Her ble ølets renhetslov signert i 1516, her skal det feires i 2016:

Forbered deg til tidenes ølfest i Bayern!

FYRSTELIG ØL: I dette gamle rådhuset i Ingolstadt underskrev kurfyrst Wilhelm IV av Bayern ølets «grunnlov» 23. aPril 1516. 23. april 2016 kan du bli med på heidundrende 500-årsjubileum. SE MER AV HVA INGOLSTADT HAR Å BY PÅ VED Å KLIKKE VIDERE PÅ BILDET. Foto: Thomas Vermes (alle fotos) / ABC Nyheter

23. april neste år er det 500 år siden kurfyrsten av Bayern signerte ølets renhetslov i denne bygningen. Vil du bli med på den elleville feiringen i vakre omgivelser, må du forberede deg nå.

BAYERN-GLEDER: I borggården til verdens eldste klosterbryggeri Weltenburg, fra 1050, blir det også feiring av renhetsloven. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
BAYERN-GLEDER: I borggården til verdens eldste klosterbryggeri Weltenburg, fra 1050, blir det også feiring av renhetsloven. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

BAYERN (ABC NYHETER): Verdens lengste langbord. Øl av alle slag i strie strømmer. God mat. Ompa-ompa, Lederhosen, kultur og bryggeribesøk.

St. Georgsdagen neste år, 23. april, byr på heidundrende festligheter over hele Bayern, egnet til å sette de årlige Oktoberfestene i München i skyggen.

Sentrum for jubileet blir byen Ingolstadt, som har en unik plass i bayersk og tysk ølkultur:

Bak denne byens murer signerte kurfyrst Wilhelm IV av Bayern 23. april 1516 ølelskernes «grunnlov», Renhetsloven.

Av de tre ingrediensene Renhetsloven tillater, malt, humle og vann - produserer 600 bryggerier i Ingolstadt og resten av Bayern hele 3000 ølvarianter!

Over hele Bayern blir det feiring. Mange av bryggeriene vil åpne sine dører for fest, servering av mat og drikke og omvisning når 500-årsjubileet skal feires.

Ingen tid å miste

Vil du oppleve den historiske festen, som ikke varer bare én dag, men en uke eller mer, bør du skynde deg. Hotellene blir fort fylt opp.

Her er ølloven som skal feires:

Renhetsloven bestemmer at at øl kun kan brygges av malt, humle og vann. Gjær er også en ingrediens, men den gang kjente man ikke til gjær.

I Tyskland ble loven innført i 1516 av kurfyrst Wilhelm IV av Bayern, i Norge i lov av 28. juni 1912.

Norge var det siste land i verden som opphevet renhetsloven. Per 1. januar 1994 måtte også Norge, på grunn av EØS-avtalen, oppheve renhetsloven. EU-domstolen har nemlig definert loven som en handelshindring i strid med EUs vedtekter. Norske bryggerier og bryggerier i andre land følger fortsatt renhetsloven frivillig. Men noen bryggerier brygger annet slags øl.

Malt er spiret korn som er tørket.

Humle er en slyngplante av hampfamilien og kan bli over 6 meter høy. Den bidrar med bitterhet og aroma til ølet og virker også desinfiserende.

Kilde: Store Norske Leksikon

Les om Renhetsloven hos Det tyske bryggeriforbundet (tysk)

– Vi venter storinnrykk, forteller Ingolstadts turistsjef Jürgen Amann til ABC Nyheter.

Ifølge ham er det slett ingen tilfeldighet at grunnlaget for århundre med ølproduksjon ble fastlagt nettopp her:

– Ingolstad var den gang Bayerns økonomiske, politiske og vitenskapelige senter, med fyrst Wilhelm som hadde sete her, forteller Amann.

Barokkby ved bredden av Donau

Det siste bærer Ingolstadt fortsatt preg av. Blir du lei av å drikke øl og meske deg med god mat på restauranter nesten like gamle som renhetsloven, ja da er det mye praktfullt å se i byens historiske bykjerne:

I BYMUSEET: Svenskekongen Gustav II Adolf (1594-1632) prøvde seg på Ingolstadt. Han måtte rømme fra kuleregnet, men hesten hans ble drept og står nå utstoppet her. Foto: Stadtmuseum Ingolstadt
I BYMUSEET: Svenskekongen Gustav II Adolf (1594-1632) prøvde seg på Ingolstadt. Han måtte rømme fra kuleregnet, men hesten hans ble drept og står nå utstoppet her. Foto: Stadtmuseum Ingolstadt

Bygningene til Bayerns første universitet, som ble anlagt her i 1472 og senere la grunnlaget for Ludwig Maximilian-universitetet i München, vakre barokkirker, gamle bymurer omgjort til nydelige boliger og flotte husrekker fra 1500-1600-tallet.

Og selvsagt det gamle rådhuset der loven ble signert, med sitt 63 meter høye tårn turister kan gå opp i.

Ingolstadt har museer i fleng, alt fra Bayerns hærmuseum til Det tyske medisinhistoriske museum, med en anbefalelsesverdig urtehage.

Her er også konserthus som besøkes av verdensstjerner og et fotballag som for første gang i historien har rykket opp til Bundesliga og skal ha hjemmekamp jubileumshelgen. Kanskje får du se deres keeper, Norges sisteskanse Ørjan Håskjold Nyland, i aksjon?

For ikke å snakke om Donau som stryker gjennom byen.

ROMANTISK: Donau glir gjennom Ingolstadt, som har fire bryggerier. Er du mer sporty, er det sykkelturvei langs elva helt til utløpet i Romania! Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
ROMANTISK: Donau glir gjennom Ingolstadt, som har fire bryggerier. Er du mer sporty, er det sykkelturvei langs elva helt til utløpet i Romania! Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Her er ølbrygging fortsatt håndverk

I ett av Ingolstadts fire bryggerier, Herrnbräu som stammer fra 1516, ønsker bryggerimester Josef Pfaller også norske gjester velkommen til jubileumsfeiring med fest, servering og omvisning på bryggeriet neste april. Han lover også en spesialøl til anledningen.

Herrnbräu brygger 12 millioner liter øl i året, men Pfaller insisterer på at det fortsatt er håndverk og ikke industriproduksjon.

– I motsetning til de store, opererer vi med åpne øltanker så vi kan legge en siste hånd på verket, sier han og tar fram en stor tresleiv.

Med den raker han ut rester av humle som flyter opp i skummet på et boblende brygg.

– Vi ser an hvor mye humle vi skal ta ut, så vi får passe bitterhet, forklarer han.

HÅNDARBEID: Bryggerimester Josef Pfaller finjusterer bitterheten i dette brygget for hånd. Herrnbäus 12 ølsorter skal ha en særegen smak.
HÅNDARBEID: Bryggerimester Josef Pfaller finjusterer bitterheten i dette brygget for hånd. Herrnbäus 12 ølsorter skal ha en særegen smak.

Råvarene er kortreiste: Vannet stammer fra bryggeriets egne brønner, humlen og malten kjøpes inn i nærområdet i Bayern. Mellom Ingolstadt og München ligger verdens største sammenhengende felt av humle-åkre.

– De store bryggeriene må lage øl som «alle» liker. Middelsstore som oss, kan lage spesielle smaker ikke alle liker. Dermed produseres det nå 3000 ulike ølsmaker på 600 bryggerier i Bayern - bare på tre råstoffer! smiler bryggerimesteren.

Bayersk øltradisjon står også bak det velkjente tsjekkiske pilsnerølet, oppkalt etter byen Plzeň. Det var bryggerimester Josef Groll fra Bayern som på 1840-tallet reiste dit og mikset sammen pilsen der.

Eller - hva med verdens eldste klosterbryggeri?

I DONAUSVINGEN: I Weltenburger Kloster har benediktinermunker brygget øl siden 1050. I borggården serveres god mat og godt drikke. Foto: Weltenburger Kloster

Selveste erkebiskopen av Regensburg eier det praktfulle klosteret Weltenburg, som også bør stå på planen hvis du har lyst til å være med på feiringen av renhetsloven neste år.

FOR MARIA OG JESUS: Den latinske inskripsjonen på ølttanken i Weltenburger Kloster tyder på himmelsk drikk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FOR MARIA OG JESUS: Den latinske inskripsjonen på ølttanken i Weltenburger Kloster tyder på himmelsk drikk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Den kirkelige tilknytningen forhindrer ikke en liten vri på bibelsitater - i en ubeskjeden hyllest av eget øl:

«Som i himmelen - så også på jorden».

I praktfulle omgivelser ligger klosteret med sin avstengte bygning for munkene, en vakker barokkirke du kan besøke, et museum og et pensjonat.

For ikke å forglemme bryggeriet, da, som er spesialisert på mørkt øl. Det kan du smake i klosterets Biergarten, uteserveringen som fyller borggården.

– Her blir det fest 23. april neste år. Ja, vi skal faktisk markere Renhetsloven med gastronomi og øl hele sommeren, forteller klosterbryggeriets mann Thomas Neiswirth idet han geleider ABC Nyheter rundt.

Folk mesker seg med mat og drikke i parasollene under den varme sola. Sykler står parkert inntil veggen. For her er det flotte turmuligheter. Utenfor renner Donau rolig forbi, også med bademuligheter.

Men er dette virkelig verdens eldste bryggeri, da? Utenfor en annen og mindre småby i Bayern, Freising, ligger det som kaller seg verdens eldste bryggeri i drift, Weihenstephan. Det bryggeriet påberoper seg å være fra 1040?

– Ja, men vi er verdens eldste kloster-bryggeri, presiserer Neiswirth om de ti årene Weltenburg må se seg slått med.

En hyggelig måte å komme til Weltenburg på, er med båt på Donau fra en annen liten perle av en småby, Kelheim.

Slik kommer du deg rundt:

Fra Norge kan du ta tog eller fly til München, som både er et godt utgangspunkt uansett hvor i Bayern du vil feire, og selvsagt også vil ha store festligheter selv.

Derfra går det hyppige flybusser til Ingolstadt. Turen tar en time.

Sjekk Ingolstadt på deres turistinformasjon

Turmulighetene i regionen Bayerischer Jura, som omfatter Kehlen og Weltenburg, finner du her Du finner også turistopplysninger for hele Bayern

Glad i reisestoff? På Instagram har vi masse av det:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:18 FN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15 Fortsatt isolasjon for Manshaus16:13 Politijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05 I retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00 Fire EU-land enige om fordeling av migranter15:54 Raja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53 25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49 FN-sjefen får ikke nye klimamål fra Norge15:42 Priors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp
Siste nytt
16:18VerdenFN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15NorgeFortsatt isolasjon for Manshaus16:13NorgePolitijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05PengerI retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00VerdenFire EU-land enige om fordeling av migranter15:54PolitikkRaja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53Norge25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49NorgeFN-sjefen får ikke nye klimamål fra Norge15:42PengerPriors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus