Solstorm satte Sveriges flytrafikk ut av spill

En solstorm satte onsdag kveld flytrafikken i Sverige ut av spill.
En solstorm satte onsdag kveld flytrafikken i Sverige ut av spill. Foto: NASA / Reuters

En solstorm var årsaken til de kraftige radarforstyrrelsene som gjorde at ingen fly fikk lette fra lufthavner i Sør-Sverige onsdag ettermiddag, ifølge det svenske luftfartsverket. Trafikken var i gang igjen etter en times tid.

Solstormer:

  • Solstorm er en fellesbetegnelse på forskjellige reaksjoner i Solens atmosfære.
  • Solstormer fører til at store skyer med energirike, elektrisk ladede partikler sendes ut i verdensrommet. Ofte er de ledsaget av forsterkning av magnetfeltet, røntgenstråling og av økt UV-stråling.
  • Solstormer vil blant annet kunne påvirke tekniske installasjoner i rommet og på bakken.
  • I mars 1989 ble for eksempel hele Quebec-området i Canada strømløst i over ni timer på grunn av en kraftig solstorm
  • Også i 2003 var det en kraftig solstorm, der flere satellitter ble rammet av strålingen, og én japansk satellitt ble bekreftet «drept».
  • Onsdag 4. november 2015 førte en solstorm til forstyrrelser i svensk luftrom. Fly som sto på bakken i Sør-Sverige, ble holdt igjen i påvente av klarsignal fra det svenske luftfartsverket.


(Kilder: Store norske leksikon og NTB)

Fra 15.30-tiden fikk ingen fly lette fra Arlanda, Landvetter og Bromma på grunn av store forstyrrelser i radarsystemet til flygelederne, melder Aftonbladet.

En time senere var trafikken i gang igjen. Pressesjef Ulf Wallin i Swedavia, svenskenes svar på Avinor, opplyser til TT at det kan bli en del følgeforsinkelser ut resten av dagen.

– Problemene skyldtes atmosfæriske forstyrrelser. Det er helt klart svært spesielle værfenomen med magnetfelt som har påvirket flytrafikkledelsens radar, sier han.

Det svenske luftfartstilsynet opplyser til Aftonbladet at problemene skyldes værfenomenet som kalles solstorm. Det gjorde at flygelederne ikke kunne se flyene på radarskjermene.

Presseansvarlig Per Fröberg ved Luftfartsverket sier til Aftonbladet at svensk luftrom ikke var stengt, slike flere medier meldte tidligere onsdag. De flyene som var i lufta da problemene oppsto, fikk lande. Fly som sto på bakken ble holdt igjen i påvente av at Luftfartsverket ga klarsignal ved 16.30-tiden.

Les også: Mystisk lys observert på himmelen over Sør-Norge

Personvernpolicy