Slik lever du livet i Bologna
Tro ikke at pasta bolognese er alt denne italienske perlen har å by på.
Bologna er en litt ukjent skatt bare noen mil unna Firenze i sør og Venezia i nord. Den lille byen er ganske fri for turister – ennå. Det er bare et tidsspørsmål før også nordmenn vil oppdage Bologna. Her får du den perfekte kombinasjon av byfølelse og solferie. Men for all del; unngå turiststempelet. Drar du hit bør du også leve som en italiener. Her er dagsplanen:
09.30 – Frokosten er ikke noe stort måltid for italienerne, slik vi er vant med hjemmefra. Ofte er det bare en croissant med en kruttsterk espresso til – eller bare sistnevnte.
Les også: Dette er verdens nye vegetarhovedstad
Bologna
Innbyggere: 386.298
Areal: 140,7 kvadratkilometer
Språk: Italiensk
Myntenhet: Euro
Religion: Katolsk
Flere internasjonale flyselskaper har avganger til Bologna med mellomlanding.
10.00 – I gamlebyen i Bologna trenger du bare gode sko for å komme deg rundt. Arkitekturen fra romertida er i god stand fortsatt, som gjør hele den gamle bydelen til en eneste stor severdighet. Kilometervis med arkader gjør at du kan gå under tak stort sett overalt hvis det skulle komme noen regndråper, som det av og til gjør om høsten. Det er også ypperlig for å søke skygge for deg som ikke orker å traske i stekende sol.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Forbered deg til tidenes ølfest i Bayern!
14.00 – Lunsj. Det er nå bologneserne tar seg god tid med maten. Ofte er lunsjen deres et varmt, hjemmelaget måltid, og det er også derfor mange restauranter stenger midt på dagen. Folk reiser hjem, samles rundt bordet og spiser. Derfor bør du som besøkende benytte muligheten til å spise før dem. Veien er aldri lang til en ciabatta eller focaccia med spekeskinke og brie. Eller velg en klassisk caprese; en tallerken med tomat og mozarella. De fleste restaurantene tilbyr også middagsrettene sine i lunsjtiden, skulle du være i humør til et større måltid.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Norge er det vakreste landet jeg har vært i!
15.00 - Shoppingmulighetene er mange. Selv om Bologna kanskje ikke er overfylt av turister, har du alle de store butikkjedene her. Prisene ligger omtrent på samme nivå som Norge. De store butikkene stenger ikke under siestaen, så de «stille» timene kan fint slås ihjel i disse.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Bryllupsreise før bryllupet skal roe ned stressede brudepar
19.00 – Nå åpner restaurantene igjen. Bruk litt tid på å finne en autentisk trattoria som serverer mer enn pizza og pasta. Det er da du virkelig får oppleve smaken av Bologna. I Via Augusto Righi og dens sidegater ligger de kulinariske åpenbaringene på rekke og rad. Er dere ekstra sultne kan dere kjøre hele løpet fra antipasti (forrett) til primi piatti (pasta) til secondi piatti (hovedrett) til dolce (dessert). For mange holder det lenge med en pasta- eller hovedrett.
Det er naturlig å prøve en ekte tagliatelle bolognese, men ikke vær skeptisk til andre lokale spesialiteter som coteletta bolognese eller boletti misti. Italia er gode på mektige gryteretter med langtidskokt kjøtt, som osso bucco. Du bør også se etter lam, kanin og villsvin på menyen.
Bologna er ikke bare en behagelig by å leve i for besøkende, det er også en studentby, noe som ofte gjenspeiles i prisene. Det betyr imidlertid ikke at byen er noen stor festby om kveldene. Avslutt kvelden med en tur på bar, eller ta en siste vandring gjennom arkadene.
Buon viaggio!