Meny

Spritfri rockabillybule:

Fikk skjenkebevilling etter «aktorfest»

KUTEN: Kuten himself, alltid med tørkle på hodet, ønsker gjestene velkommen til rockabilly og rust.Spør du hva klokka er, er svaret kvart på seks. Det var da James Dean søde, den 30. september 1955.
Men Thomas Linholm serverer ikke sterkere saker enn øl: – Da blir det bare bråk!

FÅRÖ, SVERIGE, (ABC Nyheter): Kutens Bensin er rørende rusten og omgitt av Bergmansk landskap, gotlandske får og ligger 5,5 mil fra Unescos verdensarv, middelalderbyen Visby.

Det startet for 25 år siden, men har vært drevet legalt i 10. Kutens Bensin, er en rockabillybule og et møtested for mennesker, musikk og nostalgi.

–  Jeg hadde ingen lisens i starten og fikk to års betinget fengsel, forteller innehaveren -en av de 504 innbyggerne på Fårö.

Serveringstillatelsen kom etter noe han kaller «aktorfesten», da advokater, politi og dommere festet i lokalene. En gang kom politisjefen fra Visby og ville bestille noe å drikke, forklarer han.

– Du vet vel at baren er tørrlagt, svarte Thomas.

Nå har han skjenkebevilling, men er ikke interessert i selge sterkere saker en øl.

– Det blir bare bråk, sier han mens motorsykler av en annen verden svinger inn utenfor.

Les også: 12 land du må besøke

Hederspris

I fjor fikk den vennlige innehaveren Thomas Lindholm Region Gotlands kulturpris. Gotland har kanskje en av verdens største bilparker med nostalgiske 50-tallsbiler i forhold til folketallet.

På Kutens stanset klokkene da James Dean døde.

Ambulansen, en Buick Roadmaster fra 1952, står parkert i all sin rustne prakt utenfor. Jimi Hendrix har tatt en lur i en av campingvognene, forteller Thomas. Få kilometer unna har flere kvinner satt varige spor. På Bergmans Museum tegner Liv Ullman et inderlig bilde av Ingmar Bergmans husholderske, Siri Werkelin som ofte kom til Kutens og slo av en prat.

Les også: Vilt, vakkert og turist-tomt

Motorene er fortsatt varme

Kjøkkenet har satset på fransk i en sjarmerende bakhage pyntet med digre, amerikanske kjøleskap. Galetter og crepés.

Parkeringsplassen er nesten full, av gamle, nye og antikke motorsykler. Motorene er fremdeles varme.

– De har kommet opp fra Hamburg fordi de har hørt om stedet, sier innehaveren som i yngre dager bodde i California og fikk smaken på Rockabilly, blant annet gjennom vennen som spilte trommer i Elvis Presleys band.

Nostalgi

Helt gratis byr han besøkende på en nostalgitripp til 50-tallet i konsertlokalet med pryler, som det kalles: posters, oljekanner, to halve biler på hemsen, en bildør med autografer – blant annet fra norskbosatte bluesartist Seasick Steve. Musikk strømmer ut fra jukeboxen, stemningen er laidback og er en magnet på musikere og kjendiser.

Like ved ligger Slow Train Bed & Breaksfast i et 1800-talls hus 150 meter fra Østersjøen og raukene, steinblokker skapt av erosjon.

Holder tankene i sjakk

Under oppveksten hadde gutten fra fattige kår i Jämtland vanskelig for å forstå at kamerater bare kunne vri om på en bryter på komfyren. Morens bortgang var årsaken til at Kuten ble skapt.

– Jeg holdt mye av min mor, og behøvde dette for å holde tankene i sjakk, forteller han. På Kuten får de rustne holkene stå og selvdø. Som en levende bilkirkegård - og kanskje et monument over en sterk kvinne.

Hvert år, når Bergmanveckan starter, er det åpent Laterna Magica, antikvariatet på Kutens - og rabatter for Bergmanbesøkere. Hver høst avholdes Fårönatta på Kutens, et kulturevenement med liv og røre.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus