trøbbel

Men for å kunne nå de ambisiøse turistmålene tror forfatterne av rapporten at en del bankspørsmål må avklares. Nettbetaling og betaling med kredittkort er svært vanskelig i Iran. I tillegg må sikkerhetsbekymringer dempes.

Tidligere i år har Iran vært på reiseradaren til Afar magazine og Rough Guides. Begge blinket ved inngangen av året ut landet som et foreslått reisemål i 2015.

Redaktørene ved Afar inkluderte landet på listen over sine mest «provoserende reisemål» i 2015, og kalte det et av de «mest misforståtte landene i verden.» Rough Guides slo på stortromma og blinket ut Iran som det mest interessante reisemålet i 2015, på grunn av fjellandskap, den persiske historien, basarene og imponerende minareter.

Her kan du lese en kort liste reisemagasinet Afar har laget med fem råd om reiser i Iran (på engelsk).

World Travel Market London avsluttes torsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus