Meny

Her ble ølets renhetslov signert i 1516, her skal det feires i 2016:

Forbered deg til tidenes ølfest i Bayern!

FYRSTELIG ØL: I dette gamle rådhuset i Ingolstadt underskrev kurfyrst Wilhelm IV av Bayern ølets «grunnlov» 23. aPril 1516. 23. april 2016 kan du bli med på heidundrende 500-årsjubileum. SE MER AV HVA INGOLSTADT HAR Å BY PÅ VED Å KLIKKE VIDERE PÅ BILDET. Foto: Thomas Vermes (alle fotos) / ABC Nyheter

23. april neste år er det 500 år siden kurfyrsten av Bayern signerte ølets renhetslov i denne bygningen. Vil du bli med på den elleville feiringen i vakre omgivelser, må du forberede deg nå.

BAYERN-GLEDER: I borggården til verdens eldste klosterbryggeri Weltenburg, fra 1050, blir det også feiring av renhetsloven. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

BAYERN (ABC NYHETER): Verdens lengste langbord. Øl av alle slag i strie strømmer. God mat. Ompa-ompa, Lederhosen, kultur og bryggeribesøk.

St. Georgsdagen neste år, 23. april, byr på heidundrende festligheter over hele Bayern, egnet til å sette de årlige Oktoberfestene i München i skyggen.

Sentrum for jubileet blir byen Ingolstadt, som har en unik plass i bayersk og tysk ølkultur:

Bak denne byens murer signerte kurfyrst Wilhelm IV av Bayern 23. april 1516 ølelskernes «grunnlov», Renhetsloven.

Av de tre ingrediensene Renhetsloven tillater, malt, humle og vann - produserer 600 bryggerier i Ingolstadt og resten av Bayern hele 3000 ølvarianter!

Over hele Bayern blir det feiring. Mange av bryggeriene vil åpne sine dører for fest, servering av mat og drikke og omvisning når 500-årsjubileet skal feires.

Ingen tid å miste

Vil du oppleve den historiske festen, som ikke varer bare én dag, men en uke eller mer, bør du skynde deg. Hotellene blir fort fylt opp.

Her er ølloven som skal feires:

Renhetsloven bestemmer at at øl kun kan brygges av malt, humle og vann. Gjær er også en ingrediens, men den gang kjente man ikke til gjær.

I Tyskland ble loven innført i 1516 av kurfyrst Wilhelm IV av Bayern, i Norge i lov av 28. juni 1912.

Norge var det siste land i verden som opphevet renhetsloven. Per 1. januar 1994 måtte også Norge, på grunn av EØS-avtalen, oppheve renhetsloven. EU-domstolen har nemlig definert loven som en handelshindring i strid med EUs vedtekter. Norske bryggerier og bryggerier i andre land følger fortsatt renhetsloven frivillig. Men noen bryggerier brygger annet slags øl.

Malt er spiret korn som er tørket.

Humle er en slyngplante av hampfamilien og kan bli over 6 meter høy. Den bidrar med bitterhet og aroma til ølet og virker også desinfiserende.

Kilde: Store Norske Leksikon

Les om Renhetsloven hos Det tyske bryggeriforbundet (tysk)

– Vi venter storinnrykk, forteller Ingolstadts turistsjef Jürgen Amann til ABC Nyheter.

Ifølge ham er det slett ingen tilfeldighet at grunnlaget for århundre med ølproduksjon ble fastlagt nettopp her:

– Ingolstad var den gang Bayerns økonomiske, politiske og vitenskapelige senter, med fyrst Wilhelm som hadde sete her, forteller Amann.

Barokkby ved bredden av Donau

Det siste bærer Ingolstadt fortsatt preg av. Blir du lei av å drikke øl og meske deg med god mat på restauranter nesten like gamle som renhetsloven, ja da er det mye praktfullt å se i byens historiske bykjerne:

I BYMUSEET: Svenskekongen Gustav II Adolf (1594-1632) prøvde seg på Ingolstadt. Han måtte rømme fra kuleregnet, men hesten hans ble drept og står nå utstoppet her. Foto: Stadtmuseum Ingolstadt

Bygningene til Bayerns første universitet, som ble anlagt her i 1472 og senere la grunnlaget for Ludwig Maximilian-universitetet i München, vakre barokkirker, gamle bymurer omgjort til nydelige boliger og flotte husrekker fra 1500-1600-tallet.

Og selvsagt det gamle rådhuset der loven ble signert, med sitt 63 meter høye tårn turister kan gå opp i.

Ingolstadt har museer i fleng, alt fra Bayerns hærmuseum til Det tyske medisinhistoriske museum, med en anbefalelsesverdig urtehage.

Her er også konserthus som besøkes av verdensstjerner og et fotballag som for første gang i historien har rykket opp til Bundesliga og skal ha hjemmekamp jubileumshelgen. Kanskje får du se deres keeper, Norges sisteskanse Ørjan Håskjold Nyland, i aksjon?

For ikke å snakke om Donau som stryker gjennom byen.

ROMANTISK: Donau glir gjennom Ingolstadt, som har fire bryggerier. Er du mer sporty, er det sykkelturvei langs elva helt til utløpet i Romania! Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Her er ølbrygging fortsatt håndverk

I ett av Ingolstadts fire bryggerier, Herrnbräu som stammer fra 1516, ønsker bryggerimester Josef Pfaller også norske gjester velkommen til jubileumsfeiring med fest, servering og omvisning på bryggeriet neste april. Han lover også en spesialøl til anledningen.

Herrnbräu brygger 12 millioner liter øl i året, men Pfaller insisterer på at det fortsatt er håndverk og ikke industriproduksjon.

– I motsetning til de store, opererer vi med åpne øltanker så vi kan legge en siste hånd på verket, sier han og tar fram en stor tresleiv.

Med den raker han ut rester av humle som flyter opp i skummet på et boblende brygg.

– Vi ser an hvor mye humle vi skal ta ut, så vi får passe bitterhet, forklarer han.

HÅNDARBEID: Bryggerimester Josef Pfaller finjusterer bitterheten i dette brygget for hånd. Herrnbäus 12 ølsorter skal ha en særegen smak.

Råvarene er kortreiste: Vannet stammer fra bryggeriets egne brønner, humlen og malten kjøpes inn i nærområdet i Bayern. Mellom Ingolstadt og München ligger verdens største sammenhengende felt av humle-åkre.

– De store bryggeriene må lage øl som «alle» liker. Middelsstore som oss, kan lage spesielle smaker ikke alle liker. Dermed produseres det nå 3000 ulike ølsmaker på 600 bryggerier i Bayern - bare på tre råstoffer! smiler bryggerimesteren.

Bayersk øltradisjon står også bak det velkjente tsjekkiske pilsnerølet, oppkalt etter byen Plzeň. Det var bryggerimester Josef Groll fra Bayern som på 1840-tallet reiste dit og mikset sammen pilsen der.

Eller - hva med verdens eldste klosterbryggeri?

I DONAUSVINGEN: I Weltenburger Kloster har benediktinermunker brygget øl siden 1050. I borggården serveres god mat og godt drikke. Foto: Weltenburger Kloster

Selveste erkebiskopen av Regensburg eier det praktfulle klosteret Weltenburg, som også bør stå på planen hvis du har lyst til å være med på feiringen av renhetsloven neste år.

FOR MARIA OG JESUS: Den latinske inskripsjonen på ølttanken i Weltenburger Kloster tyder på himmelsk drikk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Den kirkelige tilknytningen forhindrer ikke en liten vri på bibelsitater - i en ubeskjeden hyllest av eget øl:

«Som i himmelen - så også på jorden».

I praktfulle omgivelser ligger klosteret med sin avstengte bygning for munkene, en vakker barokkirke du kan besøke, et museum og et pensjonat.

For ikke å forglemme bryggeriet, da, som er spesialisert på mørkt øl. Det kan du smake i klosterets Biergarten, uteserveringen som fyller borggården.

– Her blir det fest 23. april neste år. Ja, vi skal faktisk markere Renhetsloven med gastronomi og øl hele sommeren, forteller klosterbryggeriets mann Thomas Neiswirth idet han geleider ABC Nyheter rundt.

Folk mesker seg med mat og drikke i parasollene under den varme sola. Sykler står parkert inntil veggen. For her er det flotte turmuligheter. Utenfor renner Donau rolig forbi, også med bademuligheter.

Men er dette virkelig verdens eldste bryggeri, da? Utenfor en annen og mindre småby i Bayern, Freising, ligger det som kaller seg verdens eldste bryggeri i drift, Weihenstephan. Det bryggeriet påberoper seg å være fra 1040?

– Ja, men vi er verdens eldste kloster-bryggeri, presiserer Neiswirth om de ti årene Weltenburg må se seg slått med.

En hyggelig måte å komme til Weltenburg på, er med båt på Donau fra en annen liten perle av en småby, Kelheim.

Slik kommer du deg rundt:

Fra Norge kan du ta tog eller fly til München, som både er et godt utgangspunkt uansett hvor i Bayern du vil feire, og selvsagt også vil ha store festligheter selv.

Derfra går det hyppige flybusser til Ingolstadt. Turen tar en time.

Sjekk Ingolstadt på deres turistinformasjon

Turmulighetene i regionen Bayerischer Jura, som omfatter Kehlen og Weltenburg, finner du her Du finner også turistopplysninger for hele Bayern

Glad i reisestoff? På Instagram har vi masse av det:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus