Fjerner TV-skjermene fra sine fly

Inflight underholdningssystemer av denne typen kan være på vei til å pensjoneres.
Inflight underholdningssystemer av denne typen kan være på vei til å pensjoneres. Foto: Colourbox.com

Det kanadiske lavprisselskapet WestJet fjerner TV-skjermer i flystolene på sine langdistanseruter fra neste år. Andre selskap kan følge etter.

Selskapet mener de fleste passasjerer har med nettbrett eller smarttelefoner selv, og ser underholdning på disse, melder Daily Mail.

Isteden for de tidligere skjermene i stolryggen foran vil kundene nå få tilbud om å streame filmer og TV-serier gratis på deres egne nettbrett via en app. Det skal også innføres raskere trådløst internett, som man må betale for. Det blir innstallert USB-kontakter i setene slik at passasjerene kan lade sine egne apparater.

Førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI tror flere flyselskap vil følge etter.

– Til syvende og sist er det et kost/nytte spørsmål. Allerede nå ser man at færre og færre bruker skjermene og underholdningssystemene, til fordel for egen PC eller nettbrett, som regel for å jobbe, men også for underholdning, sier luftfartseksperten til Aftenposten.

– Etterhvert som man får bedre bredbåndsforbindelse i flyet forsterkes denne effekten.

Men de norske flyselskapene Aftenposten har snakket med, Norwegian og SAS, har foreløpig ingen planer om å fjerne skjermene på sine langdistanseflygninger.

– Vi tilbyr ikke bare underholdning gjennom skjermene, men også muligheten til å bestille mat og drikke, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til avisen.

WestJet melder at flyene blir 680 kilo lettere ved å fjerne skjermene, og at det kan bidra til å spare drivstoff. Endringene vil innføres på samtlige av selskapets Boeing 767ER, og mer enn 30 prosent av flåten med Boeing Next-Generation 737 innen nyttår.

Personvernpolicy