En natt i katakombene

Arkivfoto viser hodeskaller og knokler i Paris’ katakomber. Foto: ©AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
Arkivfoto viser hodeskaller og knokler i Paris’ katakomber. Foto: ©AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK

Airbnb tilbyr deg å tilbringe natten med seks millioner døde i Paris’ katakomber i forbindelse med Halloween.

Nettstedet tilbyr fryktløse reisende en natt i det store tunnelkomplekset med hodeskaller og knokler under den franske hovedstaden. Katakombene er en av byens mest populære, og morbide, attraksjoner.

Opplevelsen er hovedpremien i en konkurranse Airbnb har lansert, der vinnerne får en overnatting for to personer i katakombene 31. oktober, med en seng, middag med privatkonsert og frokostservering.

«Før sengetid vil en historieforteller underholde dere med spennende fortellinger fra katakombene, med marerittgaranti. Til slutt kan dere nyte daggry med de døde, da dere blir de eneste levende menneskene som noen gang har våknet i Paris’ kaktakomber», heter det i utlysningen (det fremgår ikke hvordan man kan være så sikre på det siste punktet).

Les også: Finansierte norgesbesøket med hundemøkk

3 millioner kroner

Kilder ved rådhuset sier mandag at det amerikanske selskapet betalte 350.000 euro (3,2 millioner kroner) for å «privatisere» tunnelene for en natt.

Overføringen av levninger fra gravlunder i Paris til tunnelene begynte mot slutten av 1700-tallet, da myndighetene fikk det for seg at forråtnelsen av lik i byens kirkegårder ikke var bra for folkehelsen.

– Det ble sagt at vin ble dårlig og melk surnet, sier Sylvie Robin, kurator for stedet, til AFP i et intervju i fjor.

Blant knoklene langs veggene i de to kilometer lange tunnellene, som bare er en liten del av et større underjordisk nettverk av forlatte gruveganger, finner man bilder og sitater om dødeligheten.

«Husk om morgenen at du kan være død før aftenen faller på, og om aftenen at du kan overleve til morgenen», er et eksempel på en slik inskripsjon.

I adferdsreglene for dette oppholdet, fast inventar på Airbnb som lar private eiere leie ut rom, leiligheter eller hus, advares gjestene om å «vise katakombene den samme respekt de ville vist sin egen grav».

Les også: Turister strømmer til TV-universene

500.000 besøkende årlig

Katakombene, 20 meter under kloakken og t-banenettet, trekker til seg 500.000 besøkende årlig. De har allerede blitt leid ut til filmselskap og moteshow.

Skribenter som Victor Hugo, Gaston Leroux og Anne Rice har alle hentet inspirasjon fra det spøkelsesaktige tunnelnettet.

Airbnb ble startet i 2008, og har nå 40 millioner brukere verden over. Nylig sa de seg villige til å betale en turistskatt til Paris for hver av gjestene i byen.

Nettstedet har hisset på seg tradisjonelle hotellkjeder, som betrakter det som en rival som sniker seg unna skatter og avgifter.

I rådhuset i Paris sier man at den midlertidige privatiseringen av katakombene vil skaffe en ny inntekstkilde og bidra til bevaring av minnesmerket.

Personvernpolicy