Solkrem skader korallrev verden over

Solkrem skader korallrev verden over

Korallrev, slik som dette i utenfor kysten i Midt-Norge, kan ta store skade av solkrem.
Korallrev, slik som dette i utenfor kysten i Midt-Norge, kan ta store skade av solkrem. Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB-Ritzau): En kjemikalie som finnes i solkrem har bidratt til å skade korallrev over hele verden, ifølge en ny forskningsrapport.

Det viser seg at stoffet oksybenzon, som fungerer som et UV-filter og finnes i 3.500 forskjellige solkremer på verdensplan, skader korallene. Det bidrar altså til å forverre tilstanden for verdens allerede sårbare korallrev.

Ifølge rapporten som er publisert i Archives of Environmental Contamination and Toxicology, kan stoffet være fullstendig ødeleggende for unge koraller. For eldre koraller er oksybenzon skadelig i høye konsentrasjoner.

Forskerne har funnet de største konsentrasjonene oksybenzon ved korallrev som besøkes av mange turister på dykker- og snorkleturer. Særlig ille er det ved rev i Hawaii og Karibia.

Les også: Erik Solheim ville verne korallrevene - men ikke mot oljeboring

Stoffet i solkremen endrer korallenes DNA, gjør dem mer følsomme for bleking og forårsaker hormonforstyrrelser som får unge koraller til å lukke seg og dø. Oksybenzon er for øvrig blitt kritisert for å skape hormonforstyrrelser hos mennesker.

Mellom 6.000 og 14.000 tonn solkrem ender i korallrev hvert år, ifølge forskerne. Mange av disse kremene inneholder det skadelige stoffet. (©NTB)

Personvernpolicy