Enkle tips mot jetlag

UNDER TUREN: Små grep, som en ansiktsmaske, gjør det litt enklere å håndtere jetlag.
UNDER TUREN: Små grep, som en ansiktsmaske, gjør det litt enklere å håndtere jetlag. Foto: Colourbox

Med litt kunnskap om hvorfor du får jetlag, er det enkelt å unngå de verste plagene.

Det er ubehagelig å komme hjem fra langtur og ikke være restituert før godt ut i den påfølgende uka. Når du passerer nok tidssoner begynner den biologiske klokka å slarke.

Å motvirke jetlagen er ikke en heksekunst, og med enkle grep kan du gjøre det mer behagelig for deg selv, skriver British Airways. Problemer som urolig og lite søvn, og generelt lite energi er typiske plager som du får fordi kroppens biologiske klokke fortsatt er stilt inn etter forholdene hjemme.

Særlig hvis du har reist fra USA eller andre land vest for Norge, er det ofte du opplever plagene. Peter Rasmussen, British Airways' Nord-Europa-sjef, har følgende enkle tips.

– Jeg vil særlig anbefale at du tilpasser deg den lokale leggetiden og passer på at du bare utsetter deg for lys til rett tid, skriver Rasmussen i en pressemelding.

Plagene med jetlag er langt verre når du flyr østover, enn om du flyr vestover. En flytur fra den amerikanske vestkysten tar deg over ni tidssoner. Etter en slik tur tar det normalt ni dager før din biologiske klokke er tilbake på norsk tid.

Se flere tips i faktaboksen.

Tips mot jetlag:

Flyr du vestover, legg deg senere og stå opp senere. Motsatt østover.

Still klokka etter lokal tid idet du går inn på flyet.

Få deg en god natts søvn når du ankommer.

Drikk vann under reisen for å opprettholde væskebalansen.

Alkhol kan hjelpe deg til å sove på turen, men det er dumt i det lange løp.

Kilde: British Airways

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus