– Sommerferie i Sør-Europa kan bli for varmt

Boligområde i Torrevieja, hvor mange nordmenn er bosatt, i Alicante-provinsen i Spania.
Boligområde i Torrevieja, hvor mange nordmenn er bosatt, i Alicante-provinsen i Spania. Foto: Fotolia / Fotolia

Tørke og enda varmere vær ved Middelhavet kan etter hvert få turistene til å rømme nordover.

– I fjor hadde vi maks fem dager med regn, sier eiendomsmegler Hans Kristian Haug til NTB på kontoret til Spaniamegler1 i Alicante.

Utenfor skinner sola, helt i tråd med ønskene til Haugs norske kunder. Over 10.000 nordmenn er bosatt hele eller deler av året langs Alicante-kysten sørøst i Spania.

Men på lang sikt kan det bli for mye av det gode for utvandrede nordboere og turister i Spania og andre land ved Middelhavet. Årsaken er klimaendringene, som ventes å gå hardt utover Sør-Europa.

– Dette er et av områdene i verden som vil bli verst rammet av tørke og høyere temperatur om sommeren, sier Tore Furevik, direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen.

– 50 grader

Temperaturen har steget rundt to grader i deler av Sør-Spania de siste hundre årene, mens nedbøren har minket.

Utviklingen ventes å fortsette. Mot slutten av dette århundret kan det bli så varmt og tørt i Sør-Europa at turistene i stedet legger ferien helt andre steder, ifølge en ny EU-studie.

Her heter det at middelhavslandene trolig får mer tørke, vannmangel og skogbranner. Turistnæringen kan få en alvorlig knekk.

Furevik viser til prognoser som tyder på at landene ved Middelhavet vil bli over 10 grader varmere om sommeren mot slutten av århundret.

– Du reiser ikke på sommerferie til land hvor det kan bli 45 eller 50 grader i skyggen, sier han til NTB.

Les også: Soloppgangen ved Angkor Wat - en opplevelse for livet

– Ingen har spurt

Haug har så langt ikke inntrykk av at nordmenn på boligjakt i Spania er særlig bekymret for klimaendringer.

– Jeg kan ikke huske at noen har spurt meg om klima noensinne, sier han.

Hos Spaniamegler1 i Alicante jobber tolv personer kun med salg av boliger til nordmenn. Etter boligkrakket i kjølvannet av finanskrisen er prisene på vei opp igjen.

– Spania har god infrastruktur, noe som er viktig for nordmenn som flytter hit. Og jeg tror spanske myndigheter er godt rustet til å takle endringer i klimaet, sier Haug.

Ifølge Furevik er både Spania, Portugal, Italia, Hellas og landene i Midtøsten og Nord-Afrika sterkt utsatt for klimaendringer utover i dette århundret.

De fleste områdene rundt Middelhavet har såkalt subtropisk klima, og her er prognosene forholdsvis sikre: Høyere sommertemperaturer og mindre regn de neste tiårene hvis CO2-utslippene fortsetter å øke.

Les også: Sam knakk bonuskoden - fløy verden rundt for 2.500 kroner

Nordenferie

I områder som ligger noen mil inn i landet fra Alicante, er det vannmangel allerede i dag, og minkende nedbør er én av årsakene.

Overforbruk av grunnvann er også et problem i denne delen av Spania. Både den voksende turismen og jordbruket har bidratt til økt behov for vann. Golfbaner og drivhus konkurrerer om en stadig knappere ressurs.

Ifølge EU-studien kan en del av turistene i Spania og andre middelhavsland flytte seg nordover hvis klimaendringene fortsetter. Østersjølandene Latvia og Estland kan bli attraktive feriemål i en varmere verden.

– Det er nok riktig å anta at turistene etter hvert vil finne andre land å feriere i, sier Furevik.

Les også: Amerikansk reiselivsekspert mener Lofoten-turisme bør kvotereguleres

Sommeren 2015 var bare et forvarsel på hetebølgene som vil komme i framtiden. Slik beskyttet europeerne seg mot varmen:

SE VIDEO: Urovekkende varmerekord i Norge i 2014

Personvernpolicy