– Fotgjengere distraheres også av telefonene

Over 80 prosent av yngre i en europeisk studie innrømmer å ha brukt telefonen mens de krysser veien. Illustrasjonsfoto: ©William Perugini/Shutterstock.com
Over 80 prosent av yngre i en europeisk studie innrømmer å ha brukt telefonen mens de krysser veien. Illustrasjonsfoto: ©William Perugini/Shutterstock.com

En større europeisk studie bestilt av Ford viser at smarttelefoner kan være like distraherende for fotgjengere som de er for bilister.

En rekke studier offentliggjort de siste ukene har belyst farene for sjåfører som lar seg distrahere av mobilteknologi. Den årlige StateFarm-rapporten om tenåringers adferd ble offentliggjort 30. september og viser at selv om 90 prosent av unge sjåfører vet at det er farlig å tekste mens man kjører bil innrømmer likevel 44 prosent at de gjør det.

Den nyeste undersøkelsen fra den amerikanske organisasjonen for sjåfører (AAA), offentliggjort 22. oktober, viste at stemmeaktiverte systemer - som er ment å begrense distraksjoner - faktisk kan være potensielt mer farlige enn selv å håndtere telefonen mens man kjører.

Men disse faremomentene er ikke begrenset til sjåfører. Fords studie blant 10.000 europeere fant at 57 prosent innrømmer å bruke smarttelefoner på en eller annen måte mens de krysser veien (uavhengig av om det er ved fotgjengerfelt eller ei), og 47 prosent sier de har fortsatt samtaler mens de krysset veien.

Les også: Fem grunner til at du ikke bør kjøpe iPhone 6s Plus

– Spiller mens de krysser veien

Andre distraksjoner knyttet til telefonene er å lytte til musikk (32 prosent), tekste (9 prosent) og spille spill eller se video mens man krysser gaten (3 prosent).

Mer bekymringsfullt; når resultatene grupperes etter alder og man kun tar for seg 18-24-åringer finner man at bruken av smarttelefon ved kryssing av vei øker til 86 prosent. Over to tredjedeler av unge mennesker sier de har snakket i telefonen mens de krysset veien, mens en tredjedel har tekstet. 22 prosent sa de hadde hatt en ulykke eller nestenulykke med et kjøretøy som følge av telefonbruken.

– En ting er å gå på fortauet med høretelefoner eller lytte til musikk, men å gå ut i veien mens man tekster, spiller et spill eller surfer på nett er svært farlig, sier sjefen for Ford Driving Skills For Life, Jim Graham.

På same måte som i USA er trafikkulykker den ledende dødsårsaken for 18-24-åringer i Europa. Mellom 2003 og 2013 ble 85.000 fotgjengere drept på europeiske veier.

Les også: Hva er farligst: Selfie eller hai?

– Felles ansvar

Ifølge den britiske veldedige foreningen for trafikksikkerhet, Institute of Advanced Motorists (IAM), skyldes 23 prosent av ulykkene på britiske veier i 2013 at fotgjengeren var distrahert, ikke så seg om eller var uforsiktig.

– Dødsulykkerblant fotgjengere øker nå raskere enn noe annen gruppe. Det er avgjørende at sjåfører er mer oppmerksomme på fotgjengere når de er ute og kjører, sier IAM-sjef Sarah Sillars.

– Det er ingen grunn til å legge skylden på en av partene når det gjelder å begrense antall mennesker som blir drept eller skadd i trafikken. Alle som bruker veien må se opp for hverandre og forsikre seg om at vi begrenser egen og andres uforsiktighet.

SE VIDEO: Krysser gata oppslukt av mobilen – skaper trafikkulykke

SE VIDEO: Derfor skal du se deg for når du krysser veien

Personvernpolicy