Åpen for alle - alltid

Foruroligende tempel i Nord-Thailand

Detaljene i det moderne buddhisttempelet i Chiang Rai har også en dyster side. Alle foto: Anya Palm.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chiang Rai i den nordligste delen av Thailand er en forunderlig by, preget av de mange lokale kunstnerne . Mest bemerkelsesverdig er «Det Hvite Tempel» – et moderne buddhistisk tempel med særpreget utsmykning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CHIANG RAI/ABCNYHETER: I midten sitter Buddha. Hovedrommet i tempelet er belagt med gulvteppe fra vegg til vegg, så de barfotede gjestene kan knele og be til helligdommen. En ung kvinne er i ferd med å tenne et lys ved siden av den gyldne Buddhafiguren, og det er stille i rommet, selv om det er ganske folksomt.

Wat Rong Khun – «Det Hvite Tempel» – fungerer som et helt normalt tempel, hvor lokale buddhister ber. Men det er ikke et vanlig tempel.

Les også: – Finn billig hotellovernatting i Latin-Amerika og Øst-Europa

Supermann og romskip i Buddhas hus

Den tradisjonelt beskyttende ånd - en yak - har blitt mer overveldende i uttrykket i Det Hvite Tempelet. Alle foto: Anya Palm.
Den tradisjonelt beskyttende ånd - en yak - har blitt mer overveldende i uttrykket i Det Hvite Tempelet. Alle foto: Anya Palm.

Det er et kunstverk – bygget av den thailandske surrealistiske kunstner Chalermchai Kositpipat i 1996. Nærmere granskning av det hellige rom avslører det: På veggen, blant klassiske malerier av buddhistiske historier og figurer, er det plutselig et maleri av Supermann ved siden av Elvis og Neo fra filmen «Matrix.» Over et maleri av planeten Jorden flyr et romskip, og på bakveggen - helt nede ved gulvet - sees et kontroversielt motiv: De to amerikanske tvillingtårnene på World Trade Center i flammer – komplett med fyrstikkmenn som faller fra vinduene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kositpipat, som ofte selv er å finne i tempelet, betrakter det som sitt livsverk, og tilføyer hele tiden nye detaljer. Det skal stå ferdig i 2070, har kunstneren lovet, på tross av at han da vil være godt over 100 år gammel.

«Døden kan stoppe min drøm, men den kan ikke stoppe prosjektet», har kunstneren tidligere uttalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hundrevis av barn drar alene til Syden

Den vakre fortvilelse

Det kritthvite tempelets yttervegger er dekket med speil, så det funkler og glitrer i sola. Det er omkranset av en sjø med matchende, kritthvite fisker, og besøkende krysser en liten hvit bro. Den hvite fargen symboliserer Buddhas renhet, ifølge kunstneren. Men med en moderne vri på den buddhistiske skikk om balanse i alle ting – ying og yan – er det også en undertone av mørke bak alt det lyse;

Det er ikke kun selve tempelet som er dekorert med særpreget kunst - også omgivelsene er utsmykket med originale - og litt dystre - verker av kunstneren. Alle foto: Anya Palm.
Det er ikke kun selve tempelet som er dekorert med særpreget kunst - også omgivelsene er utsmykket med originale - og litt dystre - verker av kunstneren. Alle foto: Anya Palm.

Under broen strekker hundrevis av desperate hender seg mot himmelen, og fortapte, gapende, tvilende gipsansikter er innflettet i den pompøse utsmykningen. Et speilkledd dødningehode lager ondskapsfulle grimaser fra gelenderet. En overveldende kriger med hevet krumsabel erstatter den tradisjonelle statuen av tempelets beskytter – yak´en.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hele er Kositpipats visjon om hvordan himmelen ser ut, og som besøkende er det et unikt innblikk i hvordan moderne buddhisme og moderne kunst kan smelte sammen i Thailand.

Les også: Iskunst på Grønland

En by full av kunst

Chiang Rai er kjent som tilholdssted for mange av Thailands kreative sjeler, og det har satt sitt tydelige preg på byen. I tillegg til Det Hvite Tempel huser byen også et annet kunstverk, som står i klar kontrast til Kositpipats tempel: Baan Si Dam – Det Sorte Hus – hvor håndverk i tre, og viking-inspirerte kunstverk er stilt ut i en park. Og når besøkende går rundt i Chiang Rais gater dukker tydelige spor av de kreative bysbarn ofte opp: Maleriutstillinger, keramikkurs, gallerier og utstillinger. Chiang Rai er et sted for funn av original, kreativ Thai-kunst.

I sentrum av byen, umulig å unngå og umulig å ikke bli berørt av, ligger kunstverket over dem alle og stråler. Chiang Rais «Hvite Tempel» er så absolutt verdt et besøk.